Tai gali išgelbėti gyvybę: kaip paspringus sau pačiam atlikti Heimlicho manevrą? (Video)  ()

2014 metais Didžiojoje Britanijoje paspringę maistu mirė daugiau nei 200 žmonių. Neseniai mokslininkai nustatė, kad tokiu atveju padedantį Heimlicho manevrą žmonės gali atlikti ne tik kitiems žmonėms, bet ir sau, rašo portalas independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atliekant šį pirmosios pagalbos veiksmą, paspringusiam žmogui kelis kartus staigiai spustelti pilvo sritį tarsi keliant į viršų. Paprastai tokį veiksmą paspringusiam žmogui atlieka kitas žmogus. Tačiau ir pats žmogus gali atlikti šį manevrą rankomis ar panaudodamas kėdę, rodo naujausias tyrimas, aprašytas žurnale „Thorax“.

2014 metais Didžiojoje Britanijoje paspringę maistu mirė 229 žmonės. Nacionalinio statistikos biuro duomenys rodo, kad dar 29 žmonės mirė užspringę kitais daiktais.

Mokslininkai ir Karališkosios Bromptono ligoninės ir Londono karališkojo koledžo sako, kad per pirmosios pagalbos suteikimo mokymus žmones reikėtų mokyti, kaip sau patiems atlikti Heimlicho manevrą.

Jie paaiškino, kaip žmogus pats sau gali atlikti šį manevrą. „Žmogus sudeda rankas į standartinę poziciją manevrui atlikti ir atlieka pilvo spustelėjimus maksimalia toleruojama jėga“.

Vadinamoji standartinė pozicija – kumščiai yra suneriami ir padedami ant pilvo virš bambos. Heimlicho manevras, atliekamas su kėde, leidžia stipriau spausti pilvą, nei žmogui atliekant jį kitam žmogui ar pačiam sau, sako mokslininkai, išmatavę kūno atsaką skirtingai atliekant šį manevrą.

Heimlicho manevrą atliekant su kėde reikia „viršutinės pilvo dalies apačia atsiremti į kėdės nugaros atlošo viršų ir panaudojant savo kūno svorį ir atsirėmus rankomis į sėdimą kėdės dalį atlikti spustelėjimus pilvo srityje“.

Kaip sau atlikti Heimlicho manevrą?

Mokslininkai pabrėžia, kad paspringęs žmogus turėtų nedelsdamas pats sau atlikti Heimlicho manevrą rankomis ar pasinaudodamas kėde. Jų nuomone, šio manevro turėtų būti mokoma mokyklose.

Be to, specialiai turėtų būti apmokyti ir viešojo maitinimo įstaigų darbuotojai. Heimlicho manevrą sukūrė amerikietis gydytojas Henry Heimlichas, kuris pirmą kartą šį metodą aprašė 1974 metais. Vėliau jis paskaičiavo, kad toks manevras leido išgelbėti 50 tūkst. žmonių gyvybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()