Atradimas nustebino mokslininkus ir neabejotinai, nustebins jus: sveiko žmogaus viduje temperatūra visai ne 36-37°C, o 40-50°C!  ()

Mūsų kūnų temperatūra daug aukščiau nei 37°C nepakyla. Bet ląstelių viduje temperatūra gali siekti net ir 50°C.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų kūnų ląstelės energiją gauna, deguonyje degindamos maistą. Nors kitaip nei liepsna, ląstelėse energija išlaisvinama per kelias stadijas, bet vis vien gaunama daug šilumos.

Tačiau kadangi kvėpavimas – taip šis procesas vadinamas – vyksta mažytėse ląstelių struktūros elementuose, mitochondrijose, išmatuoti, kokia temperatūra pasiekiama jose, nebuvo įmanoma. Tačiau per pastaruosius metus, ar panašiai, kelios tyrėjų komandos sukūrė dažus, kurie skirtingai fluorescuoja kintant temperatūrai.

Pierre Rustin iš INSERM (Prancūzija) su kolegomis panaudojo Singapūro tyrėjų sukurtus dažus ir išmatavo 38°C temperatūroje laikomų žmogaus inkstų ir odos ląstelių mitochondrijų temperatūrą. Jie išsiaiškino, kad mitochondrijų temperatūra mažiausiai 6 iki 10°C aukštesnė už likusios ląstelės dalies.

Karštumėlis

Nors Rustino tyrimas yra pirmasis, kuriuo tirta konkrečiai mitochondrijų temperatūra, kita grupė jų vos neaplenkė. Vasarį publikuotame Japonijos mokslininkų komandos publikuotame straipsnyje aprašančiame kitus temperatūrai jautrius fluorescuojančius dažus, probėgšmais užsimenama, kad žmogaus vėžio ląstelių mitochondrijos atrodo 6 – 9°C karštesnės, nei likusi ląstelės dalis.

Pagalvojus, šis atradimas skamba visai logiškai, sako biochemikas Nickas Lane'as iš UCL, knygos apie mitochondrijas autorius. „Mitochondrijos yra pagrindiniai šilumos šaltiniai, ir jie privalo būti karštesni už likusį kūną” svarsto jis. „Niekada apie tai išties nesusimąsčiau.”

Jei žinduolių – tikėtina, ir paukščių – mitochondrijos iš tiesų evoliucionavo veikti aukštesnėje temperatūroje, nei manėme, biologams gali tekti patikrinti daug ankstesnių eksperimentų, kuriuose daroma prielaida, kad jos veikia kūno temperatūroje, rašo Rustino komanda.

Šaltakraujų augalų ir gyvūnų mitochondrijos tikriausiai veikia daug žemesnėse temperatūrose, bet dabar reikės ir tai patikrinti.

Kadangi mitochondrijos tiekia energiją ląstelėms, paveldėję nesveikas mitochondrijas žmonės gali sunkia susirgti ar net mirti jauni. Dabar to galima išvengti, pakeičiant embriono mitochondrijas donoro mitochondrijomis.

Michael Le Page
newscientist.com

Žurnalo nuoroda: bioRxiv, DOI: 10.1101/133223

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(1)
(21)

Komentarai ()