Astronomai aptiko kolosalaus dydžio kosminę struktūrą: kaimyninės galaktikos - kaip šapeliai  ()

Atrodytų, toks dalykas, kaip tuntus galaktikų apimantis superspiečius – tiesiog kolosalaus dydžio kosminė struktūra – neturėtų prasprūsti pro astronomų akis. Ogi, pasirodo, ne. Kad ir kokie dideli bebūtų kosminiai objektai, jie nuo mūsų akių gali būti paslėpti juos užstojančių dulkių ir žvaigždžių, rašo engadget.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeigu reikia pavyzdžių – paklauskite astronomų, kurie atrado Velos superspiečių. Tai yra gigantiškas galaktikų, kurios nuo mūsų nutolę 800 mln. šviesmečių atstumu, rinkinys.

Šį superspiečių pavyko aptikti tik po tūkstančių dalinai uždengtų galaktikų spektroskopinių stebėjimų – Velos spuperspiečių nuo mūsų slėpė Paukščių tako galaktikos atšaka.

Kol kas mokslininkai dar negali aiškiai pasakyti daug aiškiai žinomų duomenų apie Velą – nei dydžio, nei masės ir gravitacinės traukos stiprumo jie dar nenustatė.

Tolesni objekto tyrimai bus vykdomi pasitelkus radijo teleskopus (tokius, kaip sumontuotas „MeerKAT“ observatorijoje) ir taikant kitus metodus. Dabar turimi jų duomenys publikuoti moksliniame leidinyje „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society Letters“.

O turint ieškomus rezultatus mokslininkai galės gerokai daugiau žinoti apie Paukščių tako ir kitų galaktikų, priklausančių Vietinei grupei, judėjimą.

Superspiečių gravitacinis poveikis yra toks didelis, kad jos trauktų ir kaimyniniuose spiečiuose esančias galaktikas, tad Velos egzistavimas gali iš dalies paaiškinti ir mūsų kosminės kaimynystės judėjimo ypatumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(36)
(1)
(35)

Komentarai ()