Kodėl vyrai nemėgsta moters ašarų: nauji mokslininkų rezultatai intriguoja ir net sufleruoja būdą kaip apsisaugoti nuo seksualinių nusikaltėlių  ()

Vyrai nemėgsta moterų ašarų, tačiau patys negali paaiškinti, kodėl taip yra. Vis dėlto, naujausias tyrimas rodo, kad tokia vyrų reakcija yra nulemta biologijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak naujo tyrimo, net ir viena moters ašara gali stipriai sumažinti vyro testosterono kiekį kraujyje, taip pat seksualinį susijaudinimą.

Tyrimas buvo atliekamas norint sužinoti emocinį atsaką į ašarų kvapą. Štai pelės naudoja ašaras cheminiams signalams siųsti. Pavyzdžiui, pelių patinai, užuodę kitų patinų ašaras, tampa agresyvesni. O žmonių seksualinį susijaudinimą bei menstruacinį ciklą lemia kvapai. 

Tyrėjai iš pradžių mėgino išsiaiškinti ašarų poveikį empatijai ir emocijoms. Tačiau paaiškėjo, kad ašaros neturi jokio poveikio empatijai ar liūdesiui, tačiau turi poveikį seksualiniam susijaudinimui. 17 iš 24 tyrime dalyvavusių vyrų patys pripažino, kad sumažėjo jų seksualinis susijaudinimas. 

Psichologiniai duomenys pateikė daugiau atsakymų. Mat testosterono kiekis dalyvių kraujyje sumažėjo gana ženkliai. O tai reiškia, jog sumažėja ir seksualinis potraukis. 

Tiesa, mokslininkams dar nepavyko išsiaiškinti, kuris konkrečiai cheminis elementas ašarose nulėmė sumažėjusi testosterono kiekį. Šis tyrimas taip pat rodo, kad ašaros vaidina svarbų vaidmenį cheminiam ryšiui tarp žmonių. 

Vienas iš būdų panaudoti šį atradimą – sukurti purškalą ar vaistus, nukreiptus prieš seksualinius nusikaltėlius. Tačiau mokslininkai mano, kad šis atradimas gali pasitarnauti įvairiose medicinos srityse. 

Tyrimo metu mokslininkai taip pat išbandė keletą eksperimentų. Pirmiausia, jie nusamdė žmones, kurie gali verkti iš liūdesio kada tik panorėję – mat prieš tai atlikti tyrimai parodė, kad akis valančios ašaros neturi tų pačių cheminių medžiagų, kaip emocinės ašaros. Be to, visi ašarų „donorai“ buvo moterys. Tai buvo dar viena priežastis, kodėl mokslininkai nusprendė tirti vyrų atsaką į moterų ašaras, o ne atvirkščiai. Bet kokiu, atveju, mokslininkai nori ateityje ištirti tiek moterų, tiek vyrų, tiek vaikų ašarų poveikį žmonėms. 

Surinkus ašaras, jos buvo supiltos į stiklinius indelius, kuriuos tyrimo dalyviai uostė. Iš pradžių buvo tiriami 24 vyrai ir buvo stebima jų reakcija į moterų ašarų kvapą bei pačių moterų nuotraukas. Taip pat buvo tiriama vyrų reakcija į druskos tirpalą. Tyrimo dalyviams nebuvo sakoma, kada jie uosto tikras ašaras, o kada – tik druskos tirpalą, tačiau buvo pastebėta, kad vyrams nuotraukose esančios moterys tapo ne tokios patrauklios, kuomet jie uostė ašaras. 

Kodėl moterų ašaros sumažina vyrų seksualinį susijaudinimą? Mokslininkai mano, kad taip gali būti dėl to, jog moterys naudoja ašaras, norėdamos išvengti nenorimo sekso, kai jos ne ovuliuoja. Pastebėta, kad moterys verkia daugiau menstruacijų metu, o tai nėra palankus metas lytiniams santykiams. 

Šis tyrimas yra tik pradžia. Tolimesni tyrimai gali padėti išsiaiškinti žymiai daugiau dalykų, pavyzdžiui, skirtingų kvapų ar cheminių medžiagų patrauklumą homoseksualams bei bendrą cheminių medžiagų poveikį žmonių tarpusavio ryšiui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()