Tobula duomenų atmintis? Tyrėjai į DNR įrašė kompiuterio operacinę sistemą ir trumpą filmą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2017-03-03 21:47
Temos dar neskaičiau, vėliau paskaitysiu. Visada maniau kad, jei gyvybė būtu sukurta dirbtinai, ar dievo, ar dar bala žino ko, tai DNR būtu užšifruota kokių nors easter egg, pvz kokių nors matematinių formulių, kaip Pitagoro teorema, ar žvaigždėlapis koks.
punktyras 2017-03-03 22:28
Kieno DNR?
Creatium 2017-03-04 10:34
Turbūt visame. Juk Žemės gyvių DNR skiriasi labai minimaliai, tai taip išeina, kad didžioji dauguma kodo kartojasi?
punktyras 2017-03-04 11:31
Ne taip jau labai minimaliai. Visų gyvų būtybių DNR tėra vienas bendras fragmentas: GTGCCAGCAGCCGCGGTAATTCCAGCTCCAATAGCGTATATTAAAGTTGCTGCAGTTAAAAAG O šiaip jau straipsnyje aprašytas informacijos saugojimas tiesiog DNR, ne kokios nors gyvos būtybės genome.
bahuriux 2017-03-04 17:36
Manau "easter egg" reikėtu ieškoti pačių primityviausių pačių pirmiausių bakterijų, arba žmonių genuose.
Shimelis 2017-03-04 22:35
Manau, kad viskas ten uzkoduota. Tik mes jieskom kazkokiu akivaizdziu dalyku (teoremu, zvaigzdelapiu etc), tai nieko ir nerandam. Visi zmogaus sukurti dalykai yra laikini ir reikalingi tiktais jam paciam. Tarkim kad ir verslas - pabandyk juo nesirupinti menesi laiko ir bus pizdauskis. O gamta, kad ir kiek i ja besiktum, vistiek susitvarko viska pati. Zodziu, jeigu ten koks easter egg ir uzkoduotas, tai musu smegenys per skystos ta suvokt (po kol kas)
nzn 2017-03-07 10:12
Įdomu koks to duomenų saugojimo efektyvumas DNR'e, jeigu būtų bandoma saugoti suarchyvuotus duomenis (rar ar zip), realiai juk tie patys principai naudojami.
rwc 2017-03-07 11:15
. Į DNR gali surašyti begalinę nulių, vienetų, ar Pi skaitmenų seką, visiškai nesvarbu. Svarbu tik tai, kad priešingai nei dabar naudojamose laikmenose, bitų sekos labai efektyviai susukamos į trimatę fizinę struktūrą. Mastelis daugmaž atitiktų, jei paimtum magnetinę juostą nuo Kauno iki Vilniaus, ir ji pati susisuktų taip, kad tilptų į antpirštį. Bet žurnaliūgos nebūtų žurnaliūgom, jei skanaus dalyko nepersaldintų iki karieso. Toks duomenų tankis anoks stebuklas. Viena DNR bazių pora yra ganėtinai didelis organinis darinys, ir toli gražu netobulas jokiu požiūriu. Dabartinės technologijos sugeba ir geriau, tik kol kas tai žiauriai brangu ir praktiškai niekas rimtai į tokius tyrimus neinvestuoja. Straipsnis galėtų labiau akcentuoti, kad kol kas mums yra pigiau ir paprasčiau pasinaudoti gamtos ir evoliucijos išradimu nei nuo nulio kurti savo analogą. Geresnio kol kas tikrai nesukursime, neskaitant teorinių modelių, kurie nebus pritaikyti niekam, išskyrus principo demonstraciją. O štai DNR yra praktiškai neribota nei duomenų kiekiu (galime pagaminti bet kokio ilgio grandinę), nei pritaikymo būdais (turime biologinius mechanizmus iškoduoti, kopijuoti, palyginti, ištaisyti klaidas ir t.t..).