Ar pastebėjote, kad kavos kvapas daug malonesnis nei skonis? Patys to nežinodami kavą uostome du kartus  (5)

Daugybė žmonių dieną pradeda nuo kavos puodelio. Kai kurie tiesiog dievina rytinį kavos aromatą. Tačiau tikriausiai pastebėjote, kad kavos kvapas yra žymiai malonesnis nei pati kava.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia pagaliau išsiaiškinę, kodėl kavos kvapas yra geresnis nei jos skonis. Prarijus kavos gurkšnį, jos aromatas pro gomurį patenka į nosį iš vidaus ir aktyvuoja smegenyse vadinamąjį „antrąjį kvapo pojūtį“, kuris nėra toks jautrus skoniui, dėl to mes jaučiame visiškai skirtingą, ne tokį malonų skonį.

Palyginimui, kai kurios sūrio rūšys nekvepia maloniai, tačiau jų skonis yra labai geras, kadangi kvapas, patekdamas į nosį iš vidaus, mums atrodo malonesnis, nei kvapas, patekdamas į nosį per išorę. Mokslininkai aiškina, kad žmogus turi du skonio pojūčius.

Pirmasis pasireiškia tuomet, kuomet įkvepiame dalykus iš aplinkos, o kitas patenka į nosį iš žmogaus organizmo ir yra iškvepiamas pro nosį. Tai paaiškinama tuo, kad nors skonio receptoriai yra liežuvyje, 80 procentų skonio suvokimo mus pasiekia per kvapą.

Skonio receptoriai, kurie siunčia žinutę mūsų smegenims, reaguoja į kvapus skirtingai, priklausomai nuo krypties, kuria jie juda. Vos dviejų dalykų kvapas ir skonis yra vienodai malonus – tai levandos ir šokoladas. Kalbant apie kavą reikėtų pažymėti dar ir tai, kad joje yra 631 skirtinga medžiaga, o 300 iš šių medžiagų, kurios sudaro kavos aromatą, yra numalšinamos seilių. Dėl šios priežasties nurijus kavą jos skonis jau būna pasikeitęs.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (5)