Ar žinote, kam iš tikro reikalingi gumbai ant šaligatvio? Tikrai ne dėl vandens nubėgimo, ar apsaugos nuo paslydimo (Video)  ()

Žengdami šaligatviu link perėjos kai kur galite pastebėti dangą nusėjusius keistus gumbus. Pasirodo, jie įrengiami ne tam, kad geriau nubėgtų lietaus vanduo ar žiemą nepaslystų pėstieji. Tikroji paskirtis yra visai kitokia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trumpai tariant, šie gumbai padeda geriau orientuotis regėjimo negalią turintiems žmonėms.

Kelių ir šaligatvių sankirtų projektavimas miestų architektams yra didžiulis iššūkis. Specialistai privalo atsižvelgti į visų eismo dalyvių poreikius, kurie gali būti labai skirtingi. Tik pasirūpinus jais galima užtikrinti, kad visi judės saugiai.

Specialios plytelės su iškilimais informuoja silpnaregį apie priekyje esantį pavojų. Ši priemonė dažniausiai naudojama prieš pėsčiųjų perėjas, tačiau skirtingos jos tekstūros taikomos ir kitur.

Nevienodais atstumais išdėstyti gumbai perspėja silpnaregį apie traukinių platformą, ar kitą pakylą, nuo kurios galima nukristi. Pailgi iškilimai praneša apie tramvajų ar metro, kuris važiuoja gatvės lygyje.

Tai pačiai specialių priemonių kategorijai priskiriamos ir priešais laiptus skersai kelio iškilę juostelės. Jei jos įrengtos lygiagrečiai judėjimo krypčiai – pėsčiasis žino, kad priekyje saugu.

Daugiau apie šias specifines eismo saugumo priemones galite pamatyti apžvalgininko Tomo Scotto kartu su britų Karališkuoju nacionaliniu aklųjų institutu parengtame vaizdo siužete.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(11)
(17)

Komentarai ()