Manėte, kad jau viską žinome apie žmogaus anatomiją? Mokslininkai ką tik atrado dar vieną paslaptingą organą  ()

Nors mokslininkai jau nuo senų senovės nuodugniai tyrinėja žmogaus organizmą, šis vis dar sugeba pateikti staigmenų. „Science Alert“ rašo, jog mokslininkai visiškai neseniai išskyrė naują organą žmogaus kūne, kuris slėpėsi virškinimo sistemoje visą tą laiką iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, mokslininkai kol kas tėra išsiaiškinę šio organo struktūrą, tačiau apie visas atliekamas jo funkcijas kalbėti dar anksti. Vis dėlto mokslininkai viliasi, jog naujai atrastas organas taps raktu į supratimą, kaip veikia žmogaus virškinimo sistema ir kaip galima gydyti įvairias su virškinimu susijusias ligas.

Žarnų pasaitai (angl. mesentery) mokslininkams iki šiol buvo žinomi, tačiau jie manė, jog tai tebuvo atskiri fragmentiški dariniai, tarpusavyje neturintys nieko bendro.

Bet detalesni tyrimai padėjo išsiaiškinti, jog žarnų pasaitai iš tiesų yra vienas vientisas organas. Apie tai pirmą kartą prabilta moksliniame žurnale „The Lancet Gastroenterology & Hepatology“.

„Publikacijoje, kuri buvo recenzuota ir įvertinta, mes teigiame, jog turime organą kūne, kuris iki šiol nebuvo pripažintas kaip organas. Anatomijos apibrėžimas, kuris buvo sudarytas prieš šimtą metų, buvo neteisingas. Šis organas yra toli gražu ne fragmentiškas ir kompleksinis. Tai tiesiog viena tęstinė struktūra“, – dėstė J Calvinas Coffey‘us iš Limericko ligoninės universiteto Airijoje.

O kas gi yra žarnų pasaitai? Tai dviguba pilvaplėvė – pilvo ertmės gleivinė, kuri laiko mūsų žarnyną prie mūsų pilvo sienelės ir užtikrina, kad viskas būtų savo vietoje. Pirmą kartą apie šią struktūrą prakalbo Leonardas da Vinčis dar prieš kelis šimtus metų.

Vis dėlto mokslininkai visą tą laiką nė neįtarė, jog tai gali būti traktuojama kaip atskiras žmogaus organas, atliekantis ir daugiau funkcijų. Tačiau dabar tai tapo oficialiai patvirtintu faktu, reiškiančiu, jog teks perrašyti vadovėlius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(66)
(8)
(58)

Komentarai ()