Pavojus iš pasalų: kokio maisto riešutams alergiškiems žmonėms reikėtų vengti  ()

Žmonės, auginantys alergiškus vaikus, puikiai žino, kaip svarbu vengti net ir nedidelio alergeno maiste, kuris, neturint po ranka epinefrino, gali vaiką ir pražudyti. Alergologė imunologė Sujana Patela ir Amerikos alergijos, astmos ir imunologijos koledžo atstovas Davidas Stukusas tinklalapiui Time.com atskleidžia, kokio maisto reikia vengti tiems, kurie yra alergiški riešutams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Čili“ troškinys

1986 m. Brown universiteto pirmakursė tragiškai mirė nuo „Čili“ troškinio, sutirštinto riešutų sviestu. Visai neseniai 28 metų vyras iš Anglijos mirė nuo anafilaksijos, suvalgęs mėsainį su aitriosiomis paprikomis, kuriame, tikėtina, buvo žemės riešutų. Atrodo, tokiame maiste rasti riešutų pėdsakų išties keista, tačiau šiais laikais maistą galima ruošti įvairiai, tad turite būti atsargūs ir įsitikinti, ar patiekale tikrai nėra alergiją keliančių produktų.

Pavojų gal kelti ir aštrus šokolado padažas (angl. mole sauce), kurį ruošiant taip pat dažnai naudojamas riešutų sviestas. Apskritai rizikinga naudoti bet kokius padažus, nes niekada negali žinoti, iš kokių produktų jie paruošti.

Keptos bulvytės

Pasidomėkite, kokiame aliejuje jos buvo keptos. Dalis restoranų naudoja žemės riešutų aliejų, kuris, jei nėra stipriai rafinuotas, gali sukelti stiprią alerginę reakciją.

Medvilnės aliejus, beje, nors ir be riešutų priemaišų, taip pat nėra naudingas jūsų sveikatai.

Kokteiliai ir gėrimai

Jei jūs patys esate alergiški riešutams, turėkite omenyje, kad dalis degtinės rūšių yra gardinamos lazdynų riešutais ar migdolais. Net aluje gali būti riešutų pėdsakų: graikinių, makadamijų ar žemės riešutų.

Gyvūnų maistas

Jei turite vaiką, alergišką riešutams, kuris šiuo metu kaip tik mokosi ropoti, o jūsų namuose yra augintinis, saugokite vaiką, kad jis neparagautų gyvūnui skirto maisto – jame gali būti riešutų.

Maistas be gliuteno

Duona be gliuteno gali atrodyti labai sveika, tačiau joje gali būti lubinų, kurie riešutams alergiškiems žmonėms dažnai taip pat sukelia alerginę reakciją. Venkite ir migdolų miltų.

Beje, net ir toks dalykas kaip kopūstų traškučiai gali sukelti alergiją, nes kartais jų gaminimui naudojamas anakardžių sviestas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()