Nauja lietuvių verslininkų inovacija - sausas medus  ()

Lietuvos startuoliai toliau stebina atradimais. Taikydami įvairias technologijas, studentai siūlo naujovių maisto pramonei, medicinai, kitoms sritims. Bene daugiausia verslininkų dėmesio ir žmonių simpatijų pastaruoju metu teko startuolių sukurtam sausam medui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vytauto Didžiojo universiteto absolventas Erikas Treskovskis savo įmonę įkūrė dar studijų metais. Pradžioje sako norėjęs pagerinti Lietuvoje prieinamų probiotinių papildų kokybę, todėl atrado metodą, kaip polimerine plėvele apvilkti bifido bakterijas arba probiotikus – žarnyno mikroorganizmus.

Gėrimas su probiotikais – pirmasis jo sukurtas produktas. Vėliau sumanus jaunuolis maisto pramonei pasiūlė kol kas bene didžiausią inovaciją - sausą medų. 

„Išvykau stažuotis ir dariau bandymus su probiotinėmis bakterijomis. Ieškojau stabilizatorių, kurie džiovinimo metų tas bakterijas stabilizuotų. Man kilo mintis panaudoti medų, nes medus – praturtintas vitaminais, cukrumi ir t. t. Išėjo gana geri rezultatai. Taip pat gavau tokius miltelius, sakykime, probiotinį medų su bakterijomis. Paskui pagalvojau, kad išėmus bakterijas tą medų galima džiovinti. Pabandžiau ir pavyko”, – pasakoja E. Treskovskis.

Išdžiovintas medus virsta į cukraus pudrą panašius miltelius. Pasak specialistų, milteliuose išlieka visos naudingosios savybės. Be to, juos daug patogiau naudoti, gerai tirpsta.

Atradimai buvo sukurti pasitelkus vienus moderniausių ir brangiausių biotechnologijos metodų, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo plačiai pritaikyti: liofilizaciją ir purkštuvinį džiovinimą. Tai – unikalūs džiovinimo būdai, leidžiantys išsaugoti visas natūralaus maisto gerąsias savybes.

„Ši konsistencija labai patogi ne mums visiems (nors mums irgi jį įdomu paragauti), bet pramonei. Tokį medų patogu dozuoti, laikyti, jis puikiai išsimaišo, gerai tirpsta, o savybės lieka tos pačios“, – nurodo VDU mokslo bendradarbė Judita Žukauskienė. 

Pasak VDU mokslininkų, netrukus pasirodys ir daugiau jų laboratorijose sukurtų įnovatyvių metodų ar produktų. 

„Studentai jau nuo trečio ketvirto studijų kurso įsijungia. Galimybė tai daryti yra. Dažniausiai juos domina šiandieninės, o ne klasikinės temos”, – sako VDU profesorius Algimantas Paulauskas.

Anot VDU Gamtos mokslų fakulteto dekano doc. Sauliaus Mickevičiaus, ne kiekvienas studentas taps verslininku, bet kiekvienas tai gali išbandyti: „Ne kiekvienas studentas taps verslininku, bet kiekvienas studentas studijų metu, jei tik turi noro, gali išbandyti, kas tai yra verslas, ką reiškia realių verslo užduočių kūrimas, kai kartu bendradarbiauja skirtingų fakultetų studentai.”

Jaunieji startuoliai atlieka įvairius tyrimus, tarp jų  – DNR. Molekuliniais metodais nustatinėjamos ligos, testuojami augalai, valantys sunkiaisiais metalais ir naftos prouktais užterštą dirvožemį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(36)
(0)
(36)

Komentarai ()