10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–03–20)  ()


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-03-20 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–03–20)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  „Didžiulė pažanga“ kovojant su didžiausiu žudiku

Nuo infarktų ir insultų kasmet miršta ~15 milijonų žmonių. Inovatyvus naujas vaistas evolokumabas gali užkirsti kelią infarktams in insultams, sumažindamas mažo tankio – LDL, „blogojo“ – cholesterolio lygį. Didelio – 27 000 pacientų – tarptautinio bandymo rezultatai reiškia, kad vaistas jau greitai turėtų pasiekti milijonus.

bbc.com

2:
  Biologinė žalingos programinės įrangos versija panaikina tuberkuliozės atsparumą antibiotikams

2015 metais užfiksuota 10,4 naujų tuberkuliozės infekcijų, o 2 milijonai mirė. Beveik pusė milijono naujai užsikrėtusiųjų nešioja daugeliui vaistų atsparią (MDR) tuberkuliozės formą. Kovai su šia infekcija Europos ir Pietų Korėjos mokslininkų komanda pasitelkė pačią tuberkuliozės mikobakteriją.

sciencemag.org

3:
  Tyrimai remia geriamų kontraceptikų pardavimą paaugliams ir suaugusiesiems be recepto

Patikrinusi ne vieno dešimtmečio publikuotus tyrimus, vaikų, suaugusiųjų ir moterų sveikatos specialistų komanda priėjo išvadą, remiančią geriamų kontraceptikų padarymą laisvai prieinamomis priemonėmis, kurioms nereikia recepto.

hopkinsmedicine.org

4:
  ŽIV slaptavietes išduoda baltymas

ŽIV gydymui kliudo žmogaus imuninės sistemos T ląstelės, kuriose metų metus gali slėptis virusas. Patikimai nustatyti šiuos slaptus rezervuarus mokslininkai troško seniai, bet nelabai pavyko.
Tai gali pasikeisti, aptikus baltymą CD32a, kuris būna ant užkrėstų T ląstelių paviršiaus ir nieko neveikia. Kaip policija pagal fotorobotą randa nusikaltėlį, taip imuninė sistema pagal šį baltymą gali atskirti tokias užkrėstas T ląsteles nuo kitų imuninės sistemos ląstelių. Tai suteikia viltį mokslininkams rasti būdą užpulti ir sunaikinti būtent šias tylias užkrėstas ląsteles.

nature.com

5:
  Popieriaus juostele kraujo grupę galima nustyti per 30 sekundžių

Kraujo grupės nustatymas dabar trunka 10 – 20 minučių, neskaitant keliavimo į laboratoriją, o saugiai visiems galima perpilti tik 0 grupės kraują. Todėl greitosios pagalbos skyriuose saugomas tik toks kraujas ir jo poreikis nentūraliai didelis. Greitas ir paprastas kraujo grupės nustatymas leistų paprasčiau tvarkyti kraujo atsargas. Hong Zhang su kolegomis iš Trečiojo karo medicinos universiteto sukūrė popierinį testą, kuriuo be jokių specialių apmokymų ar įrangos galima vietoje nustatyti ligonio kraujo grupę.

newscientist.com




6:
  

CERN pranešė apie ypatingą LHCb atliktą naują atradimą, atskleidusį penkias naujas būsenas vienu metu. Komanda pažymi, kad šis atradimas pagerina mūsų supratimą apie kvantų teoriją bendrai, ir, svarbiausia, suteikia naujų užuominų apie ankstyviausias visatos akimirkas.

futurism.comtechnologijos.lt

Pasidalinkite su draugais
(14)
(3)
(11)

Komentarai ()

Susijusios žymos: