Svarbiausiam Rusijos ginklui baigėsi pinigai: žadėjo nušluoti JAV skydus, o realybėje bus šnipštas? (Video)  (11)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dar 2007 metais pažadėjo atsaką JAV kuriamam priešraketinės gynybos skydui – tais pačiais metais išbandytos amerikiečių gynybą įveikti esą galinčios balistinės raketos RS-24 „Jars“. Tačiau šių raketų pagaminta vos kelios dešimtys, o naujų gamyba stringa, skelbia laikraštis „Komersant“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskvos šiluminės technikos institutas susidūrė su problemomis įgyvendinant valstybinį užsakymą dėl mobiliųjų strateginių raketų kompleksų „Jars“ tiekimo.

Dėl sudėtingos ekonominės situacijos ir problemų su kreditoriais Podolsko elektromechanikos gamykla negali laiku tiekti įrangos, reikalingos „Jars“ hidraulinėms sistemoms gaminti. Tokios sistemos yra viena svarbiausių balistinių raketų dalių, leidžiančios užtikrinti raketų paleidimą bei stabilią trajektoriją skrydžio metu.

Hidraulinę sistemą gamina Centrinis automatikos ir hidraulikos institutas, o šiai sistemai reikalingos įrangos tiekimu rūpinasi Podolsko elektromechanikos gamykla.

Raketos „Jars“ yra patobulinta Rusijos ginkluotųjų pajėgų naudojamos sistemos „Topol M“ versija. „Jars“ iš pradžių buvo kurtos siekiant pakeisti senesnio modelio balistines raketas, o 2007 metais žadėta, kad 10 branduolinių galvučių galinti gabenti raketa galės įveikti bet kokį JAV kuriamą priešraketinės gynybos skydą.

Tačiau keli sėkmingi bandymai ir skambūs pareiškimai apie analogų pasaulyje neturinčią raketą nesutapo su tikrove – per 10 metų Rusija sugebėjo pagaminti tik 63 veikiančias raketas. Jos gali būti leidžiamos mobilių sistemų arba iš šachtų.

Pernai į ginkluotę priimtos dvi dešimtys „Jars“ raketos. Tačiau „Jars“ gaminanti Podolsko elektromechanikos gamykla atsidūrė ant bankroto slenksčio ribos, todėl instituto vadovybė kreipėsi į valstybinę „Rostech“ įmonę su prašymu gamybos Kovrovsko elektromechanikos gamykloje. Maskvos šiluminės technikos instituto pateikiamais duomenimis, šiam tikslui pasiekti prireiks apie pusantrų metų.

Pagrindinės Podolsko elektromechanikos gamyklos problemos ir gresiantys padariniai minimi Maskvos šiluminės technikos instituto vadovo Sergejaus Nikulino laiške, skirtame pirmajam valstybinės įmonės „Rostech“ generalinio direktoriaus pavaduotojui Vladimirui Artiakovui. S. Nikulinas rašo, kad Podolsko elektromechanikos gamyklai sumokėtas 80 proc. avansas už 2017 metus, tačiau dėl įsiskolinimų gamykla tiesiog negamina žadėtų ginklų.

Pagrindinis Podolsko elektromechanikos gamyklos akcininkas Umachanas Umachanovas yra uolus V. Putino režimo rėmėjas ir partijos „Vieningoji Rusija“ narys.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(11)
(11)

Komentarai (11)