Pirmieji suomių įspūdžiai apie bazinių pajamų eksperimentą: kas keičiasi, kai už nieką gauni 600 €

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sub 2017-03-20 13:18
Tik nereik sapnuot, kad va tuoj žmonija pasikliaus AI, arba nekvalifikuoti darbai bus automatizuoti. Manau, dar bend dvi kartos praeis ir tai dar liks darbininkų nekvalifikuotiems darbams atlikti.
immortallt 2017-03-20 13:23
Na iš esmės matau darbe, kiek reikia įdėti darbo, kad automatizuoti rutinišką ir atrodo iš esmės paprastą darbą, jau iš sutvarkytų duombazių. O kiek laiko trunka duomenis surasti, apdoroti ir paruošti tam automatiniam procesui? Po galais, net XXI amžiuje, būnant analitiku, tenka skaityti iš atskanuoto dokumento, kuris nueina kreivai ir dar pakeverzota ranka, o kompanijos patenka į top 10,000 didžiausių įmonių pasaulyje.
bahuriux 2017-03-20 17:46
Jai veiktu, kaip Norvegijoj barnevernet ir pas mus, tai galetu laisvai įvesti UBI, kad ir nuo rytojaus iš visų asocialių atimtu vaikus ir neliktu jiem tikslo juos gaminti dėl pašalpų. O atimti vaikai būtu aprūpinti ir normaliai užauginti kituose šeimose, laimėtu visi.
Shinigami 2017-03-20 18:08
Pas mus nežino kur dėti tuos kelis vaikus kuriuos tėvai patys paliko, dabar jie vaiku namuose sėdi, o tu nori kad dar atiminėtu? Jei Lietuva butu ne giminių kraštas, o valdininkų kėdėse sėdėtu specialistai gal ir butu galima susitvarkyti. Bet dabar ateini į valstybine institucija ir matai kad valdininkų pavardės vienodos. Pasirodo visa šeima ten dirba.
immortallt 2017-03-21 09:34
bahuriux, ir kam kurti sistemą, kuriai reikia saugiklio, jei paprasčiau pasiekti tą patį tikslą, kai nereikia saugiklio? Iš esmės kuri įstatymą, kad reiktų pataisos Padarai, kad taiko mokestinę lengvatą, iki 200€ nuo pajamų, ir tiek. Visi, kurie dirbs ir uždirbs šiek tiek daugiau nei MMA, gaus 200€. Tie, kurie mals šūdą, negaus nieko. Priedo reikia ilginti darželių ir mokyklų darbo laiką tiek dienos eigoje, tiek metų. Shinigami, vaikai sėdi vaikų namuose tik dėl to, kad iš tėvų neatimamos tėvystės teisės ir jų įvaikinti NEGALIMA. Vilniuje vaikų namų praktiškai nebeliko. Padėkoti galima Šimašiui, kuris atleido ilgus metus sedėjusį biurokratą ir pakėlė vieną moterį, į vadovaujančias pareigas, kuriai vaikai rūpėjo.
bahuriux 2017-03-21 10:43
Ar taip, ar taip iš asocialių reikia atiminėti vaikus, tai čia nejokios ne pataisos prie (UBI) įstatymų, o būtinybė kurios dar nėra pas mus. Koks skirtumas, kai vakaruose pasirodys, kad tai veiksminga padarys ir čia. Aš įsitikinęs kad sulauksim.
immortallt 2017-03-21 10:55
bahuriux, tai negi manai, kad kiekvienas idiotas, kuris net nesugeba gauti keliais eurais daugiau nei MMA yra tinkamas auginti ir auklėti vaikus? Jei mokėti 200€ kiekvienam vaikui - iš kažko turėsi atimti. Jei atimsi, ar tai kels ekonomiką? Ne. Taip taip, prancuzai, italai, portugalai ir graikai irgi žinojo geriau. Vakaruose pasirodys veiksminga... Na reikės bent 80 metų, kad matyti ilgalaikes pasekmes, bet man jau užtenka ir dabar matyti nerandančius darbo Vilniuje, jau daugiau nei 15 metų. O kam eiti dirbti, jei ir taip susirenki išmokų? Būtent dėl tų išmokų ir puola tie visi imigrantai iš trečiųjų šalių į Europą. Kas iš to laimi daugiausia? Dirbantis ir prisdedantis prie visuomenės kūrėjo ar parazituojantys?
Audrius 2017-03-21 13:07
Zinai, kad yra zmoniu, kuriem litai nera pats svarbiausias dalykas gyvenime. Ir isvis, kas tu toks, kad sperstum kas ir ko yra vertas?? Pagal pajamas zmogaus verte skaiciuot...nu nafig..Zinai, as pvz uz tave uzkalu kelis kart daugiau, tai pagal tavo logika, tu esi kelis kart didesnis idiotas nei as (nors cia gal ir negeras pavyzdys, nes tiketina, kad atsakymas "taip" bet ne del pajamu )? Zmogau, man tavo neapykanta pasauliui ir liguistas orientavimasis ir visa ko vertinimas per litu prizme primena tuos cigonus, kurie del sup*stos audi egzekucija padare.. Liudna...
immortallt 2017-03-21 14:45
Neapykanta tai tik pas tave, nes nesugebi suprasti ką sakau, be emocijų. Traukti kažkokį mėšlą apie žmogaus vertę ir pan. Jei jau nori kalbėti apie vertes, kokia žmogaus vertė visuomenei? Kaip ją skaičiuosi? Pagrindinis rodiklis ir bus sumokami mokesčiai - gaunamos išmokos. Toliau visokia kita veikla, kuri neapsikaitoma finansiniais rodikliais. Jei jokios veiklos nėra ( o taip būna 99/100 atvejų, kai uždirba MMA arba iš vis nedirba), tai ir vertė visuomenei dažnai neigiama, nes pasiima daugiau, nei visuomenei atiduoda. Tam, kad šią problemą spręsti, aš ir siūlau skatinti tuos, kurie prisideda bent minimaliai, taikant neaukštas lubas, vos daugiau nei MMA, jei norit taikyti papildomas išmokas turintiems vaikų. Žinoma, tau, kuris nuo emocijų atsiriboti nesugeba, tikrai nesuprasti. Aš sprendžiu? O kas tu toks, kad spręstum, kur mano pinigus leisti ir visiems dalinti? Apart įžeidinėjimų, emocijų ir kito brudo, tavo poste daugiau nieko nėra. P.S. taip, skatinti daugintis reikia būtent tuos, kurie net savimi negali pasirūpinti, kad dar labiau didinti pašalpinių ir parazituojančių (sėdinčių daugiau nei 5 metai be darbo, o dažnai ir 15) gretas!
Audrius 2017-03-21 15:09
Nu jo, "placiai" tu ziuri i pasauli...Jeigu gaminciau cigaretes, alkoholi ir perdibineciau nafta, tureciau moketi zyyyymiai daugiau mokesciu, negu ligonine, kuri realiai yra islaikoma valstybes. Tai pagal tavo siaura galvele, philips moris yra zymiai naudingesne visuomenei nei pvz santariskiu klinika, ne? Tas pats ir su asmenim, nieko neveikdamas per metus padarai 1M per capital gain, sumoki 15% mokesciu, o likusius parkuoji kokiam Liuksemburge. 150k mokesciu yra tiek kiek sumoka koks 50 moketoju ar koks 100 kiemsargiu ar kruva mokslininku, policininku ir n kitu. Tai pagal tave tas vienas investuotojas naudingesnis nei 50 policininku? Zodziu, pas tave mastymas, tai kaip pas paaugli katik perskaiciusi Ayn Rand BS... Beje, buvo toks Adolfas kazkada, tai jis irgi panasiai skaiciavo zmoniu verte visuomenei, sunaikino visus "parazitus" neigalius, tada perejo prie kitu "veltedziu". Visi zinom kuo baigesi tokie visuomeniu "gryninimai".
immortallt 2017-03-21 15:28
Jo, teisingai esi Adolfas Hitleris, net blogesnis? Kodėl? Nes tokį vardą paminėjai tekste. Argumentacija detaliau? Nu tau tikrai nerūpi, nes pasigauni vieną ar kitą žodį ir pradedi kraipyti ir fantazuoti. Niekur nesiūlau nei naikinti, nei atrinkinėti, siūlau mokestinę sistemą, kuri skatina ir remia dirbančius, ir kuriems sunkiai sekasi, o ne baudžia dirbančius. O kai pradėjai kišti dar įmones, ligonines ir tabako pramonę, nu tai absurdas. Bandai laimėti diskusiją kritikuodamas tai, ko net nesakiau. Gal skaityti reikia mokintis? Jei būtų pagal tave, tai ideali mokestinė sistema būtų, kur visi gauna vienodai, tai yra, nesvarbu, ar 20 metų mokeisi ir pluši po 70h per savaitę, ar gyvenime nesi dirbęs, bet gauni tą patį. Taip pat, anot tavęs, šeimos, kuriose po 12 vaikų ir tėvai gyvena iš išmokų už vaikus - yra siektinas tikslas. Nes pagal tave, žmones naudojame kaip baterijas Matricoje. Nesvarbu, koks tas vaikas išaugs.
Audrius 2017-03-21 15:43
saliu pavyzdzius, kurie galetu but geri vistymosi pavyzdziai LT. Nei karto neparasei. Zinai del ko? Nes nera nei vienos sekmingos salies, kuri veiktu pagal tavo blevyzgas.. Esi religinis fundamentalistas, todel pastoviai kliedi apie iskraipyta, siaura ir tik otupijose egzistuojancias "teisingo" ir "svaraus" kapitalizmo sistemas..
zet 2017-03-21 15:52
Man labai idomiai vertini seimos gerove ir pinigu itaka vaiku auklejimui. Tiesiog pinigus lengviausia suskaiciuoti. Moraliniai, kulturiniai bei tautiniai/etniniai dalykai sunkiai paskaiciuojami. Kai kurie zmones, kurie nesugeba ivertinti sunkiai pamatuojamu dalyku linke juos ignoruoti. Kiek kainuoja pinigu kalbetis su vaiku ir aiskinti, kas gyvenime gerai ar blogai? Nuvesti i nemokamus burelius? Nuli? Vau, kaip cia tai? Realiai svarbiausia rupestis ir laikas skirtas vaikui. Kalbant apskritai, labai pavojinga vadovautis grubia statistika. Dazniausiai statistikos sudarytos pagal kelis kriterijus, kai realybeje i statistikas neitraukta daug mazu kriteriju, kuriuos sunku ivertinti, o gal tiesiog truksta kompetencijos ar pinigu. Visu pirma kalbant apie valstybes gerove, reikia sutarti, kas ta valstybe, koks jos bendras apibrezimas ir kaip mes ji kiekvienas suprantame. Ar tai kiekis isasfaltuotu keliu, pastatytu namu? Ar tai zmones gyvenantys bendruomeneje tam tikroje teritorijoje, kuriuos vienija tam tikra kultura. Kaip valstybe be galimybes apsiginti? O kareivio indelis is neturtingos seimos yra mazesnis negu buhalterio? As manau, kad kiekvienas inesa savo indeli. Isskyrus parazitus. O vat parazitais turi buti atsikratyta. Kas tas parazitas? Na jei didziai didzioji zmoniu dauguma galvoja, kad asmuo parazitas, tai jis parazitas. Pvz asmuo teistas daugiau negu 10 kartu ir t.t.
immortallt 2017-03-21 16:05
zet, atsakyk man, kokį vaiką gali išauginti bedarbis, kuris neturi jokių pajamų ir savo šeimos pats išlaikyti negali? Kokį jis pavyzdį rodo vaikui? Jei tėvas per 20 metų, kol vaikas užauga viso labo 2 mėnesius dirbo, tai jis parazitas? Ir tik nepradėkime kitų sričių problemas suversti kaip kaltę ar kažkokį tai neva mano smerkimą žmonėms. Tiek kariai, tiek gydytojai ar mokytojai, jei darbą atlieka tinkamai, turi būti atlyginami atitinkamai ir žinoma pinigai priklausyti. Ir po galais, kai minimumas 380€, pagal mano pasiūlytą variantą atgauni 163€, kad atgautum viską, reikia pasikelti algą net iki "kosminių" 440€ ant popieriaus arba 16% daugiau nei MMA. Jei daugiau uždirbi, daugiau nebeatgauni. Viskas. Koks čia kieno žeminimas? Na nebent irgi pritariate minčiai, kad darbas žeidžia orumą.
zet 2017-03-21 16:52
: mane. Pvz mano tevai uzdirba maziau negu minimumas. Bet patys susimoka mokescius, dirba pagal patenta. Pvz priezastis neigalumas, bet nera neigalumo pencijos (i detales nesileisiu). Kol kiti turejo kompiuterius ir zaidavo, as sededavau bibliotekoje, mokyklos ir aplinkiniose bibliotekose visos idomesnes knygos buvo perskaitytos. Moksleivis budamas vasara uzsidirbdavau. Ir pazistu daug zmoniu, kurie is neturtingu seimu yra issauge nuostabiais zmonemis, gerais tevais. Ir dar atsakau: tu vertini ne ta rodikli. Reikia vertinti priezasti.
zet 2017-03-21 17:22
immortallt: ar verta gelbeti zmogu (pvz operacija ar bet kokia kita belbejimo operacija) jei gelbejimo kaina didesne nego to zmogaus nauda visuomenei? Pvz pencininkas gauna tik pencija, pridetines vertes nekuria, ji apsimoka apskritiai gelbeti?
immortallt 2017-03-21 17:43
Pensininkų nereiktų priskirti prie ekonomiškai aktyvių ir taip pat analizuoti. Tuo labiau, pensininkai vaikų nesusilaukia dažniausiai. Bent jau ne moterys. Tad ir "gelbėjimo" nereikia organizuoti. Bet taip, nepritariu aš tam reikalui, kad buomžas, per gyvenimą nesumokėjęs nė cento ligonių kasoms, aptarnaujamas taip pat, o tiksliau net dar kruopščiau, nei sumokantis kas mėnesį >100€, nes tas girtas iki sąmonės netekimo ir neaišku kas jam yra, todėl pilnas kompiuterines tomogramas tik ir kepa. Tuo tarpu būdamas normalus žmogus, pilnos kompiuterinės tomogramos negausi, o jei ir išrašys siuntimą, lauksi 2 mėnesius eilėje. Ir kaip vertinsi priežastį? Priežastį vertinti yra atviras kelias korupcijai. Po galais, pas mus jau >10% žmonių yra invalidai, per 20 metų išaugo ar tai 8 kartus. Kaip čia taip? Ogi paprastai, 90% regėjimą praradę asmenys (beveik akli) kažkaip puikiai vairuoja mašinas. Realiai susirenka išmokas, pasiima kažkokias lengvatas. Bet, kaip ir ne kartą pabrėžiau, žmonės su negalia (tikra negalia) yra atskira grupė, su kuria turi būti elgiamasi šiek tiek kitaip. Jiems pagalba turi būti didinama, bet ne tiesiog išmokos didinimu, o siekiu integruoti atgal į darbo rinką (jei tai įmanoma ir tikslinga, o ne vėžiu sergantis pacientas, kuriam išgyventi ilgiau nei 2 metus tikimybė 1%) skiriant daug didesnius finansus. Dabar žmonės su negalia yra visuomenės atstumtieji, kurie neva patys nieko negali. Ar yra kokia nors sistema, kurioje visi bus laimingi ir teisingumas egzistuos? Niekada taip nebus. Nes ir teisingumas yra skirtingas kiekvienam. Vieni spangsta, kad teisingumas yra atimti kuo daugiau iš tų, kurie daug dirba ir atiduoti tiems, kurie net neturi jokio noro dirbti. Kitose šalyse teisingumas suprantamas, kaip kad visi moka fiksuotą metinį "pilietybės" mokestį ir nesvarbu kokios tavo pajamos. Papildomai apmokestinamas tik vartojimas. Bet reikia žiūrėti ką mes norime skatinti ir ką norime remti. Nori skatinti asocialų gausėjimą ir tų, kurie nenori dirbti? Kurie vaikus daro vieną po kito, na nėra alkoholikai, bet tik nemgėsta dirbti? Ar tikrai norime skatinti užprogramuotų bedarbių populiacijos augimą? Žmonėms, kuriems sunkiai sekasi gyvenime, nes na tiesiog nepasisekė, reikia suteikti pagalbą išspręsti bėdas, o ne jas maskuoti pinigais, kad mažiau skaudėtų. Čia kaip lūžus kaului susileisti vaistų nuo skausmo, kol anas sugis kreivai. Aš siekiu problemas išspręsti, bet ne jas glaistyti. Kadangi problemos sprendimas beveik visada skausmingas, tai ir atsiranda tuntai rėkiančių, kaip čia blogai, kaip čia skriaudžia, kad čia bejausmis ir pan. Problemas spręsti ir reikia būti bejausmiu, jei nori išlikti objektyvus ir gerai padaryti darbą. Ar norėtumėte, kad atvirą kojos lūžį taisytų daktarėlis, kuris dejuotų ir alptų pamatęs kraują bei styrantį kaulą? O gal visgi daktaras, kuris išliktų ramus, nuramintų ir jus bei tikslingai padarytų savo darbą, nors tai ir sukels trumpalaikį skausmą? Palietei įdomų klausimą, dėl apsimokėjimo gelbėti. Iškelsiu tau klausimą, kurį galėsi atsakyti, sveikatos apsaugos biudžetas ribotas, kaip ir visame pasaulyje. Ir turi nuspręsti, "kas gyvens, o kas mirs". Turi rinktis ar išgeblėti 100 pensininkų, ar 500 vaikų atimant iš pensininkų gydymą nuo vėžio, kuris pratęstų gyvenimą pusei iki 5 metų, likusiems max iki 2 metų ar skiriant gydymą vaikams, kuriems ligą visiškai išgydysi. Ką pasirinksi? Jokių kitų variantų nėra, nebent atimant finansavimą kitų ligų gydymui. Priminsiu, eilėje pinigų laukia dar dešimtys tūkstančių kitų, kuriems irgi reikia finansavimo, bet su ta pačia suma išgelbėsi mažiau gyvybių. Va čia ir prasideda įdomumas ir tikrieji skaičiavimai, kai tenka vertinti kiekvieno žmogaus gyvybę, tiksliau, dažniausiai vertinama kiek gyvenimo metų vidutiniškai per tą pačią sumą pridedama. Kai kurios šalys dar vertina ir kiek tas asmuo dar prisidės prie visuomenės gerovės kūrimo. Ir sprendimą turi priimti. Tai kas, 100 pensininkų ar 500 vaikų turi mirti pagal tave?
zet 2017-03-21 19:00
Pencininkas tai grubus pavyzdys. Klausimas lieka atviras, ar verta gelbeti zmogu, jei zmogaus gelbejimo operacija brangesne negu zmogaus pridetine verte? Is kur tokia statistika? Is pletku? Kiek aklu vairuoja? 2 % aklu? Manau tokie atvejai gerai nuskamba ziniasklaidoje. Bet manau tu vel vertini ne tai ka reikia. Kaip sakant, jei nesiprausi, atsiras kvapas. Noriu pasakyti, kad realiai priezastis yra nebaudziamumas. Va uz tokias nelegalias pazymas pora zmoniu gautu 5 metus kalejimo, kitiems noras dingtu. As manau tai pagrindine problema, nuo kurios prasideda visos kitos. Sekanti butu, tai politines valios ar gebejimu stoka spresti realias problemas. Kol istatymu kurejai nesugeba sudelioti mozaikos detaliu i viena visuma, tol turesime "trumpus" istatymus, kur man daznai kyla klausimas, tas istatymas padeda ar kenkia. Kol gatvese vaikscios asmenys teisti po 10 ir daugiau kartu, kol pazymos pus israsomos uz pinigus ar pazistamiems, kol policija iskviesta i vieta( kur su pagaliu vidury gatves dauzomas zmogus) nieko nedarys, kol institucijos neatliks savo darbo, tol mes spresime mazavertes problemas ar tiesiog bandysime uzglaistyti pasekmes. Tad si tema irgi ne apie pagrindines negeroves priezastis.
Audrius 2017-03-21 19:04
Taip, teisingai. Tobulos sistemos visiems nebuna. Klausimas yra, kokie musu prioritetai ir i ka mes orientuojamies. Galima prioritizuoti privacia nuosavybe, kapitala ir asmenine atsakomybe-JAV modelis. Turesim saujale labai turtingu, 5% super aukstos kvalifikacijos specu, pora super inovatyviu kompaniju ir jura biednu. Salutinis tokios sistemos poveikis-labai aukstas nusikalstamumas, ypac mazas socialinis mobilumas (gimei slavejo seimoj-toks ir busi) itampos visuomenei, getai pan. Galima orientuotis is viduriniaja klase (Skandinavija). Prioritizuojama bendruomene solidarumas. Salutinis poveikis-milziniski mokesciai, gatvese dviraciai, o ne pora ferarariu, auksciausias laimes indeksas, saugios bendruomenes, atsipalaidavusi visuomene. Ka renkamies?
zet 2017-03-21 19:23
Kam rinktis viena is rinkiniu, kiekvienas rinkinys turi po 100 ar 1000 savybiu. Kodel mes negalime savo rinkinio susirinkti, pvz 80% skandinavisko. Juk visas rinkinys netinka. Man labai nepriimtina kai ale ekspertai sako: imkite kazka is kazko, nes apskritai ta salis kazka paiekusi. Musu "expertai" nuvaziuoja i kokia sali, pamato KAZKA veikianti, ir sako, stai ir mes priimkime, ir pas mus automatiskai veiks. Man vien toks teiginys asociajuoasi su visisku nemastymu. Ar ta kita salis ta istatyma rast ir iskepe? Ar nuejo kelia? Kaip del pasaliniu efektu? Daznai apie juos nutylima. Apskritai, kazka belenkaip nukopijuoti nereikia visiskai proto. Tikrai netikiu, kad mes nesugebetumeme priimti sprendimu, kurie reikalingai mums.