Atskleista dar viena paslaptis apie kalbų mokymąsi: kai kurie žmonės staiga gali „prisiminti“ kalbą kuria niekad nekalbėjo  ()

Maži vaikai ir net kelių mėnesių kūdikiai mokydamiesi naujos kalbos gerte sugeria girdimus garsus ir žodžius. Regis tai žinome visi. Tačiau yra ir labiau intriguojančių faktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nesenai žurnale Royal Society Open Science publikuotas tyrimas atskleidė, kad suaugusieji, kurie kūdikystėje buvo įvaikinti Pietų Korėjoje o vėliau užauginti Olandijoje, gerokai pralenkė visus eksperimento dalyvius atlikdami korėjiečių kalbos testą, nepaisant to, kad patys šios kalbos nemokėjo, niekada vėlesniame gyvenimo etape nebuvo su ja susidūrę ir net nuo kūdikystės nesilankė jokioje Azijos šalyje.

Mokslininkai palygino abiejų grupių: P. Korėjoje įvaikintų ir vietinių suaugusiųjų gebėjimą ištarti korėjiečių kalbos priebalsius. Kaip gerai sekasi atlikti šią užduotį vertino tie kuriems korėjiečių kalba gimtoji.

Iš pradžių, abiems grupėms užduotį sekėsi atlikti praktiškai vienodai. Bet situacija kardinaliai pasikeitė kai abi grupės išklausė keletą korėjiečių kalbos paskaitų.

Mokslininkai nustatė, kad po trumpo susipažinimo su šia kalba, gimusieji P. Korėjoje daug geriau ištarė priebalsius ir daug geriau atliko kitus korėjiečių kalbos testus. Be to, buvo pastebėta, kad nepriklausomai nuo amžiaus kada jie buvo įvaikinti, visų dalyvių rezultatai buvo beveik vienodi.

„Iš tiesų labai keista, kad neaptikome jokių skirtumų tarp tų kurie buvo įvaikinti šešių mėnesių ir tų kurie buvo įvaikinti pusantrų metų amžiaus. Tai reiškia, kad net pačiuose ankstyviausiuose gyvenimo mėnesiuose įgyjamos kalbos žinios, ir kad jos siejasi ne su pavieniais žodžiais, bet su abstrakčiais kalbos modeliais“ – teigė viena iš tyrimo autorių Mirjam Broersma.

Šis tyrimas iš dalies papildė supratimą apie kalbos mokymąsi atskleisdamas kokiame ankstyvame gyvenimo amžiuje šis procesas vyksta. Paprastai tariant, kalbos pradedama mokytis vos gimus.

Be to, šis tyrimas dar kartą patvirtino, jog kalbos išmokstama ne kaip žodžių rinkinio, bet kaip abstraktaus koncepto.

Šis tyrimas taip turi gerų žinių tiems, kurie vis dar vysto mintį išmokti savo vaikystės kalbą. Kaip tapo aišku po šio eksperimento, tokie žmonės mokantis kalbos turės didžiulį pranašumą prieš tuos kurie pageidautinos išmokti kalbos garsų vaikystėje negirdėjo.

Ir pabaigai patarimas: jei turite mažų vaikų stenkitės su jais kalbėtis kiek įmanoma daugiau. Net jei manote, kad jūsų nesupras, net jei tai ir atrodo kvaila. Kūdikis sugers ir apdoros viską ką jam sakote.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(1)
(43)

Komentarai ()