Visas teorijas sugriovusi galaktika: kaip ji atsirado, niekas neturi supratimo (Video)  ()

Stebėdami daugybę galaktikų, galime išskirti dvi jų grupes: vienos žvaigždes formuoja sparčiai, kitos – labai lėtai. Kuo tolimesnes galaktikas stebime, tuo santykinai mažiau yra lėtai žvaigždes formuojančių galaktikų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau buvo manoma, kad pirmosios "raudonos ir mirusios" ("red and dead") galaktikos atsirado praėjus maždaug trims milijardams metų po Didžiojo sprogimo, bet dabar aptikta tokia galaktika, matoma iš tų laikų, kai Visatos amžius buvo tik 1,65 milijardo metų.

Galaktika, žinoma kodiniu pavadinimu ZF-COSMOS-20115, šiuo metu formuoja mažiau nei vieną Saulės masę naujų žvaigždžių per metus, tačiau apskritai joje žvaigždžių yra net trigubai daugiau, nei Paukščių Take.

Tai reiškia, kad visas žvaigždes ji suformavo labai sparčiai – maždaug šimtą milijonų metų formuodama po daugiau nei tūkstantį Saulės masių žvaigždžių per metus.

Maža to, galaktika yra labai kompaktiška – didžioji dalis jos žvaigždžių telpa regione, dvidešimt kartų mažesniame, nei atstumas nuo Saulės iki mūsų Galaktikos centro.

Apibendrinant, tai tikrai labai netikėta galaktika, kurios atsiradimui suprasti reikės gerokai peržiūrėti galaktikų formavimosi modelius.

Tyrimo rezultatai publikuojami Nature.

 

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()