Prasidės naujoji aukso karštligė? Rusija imasi Arkties lobių, o beprotiškas galimybes jau užuodė ir Kinija  ()

Arktyje laukia ne tik ypatingos galimybės, tačiau ir arši konkurencija tarp daugybės pasaulio valstybių, rašoma „Aftenposten“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

20-metė Lena greitu žingsniu žygiuoja ledu per Dvinos upę netoli Baltosios jūros. Šis ledu ir sniegu padengtas laikinas dviejų kilometrų ilgio keliukas – keliems tūkstančiams žmonių, gyvenančių Kegorstrove, yra patogiausias būdas pasiekti Archangelską.

„Keliaudama sparčiu žingsniu iki močiutės galiu nueiti per mažiau nei 30 minučių,“ – pasakoja leidiniui Lena, studijuojanti geologiją.

Lena ir dar 2,6 mln. rusų sudaro 57 proc. žmonių, gyvenančių už Poliarinio rato arba jame.

Infrastruktūros problemos su kuriomis susiduriama – milžiniškos. Arktyje rusai gyvena vidutiniškai septyneriais metais trumpiau, negu kituose šalies regionuose.

Tačiau, kaip ir daugelis rusų, Lena yra įsitikinusi tuo, kad jos ateitis susijusi su šiaure.

„Aš svajoju dirbti geologe Arktyje ir ieškoti naudingų iškasenų. Žinau, kad yra begalė galimybių,“ – teigia ji.

Putinas ir Arkties milijardai

Arktyje oro temperatūra kyla dvigubai greičiau, negu kituose Žemės regionuose. Ledynai tirpsta, o daugelis baiminasi klimato katastrofos.

Kartu su tuo atsiranda ir didžiulės galimybės naftos, dujų, kitų naudingų iškasenų gavybai, taip pat prekybos keliams, žemės ūkio ar žvejybos vystymui.

„Mes į Arktį investuosime milijardus rublių,“ – pareiškė Vladimiras Putinas, kreipdamasis į daugiau nei 1600 politikų, verslininkų, mokslininkų ir diplomatų savo vizito Archangelske metu.

Pasak Rusijos vicepremjero Dmitrijaus Rogozino, Rusijos planuojamos investicijos regione sudarys apie 5 mlrd. rublių, kuriais bus finansuojami 150 didelių projektų.

Kinija į šią konferenciją atsiuntė vicepremjerą Van Janą ir 70 žmonių delegaciją. Kinai daug tikisi iš naujų uostų, ledlaužių ir geležinkelių šiaurėje. Konferencijoje dalyvavo netgi tokios šalys kaip Šveicarija ir Singapūras.

Rusijos plėtra už poliarinio rato

Šiuo metu Rusija yra ta besiribojanti su Arktimi šalis, kuri sugebėjo investuoti į regiono vystymą daugiau nei kitos, praneša „Aftenposten“.

Net 20 proc. Rusijos BVP yra sukuriama į šiaurę nuo poliarinio rato. Rusijos gamtinių resursų ministerija tvirtina, kad beveik 60 proc. būsimų naftos ir energetinių resursų yra susitelkę būtent Arktyje. Šiuo metu yra išžvalgyta vos 10 proc. Rusijos teritorinių vandenų ir pusė sausumos teritorijos.

Amerikiečių ekspertai jau ne pirmus metus skelbia, kad „juntamas iniciatyvos praradimas“ rusams ir kinams.

„JAV derėtų sustiprinti savo strateginį dalyvavimą regione, kitaip yra rizikuojama, kad valstybės interesai nebus apginti,“ – teigiama visiškai nesenoje „Užsienio ryšių tarybos“ (Council of Foreign Relation) ataskaitoje.

Lenos ateitis priklausys nuo naftos kainų

Anksčiau straipsnyje minėtos studentės Lenos svajonės apie Arktį daugiausiai priklauso nuo naftos kainos.

Šiandieninė 51 dolerio už barelį kaina yra tokia maža, kad dabar visiškai neapsimoka išgauti didžiąją dalį būsimų naftos ar kitų gamtos resursų Rusijoje.

„Pagal mūsų prognozes, naftos kainos išgavimas Arktyje kainuoja nuo 70 iki 100 dolerių,“ – teigė rusų energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(8)
(18)
(-10)

Komentarai ()