Piktavalio žinutė Trumpo kritikui sukėlė priepuolį - kodėl blykčiojantys vaizdai kai kuriems žmonėms sukelia traukulius? (Video)  ()

„Vanity Fair“ ir „Newsweek“ žurnalistas Kurtas Eichenwaldas tvirtina, kad nuo kenkėjiškos „Twitter“ žinutės, prie kurios buvo pridėtas blykčiojantis atvaizdas, jį ištiko epilepsijos priepuolis, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš vienos paskyros, kuri po įvykusio incidento laikinai užblokuota, buvo išsiųstas tekstas: „Kad tave nuomaris ištiktų už tavo pranešimus.“ Šalia įrašo buvo įkeltas blyksintis paveikslėlis. Neilgai trukus K. Eichenwaldo žmona vyro paskyroje parašė, kad atsiųstas atvaizdas sukėlė epilepsijos priepuolį. Šis incidentas įvyko JAV. Apie jį buvo pranešta policijai.

K. Eichenwaldas ir anksčiau yra rašęs, kaip internetu patyrė grasinimus ir smurtą. Jis tvirtina visomis išgalėmis sieksiąs, kad teisinėmis priemonėmis būtų susidorota su „Twitter“ naudotoju, išsiuntusiu priepuolį sukėlusį paveikslėlį. „Kažkoks apgailėtinas suskis, žinantis, kad sergu epilepsija, įkėlė į „Twitter“ blyksintį vaizdą.

Metodas suveikė, – incidentą komentavo K. Eichenwaldas. – Daugiau tai nepasikartos. Mano žmona persigandusi. Aš pasibaisėjęs. Keletą artimiausių dienų „Twitter“ skelbsiu tik teisinių dokumentų ir policijos ataskaitų kopijas.“

„Kai byla bus užregistruota, per teismą reikalausime, kad būtų atskleista kenkėjiškai per „Twitter“ veikusio asmens tapatybė“, – pridūrė korespondentas.

Informaciją ir pagalbą epilepsija sergantiems žmonėms teikiančios organizacijos „Epilepsy Action“ vadovo pavaduotojas Simonas Wigglesworthas sako: „Esame pasipiktinę matydami, kad kažkas tokiomis priemonėmis gali siekti pakenkti kitam asmeniui, jo sveikatai. Epilepsijos priepuoliai ne tik iškankina juos patiriantį žmogų. Jie gali turėti net labai pavojingų pasekmių – baigtis sužalojimais, o kartais net mirtimi.“

S. Wigglesworthas paaiškino, kad sergant fotojautrumo sukeliama epilepsija (PSE) priepuoliai ištinka žvelgiantį į blyksinčią ar mirksinčią šviesą. Specialistas atkreipia dėmesį, kad jei toks incidentas būtų surengtas Jungtinėje Karalystėje, jis veikiausiai būtų laikomas naudojimąsi kompiuteriu sankcionuojančių įstatymų pažeidimu.

Astono universiteto klinikinės neurofiziologijos ir neuropsichiatrijos profesorius Stefano Seri paaiškino, kad kenkėjiškais tikslais „Twitter“ paskelbta medžiaga turėjo būti labai kruopščiai parengta. „Mirguliuojanti šviesa, be abejo, gali sukelti priepuolius. Pavojingiausia, kai šviesos intensyvumas kinta 15–25 blyksnių per sekundę sparta, – sako profesorius. – Atvaizdas turi užpildyti beveik visą regos lauką. Tik ypač piktų kėslų turintys asmenys galėtų imtis kurti tokį turinį, tačiau techniškai tai įmanoma.“

„Pažangūs šviesos diodų ekranai yra mažiau pavojingi nei senesnės kartos. Visgi dar kartą pabrėžiu, kad priepuolį sukeliantis stimulas turi būti labai kruopščiai apgalvotas ir suprojektuotas“, – sako S. Seri.

Žurnalistas K. Eichenwaldas yra aršus išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo kritikas. Prieš dieną iki kenkėjiškos žinutės paskelbimo jis susikirto su „Fox News“ kanalu transliuojamos laidos vedėju. Socialiniu tinklu „Twitter“ žurnalistas reiškė kritiką netrukus prisieksiančio JAV prezidento adresu.

Kai jo žmona parašė apie mirgančio paveikslėlio sukeltą priepuolį, tarp gautų atsakymų autorių buvo ne vienas D. Trumpą liaupsinantis asmuo. Kai kurie iš jų akivaizdžiai pasišaipė iš įvykusio incidento.

Patarimai

Epilepsijos kamuojamiems žmonėms profesorius S. Seri pataria būti apdairiems ryžtantis peržiūrėti iš nežinomų šaltinių internetu gautą turinį.

„Atstumas tarp jūsų ir galimo stimulo turi būti toks, kad mirgėjimas neužpildytų viso regos lauko, be to, į jį žiūrėti reikia gerai apšviestoje patalpoje, kad blyksnių poveikis būtų kuo mažesnis. Kuo ryškesnis aplinkos apšvietimas, tuo mažiau žalos padarys prieš akis sumirgėjusi šviesa. Svarbu nepamiršti, kad geriau neatidarinėti prie nežinomų siuntėjų laiškų pridėtų failų,“ – pataria profesorius.

Atsitiktinių priepuolius stimuliuojančio turinio transliacijų pasitaikė ir anksčiau. 1997-ųjų metų gruodį Japonijoje daugiau nei 600 vaikų atsidūrė ligoninėje, nes pasijuto prastai pasižiūrėję per televiziją rodomą animacinį filmą. Kai kuriuos net ištiko traukuliai. Daugelis skundėsi sudirgusiomis akimis. Vaikų savijauta pablogėjo todėl, kad kurį laiką jie buvo priversti žiūrėti į ekrane mirgantį pabaisos atvaizdą.

„Simpsonų“animaciniame seriale buvo paminėtas japoniškas traukulius sukeliantis filmukas

2007-ųjų metų birželį iš artėjančiai olimpiadai skirtos svetainės buvo pašalinta tam tikra reklama, kuri, kaip buvo baiminamasi, galėjo sukelti epilepsijos priepuolį.

2015-ųjų metų liepą buvo pareikšta pastabų dėl poros į „Twitter“ įkeltų įvairiomis spalvomis raibuliuojančių reklaminių skelbimų. Galop šie skelbimai buvo pašalinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(6)
(-4)

Komentarai ()