Įdomioji istorija: vienas iškiliausių džiazo hitų surastas... šiukšlinėje (Video)  (1)

Šedevrą galima rasti ir šiukšlių dėžėje. Taip gali atsitikti, jei kūrėjas jaunas ir pernelyg reiklus sau. Toks buvo Billy Strayhornas, vos pradėjęs dirbti Duke`o Ellingtono orkestre.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo garsiausią kūrinį ,,Sėsk į traukinį A‘‘ jis tiesiog išmetė, pamanęs, kad jame per mažai originalumo. Tikriausiai ši melodija niekuomet nebūtų išvydusi scenos, jei ne 1941 metų JAV transliuotojų boikotas.

Kadangi autorių teises ginanti organizacija netikėtai padvigubino mokesčius, radijo stotys tiesiog atsisakė naudoti jos globojamą muziką. Taip per naktį pasikeitė visas radijo eteris, iš jo dingo D. Ellingtonas.

Tačiau dabar nebuvo jokių kliūčių suskambėti B. Strayhorno kūrybai. Jam, taip pat ir savo sūnui, Ellingtonas pavedė kuo skubiau sukurti naują repertuarą. Per dienas ir naktis jie rašė naujas kompozicijas, jie išrausė visus savo stalčius, užrašus, išnaudojo bet kokias ankstesnes idėjas.

Apimtas desperacijos, D. Ellingtono sūnus apvertė B. Strayhorno kambaryje buvusią šiukšlių dėžę ir ėmė studijuoti kiekvieną popieriaus skiautę. Tai, ką jis rado jos dugne, buvo būsimasis hitas ir viena iškiliausių kompozicijų džiazo istorijoje.

Parengta pagal LRT RADIJO eteryje skambėjusią medžiagą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (1)