Rimtai susikirto planetologai su astronomais: „Jei jie tokie protingi, tegul tuomet paaiškina, kas yra Plutonas ar Mėnulis!“  (8)

Jei NASA mokslininkai pasieks savo, po 11 metų tremties Plutonas gali vėl atgauti savo planetinį statusą. Gal netgi Mėnulis bus paaukštintas!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas planetos apibūdinimas Saulės sistemos planetų šeimą pagausintų daugiau nei dešimteriopai, netgi Mėnulis galėtų tikėtis palypėti karjeros laiptais.

Tarptautinė astronomijos sąjunga (IAU) dabar laikosi taisyklės, kad planetos pavadinimą galima suteikti tik objektui, skriejančiam apie Saulę.

Bet NASA komanda nori, kad IAU tokio reikalavimo nekeltų, ir teigia, kad dangaus kūnų fizinės savybės yra svarbiau už jų sąveiką su žvaigžde.

„Vadovaudamiesi logiška moksline klasifikacija ir žmogiška intuicija, siūlome geografiškai pagrįstą „planetos“ apibrėžimą, kuris labiau pabrėžtų kūno būdingas fizines savybes labiau, nei orbitos,” paaiškina tyrėjai.

Pasiūlymą pateikė NASA mokslininkų komanda, vadovaujama Alano Sterno, kosmoso agentūros rengtos New Horizons misijos į Plutoną vadovas.

Sterno komanda siūlo naują planetos apibrėžimą:

„Planeta yra mažesnės už žvaigždės masę objektas, kuriame niekada nevyko termobranduolinės reakcijos ir kurios gravitacijos pakanka, kad kūno sferoidinė forma būtų pakankamai tiksliai apibūdinama triašiu elipsoidu, nepaisant kūno orbitos parametrų.” 

Tai gali skambėti kaip labai platus apibūdinimas, bet jis atmeta nemažai dangaus kūnų, įskaitant baltąsias nykštukes, neutronines žvaigždes ir juodąsias bedugnes.

Sternas yra anksčiau pasisakęs apie IAU sprendimą paskirti Plutonui nykštukinės planetos statusą 2006-ųjų rugpjūtį.

Taip buvo nuspręsta po to, kai astronomas Mike'as Brownas iš Kalifornijos technologijos instituto pasiūlė naują planetos apibrėžimą, kuriame įtrauktas reikalavimas, kad tokie kūnai būtų išvalę savo orbitos apylinkes.

Plutonas šio reikalavimo neatitiko.

Interviu, 2015 metais duotame Business Insider, Sternas pavadino šį veiksmą „nesąmone“.

„Kodėl reikėtų klausyti astronomo nuomonės apie planetą,“ klausė planetologas Sternas.

Astronomai tyrinėja įvairiausius dangaus kūnus ir kosmoso reiškinius, kai tuo tarpu planetologai specializuojasi planetų, palydovų ir planetų sistemų tyrinėjime.

Sternas palygino patarimo prašymą iš astronomo, o ne planetologo, su ėjimu pas pediatrą atlikti smegenų operacijos.

„Nors abu jie gydytojai, jų specializacija skiriasi,” sakė Sternas. „Reikėtų paklausyti planetologų, kurie temą išmano. Vertindami tokį objektą, kaip Plutonas, nežinome, kaip dar kitaip jį būtų galima vadinti.”

Vadovaujantis naujuoju apibrėžimu, planetų statusas būtų suteiktas ir Mėnuliui bei kitiems palydovams, tokiems kaip Titanas, Enceladas, Europa ir Ganimedas.

Pasiūlymas bent iš dalies motyvuotas ir visuomenės nuomone apie neplanetinių objektų svarbą Saulės sistemoje.

Tyrėjai rašo: „Dažnai mūsų klausia, „Kam siuntėte New Horizons į Plutoną, jeigu jis nebėra planeta?““

Nėra garantijų, kad IAU priims naująjį apibrėžimą, ir net jeigu taip, dar ilgokai truktų, kol jis taptų oficialiu.


Oscar Williams
huffingtonpost.co.uk

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (8)