Kad ir ką iki šiol žinojote apie varles, tokie dalykai net nesisapnavo: dabartinės technologijos atsilieka 50 kartų (Video)  ()

Varlės gal ir negali būti laikomos ypač patraukliais gyvūnais, tačiau vis dėlto, jos slepia mokslui iš tiesų įdomių dalykų. Štai, kad ir jų liežuvis – jis bent 50 kartų lipnesnis už bet kokią žmogaus sukurtą medžiagą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, varlės gali kyštelėti liežuvį greičiau nei spėsite sumirksėti ir tai padarys su jėga daugiau kaip penkis kartus viršijančia gravitacijos jėgą.

Varlių seilės ypatingos

Tačiau labiausiai išsiskiria varlių seilės, kurios pasirodo, turi visiškai neįprastų savybių. Jos gali keisti savo būseną, sekundę trunkančios medžioklės metu. Kai siekdama sugauti grobį varlė kyšteli liežuvį, seilių sluoksnis ant liežuvio būna plonas ir vandeningas. Kai liežuvis pasiekia grobį, pavyzdžiui vabalą, seilės užpildo vabalo paviršiaus nelygumus ir įdubas. Šio etapo metu seilės tampa lipnios, tačiau jos vėl pasidaro vandeningos liežuviui su grobiu grįžus atgal į burną.

Taip vyksta dėl šlyties jėgos, kuri susidaro veikiant kūną dviem lygiagrečioms, priešingų krypčių jėgoms. Panašiai kaip torto saldus kremas, ant kurio galima uždėti uogą ir ši iš lėto nugrims, tačiau staiga jį sujudinus, kremas suskilinės. Su varlės liežuviu panašiai, tačiau ne visiškai taip.

Kai varlė, gaudydama grobį, bloškia ant jo savo liežuvį, dėl greičio poveikio ir išsitempiančio liežuvio, ant jo esantis seilių sluoksnis suplonėja. Kai liežuvis pasiekęs tolimiausią kelią sustoja, seilės pasidaro klampios it medus. Taip sugaunamas grobis. Liežuviui pasiekus burną viskas veikia atvirkštine tvarka, liežuvio lipnumo savybės prarandamos ir grobis tiesiog nukrenta į burną.

Bet tai dar ne viskas. Varlės liežuvis yra nepaprastai minkštas. Įdomumo dėlei, beveik toks pat minkštas kaip smegenų audinys. Apskaičiuota, jog dėl šios priežasties, ir dėl būseną galinčių keisti seilių, varlės liežuvio paviršius yra daugiau nei penkiasdešimt kartų labiau adhezyvus, nei bet kokia kita dirbtinai žmogaus sukurta medžiaga.

Apskritai, varlės liežuvis yra nepaprastai įdomus tyrimų objektas. Šiuos tyrimus koordinavęs mokslininkas Alexis Noel teigė, nesenai išsiaiškinęs, jog liežuvyje kaupiama energija beveik kaip spyruoklėje. Būtent tai padeda varlei staiga išmesti liežuvį ir jam nepaprastai greitai driektis pirmyn. Neaišku tik kiek dar paslapčių savyje talpina toks iš pažiūros paprastas organas kaip liežuvis.

Na, o šio tyrimo metu gauti rezultatai, publikuoti leidinyje Journal of the Royal Society Interface ateityje potencialiai galės būti pritaikyti dirbtinių lipnių medžiagų ir klijų kūrimo procese. Ypatingai skirtų klijuoti medžiagoms veikiamoms didelių pagreičių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()