Sukurta tiesiog įspūdingų galimybių medžiaga: 5% įprastinio plieno tankio, bet 10 kartų tvirčiau (Video)  (4)

Ilgus metus mokslininkai žinojo, jog anglis, kurios atomai išdėstyti tam tikra tvarka, gali būti neįtikėtinai tvirta. Vienas tokių atvejų – grafenas, kuris ilgą laiką buvo laikomas pačia tvirčiausia žmogui žinoma medžiaga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visgi grafenas turi vieną trūkumą. Nors jis ir pasižymi savo plonumu bei unikaliomis elektrinėmis savybėmis, tačiau iš šios medžiagos buvo neįtikėtinai sunku sukurti įprastą trimatį daiktą. Todėl mokslininkams teko sukti galvas, kaip tai pakeisti.

MIT mokslininkų komanda pastebėjo, jog grafeno mažos „snaigės“, sujungtos į akytą (ar korėtą) struktūrą, ne tik išlaiko medžiagos tvirtumą, bet būna porėtos bei gali sukurti įvairių formų objektus. 3D spausdintuvu jau buvo atlikti pirmieji bandymai, parodę, jog naujoji medžiaga netgi yra tvirtesnė už įprastą vientisą grafeną.

Atlikus kitus atsparumo bandymus tapo aišku, jog naujasis korys yra netgi dešimt kartų tvirtesnis už plieną, nors jo tankis tesiekia vos 5 procentus minėto metalo. Žemiau pateiktoje vaizdinėje medžiagoje galite matyti, kaip pro mikroskopą atrodo grafeno pagrindu sukurtas korys.

Svarbiausia, jog naujosios medžiagos struktūra yra paklusni formavimui, todėl ja iš esmės galima pakeisti bet kokią kitą medžiagą pramonėje ar kitose srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(46)
(3)
(43)

Komentarai (4)