Testas kuris ateityje galbūt taps diagnostikos priemone: sergantys šizofrenija permato jį kiaurai, o jūs?  (8)

Prieš keletą metų Londono universiteto mokslininkai aptiko, jog sergantieji šizofrenija daug sunkiau pasiduoda apgaunami kai kurių optinių iliuzijų. Tyrimai buvo plėtojami ir mokslininkai aptiko įdomų dalyką, kurį galite išbandyti ir patys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvo sukurtas testas, ir pastebėta, kad sergantieji šizofrenija permato jį tarsi kiaurai.

Paradoksas, nes daugelis mano, jog sergantys šizofrenija pasaulį įsivaizduoja visai kitaip – mato jį iškreiptą, paveiktą haliucinacijų, tačiau kaip dabar aiškėja, kartais sergantys mato jį net tikslesnį už absoliučią daugumą sveikųjų.

Testas: kaip jis buvo atliekamas

Kuris iš mažesniųjų apskritimų savo kontrasto lygiu geriausiai atitinka didžiojo apskritimo centrinę dalį? Būtent tokio klausimo buvo paklausti savanoriai: kontrolinę grupę sudarantys sveiki asmenys ir tiriamieji - sergantys šizofrenija, prieš tai jiems parodžius paveikslėlius, kuriuos matote šiame tekste.

Iš pirmo žvilgnio visi mažesnieji apskritimai vienodo kontrastingumo, tačiau iš tiesų, visi jie skiriasi. Sergantys šizofrenija netrukus tai įvertino bei išsprendė užduotį greitai ir gan lengvai, kai tuo tarpu sveikųjų rezultatai buvo gerokai prastesni.

Kaip dabar hipotetizuojama – sergančiųjų smegenys neatsižvelgia į ryškią didžiojo apskritimo dalį. Dėl kol kas tiksliai nežinomos priežasties jiems pavyksta jos tarsi visiškai nematyti, o esant tokiai situacijai testą išspręsti yra ganėtinai nesunku.

12 iš 15 sergančiųjų spėjimai buvo tikslesni nei patys tiksliausi kontrolinės grupės tiriamųjų spėjimai.

Žinoma, tai viso labo tik pradžia, tačiau tikimasi, kad ištobulinus šį testą, ateityje jį bus galima paversti diagnostikos priemone. Šiuo metu šizofrenijos diagnozė yra nustatoma gana subjektyviai, o šis metodas leistų į tyrimą įnešti daugiau objektyvumo.

Jei atlikote testą ir norite sužinoti atsakymą – jį rasite kitame puslapyje.

Pasidalinkite su draugais
(73)
(35)
(38)

Komentarai (8)