10 jūsų širdies priešų, apie kuriuos galbūt nežinojote  (2)

Nuo širdies stiprumo priklauso mūsų bendra savijauta, gyvenimo trukmė ir kokybė. Kartais mes žalojame širdį savo blogais įpročiais, net visai to nesuvokdami. Kas kenkia mūsų širdžiai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Televizoriaus žiūrėjimas

„Kelios valandos, praleistos priešais televizorių, užimant nejudrią padėtį, didina širdies infarkto ir insulto riziką, net jeigu jūs reguliariai mankštinatės“, – tikina kardiologė Harmony R. Reynolds iš Langonės medicinos centro prie Niujorko universiteto. Judėjimo stoka daro įtaką riebalų ir cukraus kiekiui kraujyje. Kad televizoriaus žiūrėjimas nekenktų jūsų sveikatai, sąmoningai pajudėkite kas pusvalandį ir kiekvieną reklaminę pauzę panaudokite trumpai mankštai.

Knarkimo ignoravimas

Jeigu naktimis knarkiate, atkreipkite dėmesį kraujospūdį. Naktinis knarkimas pakelia kraujo spaudimą ir didina riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis.

Nesveikos dantenos

Mokslininkai kol kas dar negali tiksliai paaiškinti, kodėl taip yra, tačiau jų tyrimų rezultatai vienareikšmiškai byloja apie tai, kad nesveikos dantenos išprovokuoja širdies ligas. Manoma, kad bakterijos, kurios sukelia dantenų uždegiminius procesus, per kraują išplinta po visą organizmą, provokuodamos kitų organų uždegiminius procesus, taip pat ir aterosklerozę.

Vienatvė

Net jeigu mėgstate pabūti ramiai vienumoje su savimi, žinokite, kad glaudūs socialiniai ryšiai su giminėmis ir draugais stiprina širdies raumenį. Tokią išvadą padarė mokslininkai, stebėję įvairių amžiaus grupių žmones. Pasirodo, kuo daugiau gerų socialinių kontaktų turi žmogus, tuo didesnė tikimybė, kad širdies ir kraujagyslių ligos jo nepalies.

Per didelis arba per mažas krūvis

Fiziniai pratimai yra gyvybiškai svarbūs viso organizmo sveikatai, tačiau, kaip nustatė mokslininkai, piktnaudžiauti jais neverta. Jeigu jūs per daug intensyviai ir dažnai užsiiminėsite sportu, širdies raumuo ir kraujagyslės susidėvės greičiau. Stebėkite, kad fizinė apkrova būtų ne per didelė, tačiau reguliari.

Per daug alkoholio

Moksliniai tyrimai parodė, kad mažos alkoholio dozės gali būti net naudingos sveikatai, tačiau šioje srityje labai svarbu jausti saiką. Didesni alkoholio kiekiai provokuoja hipertoniją, didina cholesterolio kiekį ir kelia širdies nepakankamumo grėsmę. Be to, nereikalingos kalorijos, gaunamos iš alkoholio, skatina nutukimą, dėl kurio padidėja širdies ligų išsivystymo rizika.

Persivalgymas

Antsvoris – viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo priežasčių. Pasaulinė sveikatos organizacija paskelbė, kad sparčiai didėja nutukusių žmonių skaičius, todėl kova su antsvoriu tampa gyvybiškai svarbia.

Profilaktinių sveikatos patikrų vengimas

Nemanykite, kad jums visiškai negresia širdies ir kraujagyslių ligos tik todėl, kad niekas iš jūsų giminės jomis nesirgo. Gera sveikata jaunystėje taip pat negarantuoja, kad nebus problemų vyresniame amžiuje. Aukštas kraujo spaudimas, cukraligė, padidėjęs cholesterolis, antsvoris – problemos, kurios susijusios ne tiek su paveldimumu, kiek su pasirinktu gyvenimo būdu. Verta reguliariai apsilankyti pas šeimos gydytoją, kad išvengtumėte nemalonių staigmenų.

Sūrus maistas

Kuo daugiau druskos vartojate, tuo aukštesnis bus kraujo spaudimas. Druskos perteklius organizme gali sukelti inkstų nepakankamumą ar miokardo infarktą. Stenkitės nedėti daug druskos į gaminamus patiekalus, venkite greitojo maisto ir pusgaminių, kuriuose būna daugiau druskos nei šviežiai pagamintuose produktuose.

Pasyvusis rūkymas

Tai žinome visi: rūkymas smarkiai kenkia širdžiai. Jis skatina krešulių ir plokštelių ant kraujagyslių sienelių susidarymą, o šios užkemša kraujagysles ir trukdo kraujui tekėti į širdį. Neseniai mokslininkai ištyrė, kad pasyvusis rūkymas lygiai taip pat kenkia sveikatai ir širdžiai. Pagal Pasaulinės sveikatos organizacijos statistiką, per metus nuo širdies ligų miršta apie 46 tūkstančius nerūkiusių žmonių, kurie buvo priversti uostyti tabako dūmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(37)
(6)
(31)

Komentarai (2)