Dantų taisymui išleido apie 10 tūkst. eurų: sužinokite kaip neapsigauti, pasirinkti patikimą kliniką ir ko būtina pareikalauti iš odontologo  ()

Vienos sėkmingai veikiančios odontologijos klinikos atstovai papasakojo, kokios povandeninės srovės veikia odontologijos paslaugų kokybę, kainą ir garantiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klesti vokelių sistema?

Kaip pasakojo vienos odontologijos klinikos vadovė, šešėlinis verslas privačios odontologijos srityje klesti: nemokami mokesčiai, perkamos medžiagos be sąskaitų ir jų kokybę įrodančių dokumentų, pacientams neduodami kvitai, todėl vėliau jie negali net pabandyti reikalauti kompensacijos už nekokybiškas paslaugas.

„Deja, susiduriame ne su viena situacija, kai jauni specialistai, atėję į pokalbį dėl darbo ir išgirdę, kad siūlome visiškai oficialų atlyginimą, tikino, kad jau buvo pas du-tris konkurentus, kurie siūlo minimalų atlyginimą plius vokelį, bet galutinė susidaranti suma gerokai didesnė už tą, kurią galime pasiūlyti mes. Taigi nors kalbama, kad sovietinė sistema pagadinusi žmones, kurie vis dar sutinka dirbti „už vokelius“, tačiau ir jaunimas, kuris sovietinio režimo nematė, jų visiškai nesibaido.

Lygiai ta pati situacija su dantų technikais. Mes turime savo laboratoriją, bet rasti specialistus labai sudėtinga, nes jie įpratę, kad su jais atsiskaitoma grynais, pajamos neapskaitomos. Rasti specialistą, kuris dirbtų visu etatu, labai sudėtinga. Nemažai gydytojų, dantų technikų pasiima kelias dienas oficialiame darbe, kadangi jiems reikia parodyti kokias nors pajamas, o visus kitus pinigus susirenka neoficialiai“, – tikino pašnekovė.

Klinikos atstovė teigė, kad jos įstaigoje dantų technikas uždirba vidutiniškai tūkstantį eurų, tuo tarpu skelbimuose galima pamatyti, kad neretai siūloma vos 500 eurų. Esą koks dantų technikas (tai viena iš prestižinių kolegijos specialybių) eis dirbti už tokį atlygį? Pasak jos, oficialiai veikianti klinika, šiandien negali konkuruoti ir paslaugų kainomis su tomis įstaigomis, kurios slepia mokesčius, rodydamos mažesnius darbuotojų atlyginimus ar pirkdamos medžiagas be sąskaitos.

Todėl atsiranda tokios reklamos, kaip trys implantai už dviejų kainą. Jei visos medžiagos perkamos oficialiai, to sau leisti neįmanoma. Tačiau tiems gydytojams, kurie dalį pacientų gydo neoficialiai, reikia ir medžiagų, gautų neoficialiai – antraip nesueis galai.

Vizito kaina – kiekvienąkart staigmena

Odontologijos verslo atstovė teigė dažnai girdinti žmones kalbant, kad jie toli gražu ne visada sulaukia čekių, įrodančių, kad apmokėtos paslaugos. Esą jei nėra kasos aparato, gydytojas gali išrašyti kasos orderį.

„Vartotojas dėl to gali labai nukentėti, nes negauna garantijos dėl paslaugų ir naudojamų medžiagų kokybės. Vėliau, jei lieka labai nepatenkintas paslauga, net negali įrodyti, kad tikrai lankėsi šioje klinikoje. Todėl patariu būti sąmoningiems ir visada reikalauti čekio. Pavyzdžiui, implantams turi būti išduodami implanto pasai, kurie suteikia garantiją (jos trukmė priklauso nuo gamintojo). Tačiau jei įstatomas koks nors kiniškas implantas, organizmas jį atmeta, o dar nėra ir jokio kvito, kaip įrodyti teisybę?

Kitas dalykas, kad pacientai, atėję pas odontologą, dažniausiai niekada nežino, kiek turės susimokėti nei šį, nei kitą kartą. O turėtų būti sudaromas gydymo planas: pavyzdžiui, reikia atlikti tiek ir tiek procedūrų, kurios truks pusmetį arba metus. Visa tai kainuos tiek ir tiek. Kitą kartą reikės mokėti štai tokią sumą.

Tuomet žmogus gali planuoti savo išlaidas ir jam nėra staigmena jau „post factum“ išgirsti, kokią sumą šiandien teks susimokėti. Žinau pavyzdį, kai žmonės dantų taisymui išleido apie 10 tūkst. eurų, tačiau planas jiems nebuvo sudarytas ir kaskart gydytojas pasakydavo, kiek reikia mokėti šiandien“, – svarstė pašnekovė.

Ar galima tikėtis garantijos už dantų taisymą

Klinikos vadovė tikino, kad jų įstaiga sutiktų duoti garantiją netgi dantų plombavimui, tačiau odontologų etikos kodekse užfiksuota, kad tokia garantija negali būti teikiama, kadangi plombos, protezo ar implanto patvarumas priklauso ir nuo individualaus organizmo savybių. „Neabejoju, kad atsirastų ir daugiau klinikų, kurios drąsiai galėtų teikti savo paslaugoms garantiją.

Nesakau, kad reikėtų suteikti garantiją 10 metų, bet visiškai šalintis atsakomybės taip pat neteisinga“, – tikino pašnekovė. Pagal kokius kriterijus pacientui galima pasirinkti kliniką? Galbūt vienas iš kriterijų – tie, kurie nebijo viešumo. Ar yra tinklapis, ar yra kainoraštis viešai skelbiamas. Gydymo planas turi būti ne tik žodžiu nupasakojamas, bet pateikiamas raštu.

Prašykite čekio

Lietuvos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus patikino, kad čekis arba kasos orderis turi būti pateikiami vartotojui. Tokia yra tvarka – Lietuvoje visos piniginės operacijos apskaitomos dokumentais, nesvarbu, ką perkate – duoną, pieną, drabužius ar dantų protezus. Jeigu toks dokumentas neišduodamas, tai mokestinis pažeidimas. „Nematau didelės prasmės, kodėl neišmušti čekio. Odontologijos paslaugos nėra apmokestinamos PVM.

Tiesa, nuo pajamų skaičiuojasi pelno mokestis. Tačiau nežinau, kas čia laimi, jei žmonės slepia mokesčius, apgaudinėdami valstybę. Prieš keletą metų vyko Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) patikrinimai, daug įmonių buvo nustatyti pažeidimai, skirtos baudos. Manau, kad pažeidimų būtų rasta ir dabar. Pavyzdžiui, kai dedami protezai, jie užsakomi dantų technikų laboratorijoje.

Taigi reikia parodyti pajamas, iš kurių sumokama laboratorijai. Per kryžminius patikrinimus tai paprasta patikrinti – ar ta pačia pavarde pacientas užregistruotas ir kabinete, ir laboratorijoje. Mes taip pat galvojome, ką daryti, kaip skatinti įstaigas: gal čekių loterijas rengti“, – aiškino pašnekovas. Šiuo metu garantija teikiama tik neišimamiems protezams ir implantams. „Kartais skelbiama, kad implantui garantija suteikiama visam gyvenimui.

Pasidalinkite su draugais
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: