Ar jus erzina čepsėjimas? Mokslininkai pagaliau paaiškino, kodėl (Video)  (4)

Dalis žmonių negali pakęsti tokių garsų kaip čepsėjimas ar gilus kvėpavimas, o mokslininkai neseniai išsiaiškino, kad taip yra dėl būsenos, vadinamos misofonija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės mokslininkai išsiaiškino, jog daliai žmonių tokie garsai sukelia itin stiprią emocinę reakciją, rašo BBC.com.

Žurnale „Curreng Biology“ publikuotame pranešime teigiama, jog nuo misofonijos kenčiančių žmonių smegenų dalis, susiejanti pojūčius su emocijomis, tampa kur kas aktyvesnė, girdint tam tikrus garsus.

Skenuojant smegenis, tiriamiesiems buvo pateiktos kelios garsų grupės: neutralūs garsai, pavyzdžiui, keliami lietaus, nemalonūs garsai, pavyzdžiui, rėkimas, ir tokie garsai kaip čepsėjimas, kurie erzina tik dalį žmonių.

Niukaslio universiteto Neurologijos instituto mokslininko dr. Sukhbinderio Kumaro teigimu, pagrindinė nuo misofonijos kenčiančių žmonių reakcija į tam tikrus garsus – pyktis. Girdint šiuos garsus, kinta jų emocijų kontrolė, o smegenys tarsi pavargsta.

Kaip atrodo sunkios misofonijos kamuojamo žmogaus kančios

Nuo misofonijos kenčianti 29 metų Olana Tansley-Hancock teigia, kad ji negali pakęsti, kai kažkas šalia valgo traškučius. Irzlumas kyla vos išgirdus atidaromo traškučių pakelio garsą. Ji vengia lankytis kino teatre, o tai, kad negali pakęsti tam tikrų garsų, ji pastebėjo būdama vos 8 metų.

Laimei, yra priemonių, kurios gali padėti. Viena jų – ausų kamšteliai. Beje, jautrumą kur kas labiau stiprina kavos ir alkoholio vartojimas, teigia Olana.

Tai vis dar labai sunku diagnozuoti, nes nėra aiškių kriterijų, be to, misofonija tik visai neseniai buvo atrasta. Vis tik smegenų skenavimo tyrimai, atskleidžiantys nuo misofonijos kenčiančių žmonių smegenų skirtumus, tikimasi, padės rasti naujų gydymo būdų ar priemonių, galinčių palengvinti tokių žmonių gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(25)
(4)
(21)

Komentarai (4)