Niekad neatspėsite: verslas iš kurio Šiaurės Korėja uždirba milijonus (Video)  ()

Šiaurės Korėja nelabai ką turi pasiūlyti pasauliui, tačiau komunistinė šalis gamina puikias statulas. Pasirodo, Šiaurės Korėja kuo puikiausiai kuria ir gamina meno kūrinius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1959 metais įkurta „Mansudae“ menų studija vykdo šalies valdžios užsakymus, susijusius su propaganda. Didžiulės statulos, freskos, vėliavos bei plakatai – visa tai pagamina 4000 kompanijos darbuotojų.

„Mansudae“ yra vieno rajono, įsikūrusio pačiame Šiaurės Korėjos sostinės Pchenjano centre, pavadinimas. Kompanijos dirbtuvės labiau primena didžiausią pasaulyje menų studiją, nei gamyklą. Daugiausiai kompanijos darbų nuperka Afrika, nors užsakymų sulaukiama iš viso pasaulio.

Štai neseniai drabužių kompaniją „Benetton“ valdančiai šeimai buvo išsiuvinėtas didžiulis gobelenas, kuris eksponuojamas muziejuje Kambodžoje. Viskas prasidėjo XX amžiaus devintajame dešimtmetyje, kai Šiaurės Korėja socialistinėms bei antivakarietiškoms valstybėms ėmė dovanoti šių valstybių vadovų statulas bei kitokias panašias dovanas.

Tai ilgainiui tapo verslu – gaminti statulas diktatoriams pagal jų užsakymus. Menų studijos darbuotojai dirba su užsakymais iš Angolos, Benino, Čado, Kongo, Gvinėjos, Etiopijos, Togo bei Zimbabvės. Neseniai buvo pagamintos dvi statulos, skirtos Zimbabvės mirusio vadovo Roberto Mugabes atminimui.

Skaičiuojama, kad menų studija tokiu būdu kasmet uždirba milijonus dolerių. Šiaurės Korėjos menas Afrikos lyderiams patinka dėl dviejų priežasčių. Pirma, gaminių kaina yra gera. Senegalas už 49 metrų aukščio statulą korėjiečiams atsiskaitė žeme, kurią jie greitai pardavė už pinigus.

Antra priežastis yra stilius. Tokių statulų nebegamina nei Rusija, nei Kinija. Statulos pabrėžia diktatorių ir vadovų didybę. Žinoma, svarbų vaidmenį vaidina ir statulų dydis. Tačiau ekspertai sako, kad šios statulos yra keistai korėjietiškos. Jos tarsi simbolizuoja laisvę, tačiau neatrodo spinduliuojančios pasitikėjimu.

Afrikiečių skulptoriai, tikriausiai, geriau sugebėtų perteikti Afrikos dvasią. Patys „Mandudae“ studijos darbuotojai nėra kokie nors savamoksliai menininkai. Juos konsultuoja ir apmoko italų menininkas Pieras Luigis Cecionis. Jiems labiausiai patinka abstraktus ir konceptualus menas, tačiau jie nemąsto kritiškai.

Kita vertus, jiems to ir nereikia daryti – jie turi garantuotą darbą ir atlyginimą, taip pat įvairių privilegijų. Dauguma jų gyvena gerą ir laimingą gyvenimą.

Pamatyti dalį korėjiečių darbų galite šioje svetainėje, ją prižiūri jau minėtas P.L.Cecionis. Tiesa, ten nerasite pačių menininkų pavardžių, jie dirba anonimiškai. Kita vertus, vargu ar didžiosios meno studijos norėtų juos pervilioti dėl savito jų meno supratimo.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(1)
(28)

Komentarai ()