Psichologinis testas: net labai protingi žmonės dažniausiai neatsako į šiuos vaikiškai paprastus klausimus ir mokslininkai nežino kodėl  (10)

Visi žinome, kad ir protingi žmonės priima kvailus sprendimus. Kartais mes skubame nusipirkti nereikalingą daiktą vien todėl, kad taip dalyvausime loterijoje – nesvarbu, kad tikimybė laimėti yra labai maža. O kartais į užduotą klausimą atsakome nepagalvoję ir pašnekovui pasirodome kvailokai, nors iš karto suprantame, kad ne tai norėjome pasakyti. Kodėl taip yra? Vienas Toronto Universiteto profesorius šį fenomeną aktyviai tyrinėja ir naudoja porą klausimų jo iliustravimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Psichologijos profesorius Keithas E. Stanovichas teigia, kad protingi žmonės dažnai priima neracionalius sprendimus. Kad ir kaip gerai jie būtų išvystę savo loginį mąstymą , jie dažnai neapgalvoja paprasčiausių veiksmų juos paprasčiausiai nuvertindami. Mokslininkas šiam fenomenui, kurį pavadino „disracionalija“ („dysrationalia“), paskyrė knygą „What Intelligence Tests Miss: The Psychology of Rational Thought“. Šiam keistam fenomenui tirti ir iliustruoti jis iš kito mokslininko pasiskolino klausimą, o kitą paėmė iš labai dažnai naudojamų psichologinių testų.

Į šiuos klausimus galite pabandyti atsakyti ir jūs. Taisyklės yra tokios – perskaitykite klausimą ir pasistenkite ilgai negalvoję pasirinkti vieną iš galimų atsakymo variantų.  Teisingi atsakymai su paaiškinimais pateikiami antrame straipsnio puslapyje.

 

1. Jonas žiūri į Oną, o Ona žiūri į Jurgį. Jonas yra vedęs, o štai Jurgis – ne. Ar susituokęs žmogus žiūri į nesusituokusį?

a. Taip

b. Ne

c. Nustatyti neįmanoma

 

Antrasis klausimas, galima sakyti, yra matematinė to paties klausimo versija.

 

2. Beisbolo kamuoliukas ir lazda kartu kainuoja 1,1 dolerį. Lazda kainuoja vienu doleriu brangiau nei kamuoliukas. Kiek kainuoja kamuoliukas?

a. 10 centų

b. 5 centus

c. Nustatyti neįmanoma

 

Kadangi tai nėra tikra matematinė užduotis, o tik psichologinis testas, ilgai sprendimo neieškokite. Atsakymai su paaiškinimais pateikiami antrame puslapyje.

Pasidalinkite su draugais
(76)
(82)
(-6)

Komentarai (10)