Memų ir demotyvacijų tyrimams skirta neįtikėtina pinigų suma - niekaip nepagalvotume, kad jie įdomūs mokslininkams  ()

Indianos universiteto (JAV) mokslininkai susidomėjo, kodėl žmonėms taip patinka kurti ir skaityti įvairius internete plintančius memus, demotyvacijas bei kompiuterinėmis programomis pakoreguotus kitokius paveikslėlius. Negana to, iš Nacionalinio mokslo fondo universitetas gavo nemenką sumą, skirtą atsakyti į minėtą klausimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

919 917 dolerių suma dar 2011 metais buvo skirta informatikos ir kompiuterių mokslų profesoriui Filippo Menczeriui ir jo komandai. Šie pinigai naudojami vystant projektą „Truthy“ (lietuviškai tai galima būtų išversti kaip „nebūtinai teisinga, bet skamba lyg būtų teisinga“).

Ši sistema kiekvieną valandą apdoroja tūkstančius socialinio tinklo „Twitter“ pranešimų, susijusių su memais ar demotyvacijomis. Taip siekiama išsiaiškinti, kaip ir kokiu greičiu memai sklinda socialiniuose tinkluose – bei kas lemia jų populiarumo didėjimą ir mažėjimą.

„Truthy“ realiu laiku renka „Twitter“ pranešimus ir analizuoja juos, pasitelkiant duomenų gavybos, socialinio tinklo analizės bei kitokius modelius. Mokslininkai planuoja panaudoti šį algoritmą „socialinei taršai“ aptikti, kuri gali pakenkti įprastoms diskusijoms socialiniuose tinkluose. Deja, „Truthy“ nėra tobula – ji aptinka tik tam tikras grotžymes (angl. hashtag) bei raktinius žodžius, kurių dauguma yra politinės prigimties.

Pavyzdžiui, suvedę #tcot (angl. Top Conservatives on „Twitter“ – liet. Žymiausi konservatoriai „Twitter“ tinkle) rasite įvairių lentelių, diagramų, žemėlapių bei kitokios informacijos, bet sistema neveikia, jeig bandysite paiešką pop kultūros ar pramogų temomis. Mokslininkai mano, kad ši sistema gali pasitarnauti viešajam interesui – o tuo tarpu jie ir toliau tobulins sistemos algoritmą, kad ateityje ji būtų universalesnė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(3)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: