Ką daryti, kad važiuojant pro mišką ant kapoto neužšoktų šernas? Liaudiški patarimai gamtininkui kelia juoką, tačiau išeitis yra  (2)

Per metus Lietuvos keliuose žūsta apie 10 tūkst. ežių. Susidūrimas su šiais gyvūnais automobilių vairuotojams nėra itin pavojingas. Kur kas rimtesnių padarinių galima sulaukti, jeigu kelyje automobilis susidurs su didesniu gyvūnu – šernu, stirna ar briedžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius tikina, kad gyvūnai keliuose žūsta ištisus metus, tačiau atėjus ilgesniam tamsiajam paros metui ir prasidėjus gyvūnų migracijai į žiemojimo vietas apie automobilių susidūrimus su gyvūnais išgirstame dažniau, nes gyvūnai vis dar keliauja iš miško į mišką. Pasak S.Paltanavičiaus, žmonės nutiesė kelius per gyvūnų buveines, o dabar piktinasi, kad gyvūnai išbėga į kelią.

"Turėtume patys būti atidesni, ypač važiuodami tamsoje ir pro miškingesnes vietoves", – pataria S.Paltanavičius.

Pasak jo, juokingai atrodo kai kurių ekspertų patarimai žvelgiant į pakelę ieškoti žibančių gyvūno akių.

"Ne visuomet gyvūnas žiūri į tą pusę, iš kurios atvažiuoja transporto priemonė. Jeigu jis nuo jūsų nusisukęs, tai kad ir kaip įdėmiai žiūrėtumėte į šalikelę, nieko nepamatysite, kol neprivažiuosite arti gyvūno", – tvirtina gamtininkas.

Jis teigė, kad vairuotojai, pamatę, kad priešais automobilį iššoko gyvūnas, pirmiausia turėtų stipriai mažinti greitį.

"Apskritai pastebiu, kad, nepaisant to, jog keliuose netrūksta kelio ženklų, perspėjančių apie laukinius gyvūnus, vairuotojai nelinkę mažinti greičio, nors tai reikėtų daryti", – atkreipė dėmesį pašnekovas. Jis nepatarė bandyti gyvūno išgąsdinti naudojant garsinį automobilio signalą ar junginėjant artimąsiasias ir tolimąsias šviesas.

"Beveik 100 proc. atvejų, pradėjus signalizuoti visomis turimomis priemonėmis, gyvūnas vis tiek iššoka į kelią", – tvirtina gamtininkas.

Daugiau tamsiuoju paros metu ir užmiestyje važinėjantys vairuotojai įsigyja ir švilpukus, kurie montuojami prie automobilio kėbulo, kad atbaidytų gyvūnus. S.Paltanavičius pataria pinigų nešvaistyti ir tokių priemonių nepirkti, nes jos neefektyvios.

"Švilpukus žmonės parsisiunčia iš JAV. Taigi jie ir yra subalansuoti gyvūnams, gyvenantiems Šiaurės Amerikos žemyne, atbaidyti. Būtent baltauodegiams elniams, o tų stambiųjų gyvūnų, kurie gyvena mūsų šalyje, jie visiškai neatbaido", – sako pašnekovas. Blogiausia, pasak jo, tai, kad žmogus turėdamas tokį švilpuką, važiuoja daug drąsiau, tačiau jo saugumas nėra didesnis.

Norėdami būti saugesni kelyje, vairuotojai raginami rinktis saugų greitį, atkreipti dėmesį į kelio ženklus, kurie nurodo gyvūnų migravimo ruožą, sumažinti greitį važiuojant per mišką ar kitą pakelėje gausiai medžių apaugusį kelio ruožą.

Rudenį ir žiemą taip pat reikia pasirūpinti geru matomumu vairuotojui – nusivalyti aprasojusius langus, pakeisti prastus valytuvus, pasirūpinti kokybišku langų plovimo skysčiu, naudoti rūko žibintus užmiestyje, dažniau juos valyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(17)
(16)
(1)

Komentarai (2)