Tikrasis atsakymas nustebins daugelį: ko yra daugiau pasaulyje - smėlio grūdelių ar žvaigdžių danguje?  (6)

Užduosime seną klausimą, kurį galbūt jau esate girdėję: ko yra daugiau – smėlio grūdelių Žemėje ar žvaigždžių danguje? Žinoma, neįmanoma suskaičiuoti nei tikslaus smėlio grūdelių skaičiaus Žemės planetoje, nei žvaigždžių skaičiaus danguje, tačiau galima apytiksliai paskaičiuoti. Taigi, kaip sako liaudies išmintis, nors ir negalima tokių dalykų lyginti, bet palyginkime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, grupė mokslininkų iš Havajų universiteto (JAV) mėgino suskaičiuoti, kiek Žemėje galėtų būti smėlio grūdelių. Jie apskaičiavo vidutinį smėlio grūdelio dydį, kiek smėlio grūdelių telpa viename arbatiniame šaukštelyje ir padaugino iš visų pasaulyje esančių paplūdimių bei dykumų. Paaiškėjo, kad Žemėje yra apie 7,5 kvintilijono smėlio grūdelių.

Kaipgi apskaičiuoti žvaigždžių skaičių? Paprasčiausiai pažvelgę į naktinį dangų plika akimi, pamatytumėme kelis tūkstančius žvaigždžių. Tačiau tokiu būdu mes save labai apribotume. Šiuo atveju reikėtų pasitelkti „Hubble“ teleskopą bei skaičiuotuvą, kad suskaičiuotume visas tolimose galaktikose esančias žvaigždes. Ir gausite labiau tiesą atspindintį atsakymą – 70 000 000 000 000 000 000 000 žvaigždžių (2003 metų skaičiavimais). Tai reiškia, kad žvaigždės sutriuškina smėlio grūdelius.

Tačiau ir šį skaičių galima pagerinti! Mokslininkas Davidas Blatneris sako, kad Visatoje esančių žvaigždžių skaičius yra stulbinamai didelis, tačiau būtent tiek molekulių yra dešimtyje vandens lašų. Kitaip tariant, jeigu paimtumėte 10 vidutinio dydžio lašų ir pamėgintumėte suskaičiuoti juose esančias H₂O molekules, jų skaičius būtų toks pat, kaip žvaigždžių skaičiaus Visatoje.

Juk dažniausiai, kai galvojame apie tokius skaičius, įsivaizduojame didžiulę kažkokių daiktų krūvą ar masę. Juk sunku lyginti Visatą ir 10 vandens lašų, ar ne? Tačiau net ir mažuose objektuose galima suskaičiuoti kažko labai daug, pavyzdžiui, molekulių. Be to, tai parodo, kokios mažos jos yra.

Šaltinis: Npr.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(67)
(3)
(64)

Komentarai (6)