Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-04-10 10 įdomiausių savaitės mokslo naujienų (2017–04–10)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1:
  Tesla pademonstravo naujus stogo skydelius, pagamintus Panasonic

Nors Tesla Saulės energetikos sprendimai labiau garsėja elektrą gaminančiomis čerpėmis, bet tai aktualu tik naujų stogų rinkos segmentui. Dabar Tesla bando kurti inovacijas tiems, kam naujo stogo nereikia, tačiau kas nori gaminti savo elektrą. Šį savaitgalį Tesla pristatė išskirtinius Panasonic gamintus elektros skydelius.

electrek.co

2:
  Grafeno sietas gėlina jūros vandenį

Grafino oksido membranų savybės susilaukė nemenko dėmesio jau ir anksčiau. Dabar pavyko iš vandens išfiltruoti druskas – išgėlinti jūros vandenį. Naujas Manchesterio mokslininkų tyrimas galėtų suteikti švarų vandenį milijonams. Darbas publikuotas Nature Nanotechnology žurnale.

phys.orgtechnologijos.lt

3:
  Aptiktos pirmosios gintare išlikusios žinduolių kraujo ląstelės

Mokslininkai pirmą kartą gintare aptiko fosilizuotas žinduolių raudonąsias kraujo ląsteles, kurioms 15 – 30 milijonų metų. Kraujas priklausė beždžionei ir buvo susikaupęs erkėje. Papildomas radinys – kraują užkrėtę pirmuonys, kurie ir dabar sukelia ligas.

sciencemag.orgtechnologijos.lt

4:
  Didysis Barjerinis rifas: du trečdaliai pažeisti „beprecedenčio“ pabalimo

Tyrimai iš oro parodė neregėtą koralų pabalimą, pažeidusį du trečdalius Australijos Didžiojo Barjerinio rifo. Pabalimas – dumblių netekimas - pažeidė 1500km rifo ruožą. Naujausi pažeidimai susikoncentravę viduryje, kai tuo tarpu pernai metų balimas labiausiai pažeidė šiaurinę dalį. Ekspertai baiminasi, kad dėl šių dviejų įvykių artumo koralams gali likti mažai vilčių atsistatyti.

bbc.com

5:
  Mokslininkai stebi, kaip molekulė saugosi nuo radiacijos sukeltų pažeidimų

Kai genetinę informaciją pernešančios molekulės patiria kenksmingą pašalinį poveikį, jos turi apsaugą nuo galimų mutacijų ir pažeidimų. Pavyzdžiui, DNR ją paveikiančios ultravioletinės šviesos energiją gali išsklaidyti, panaudodama ją vandenilio atomus jonizavimui – taip kiti cheminiai ryšiai nesuyra. Šiuos procesus siekiantys ištirti mokslininkai rentgeno spindulių lazeriu paveikė gan paprastą molekulę, 2-tiopiridoną, kintančią taip, kaip ir DNR blokai. Procesas buvo tiriamas, veikiant azoto atomą femtosekundinais rentgeno spindulių impulsais.

phys.org




6:
  Aštuonkojų evoliucija netgi dar keistesnė, nei manyta

Naujas tyrimas rodo, kad galvakojai prie kintančios vandens temperatūros dažniau prisitaiko, keisdami savo RNR, o ne DNR.

scientificamerican.com

Pasidalinkite su draugais
(15)
(2)
(13)
Bendrinti

Komentarai ()

Susijusios žymos: