Kodėl žmonės čiaudi nuo ryškios šviesos: tai ne šiaip paprastas refleksas, tai kur kas daugiau  (2)

Ar esate iš tų žmonių, kurie išėję iš tamsios patalpos į ryškią šviesą nusičiaudite? Tuomet šis straipsnis skirtas būtent jums.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Refleksinis čiaudulys, sukeliamas ryškios šviesos, o dažniausiai – saulės šviesos, kankina 18–35 procentus pasaulio gyventojų. Jis taip pat vadinamas fotinio čiaudėjimo refleksu.

Pirmasis reikšmingesnis tyrimas šiuo klausimu buvo atliktas prieš maždaug 60 metų. Tyrimą atliko prancūzų mokslininkas Sedanas. Jis pastebėjo, kad kai kurie pacientai ima čiaudėti, kuomet jiems į akis pašviečiama optalmoskopu.

Mokslininkas tai išbandė su dar šešiais pacientais, kurių refleksas į ryškią šviesą taip pat sukėlė čiaudulį. Savo pastebėjimuose jis parašė, kad pacientai ima čiaudėti tik pamatę ryškią šviesą, tačiau vėliau čiaudėjimas nebesitęsia.

Savo išvadose Sedanas parašė, kad šis fenomenas yra retas. Tačiau 1964 metais, kuomet reiškinį neurologijos žurnale aprašė gydytojas H.C.Everettas, apie fotinį čiaudulio refleksą jau buvo žinoma žymiai daugiau.

Tuo metu jau buvo žinoma, kad tai nėra toks retas reiškinys, kaip manyta anksčiau. Nustatyta, kad šis refleksas kankina 18–35 procentus viso pasaulio gyventojų. Šiandien apie čiaudulio refleksą žinome daug daugiau.

Saulės šviesa dažniausiai sukelia čiaudulių skaičių, kuris yra genetiškai apspręstas ir jį galima apskaičiuoti kiekvienai šeimai. Dažniausiai tai yra 2–3 nusičiaudėjimai. Refleksą nulemiantis genas yra dominuojantis ir įsitaisęs vienoje iš chromosomų, nesusijusių su lytimi. Taigi šį geną užtenka paveldėti iš vieno iš tėvų, kad jis būtų aktyvus.

Šis refleksas turi ir neigiamų pasekmių. Pavyzdžiui, jis kelia pavojų automobilių vairuotojams, kurie iš tamsaus tunelio išvažiuoja į dienos šviesą, taip pat kai daromos grupinės nuotraukos ir žmogų sudirgina ryški blykstė. Be to, neseniai atliktas tyrimas parodė, kad šį refleksą patiria ir naikintuvų pilotai, o jiems tai gali turėti tragiškas pasekmes.

Tas pats tyrimas parodė, kad šį refleksą sukuria ne tam tikras šviesos spindulių ilgis, o tiesiog šviesos intensyvumo pokyčiai. Tačiau tikroji priežastis, dėl kurios saulės šviesa iššaukia šį refleksą, lieka nežinoma.

Viena iš priežasčių gali būti ta, kad akys ir nosis yra sujungti penktuoju kaukoliniu nervu. Arba tai gali būti proceso, vadinamo „parasimpatetine generalizacija“, rezultatas. Kuomet dirgiklis suerzina vieną iš organizmo parasimpatetinių nervų sistemų, kitos sistemos dalys taip pat aktyvuojamos.

Taigi kuomet stipri saulės šviesa priverčia akies vyzdžius susitraukti, tai gali netiesiogiai sukelti perteklinį skysčių susidarymą nosies gleivinės mebranoje, o tai priverčia žmogų nusičiaudėti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(27)
(13)
(14)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: