Mokslininkai netikėtai atrado, jog išsiaiškinti ar žmogus yra „narcizas“ yra visai paprasta: užtenka paklausti vienui vieno klausimo  (2)

Nerimaujate, kad mergina ar vaikinas, su kuriuo susitikinėjate, labiau nei įprasti žmonės myli save bei savimi didžiuojasi? Manote, kad naujas bendradarbis turi milžinišką ego? Ar jūsų geriausiam draugui rūpi tik jis, jis ir dar kartą jis? Daugiau nedvejokite ir tiesiog užduokite jam vieną klausimą. Naujas tyrimas rodo, kad „narcizams“ uždavus klausimą, ar jie iš tikrųjų tokie yra, jų atsakymas dažniausiai būna teigiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Narcizai žino, kad jie nėra patys sukalbamiausi ar mandagiausi žmonės. Narciziški žmonės turi išpūstą ego, jie dažnai jaučiasi unikalūs, nesuprasti bei nusipelnę daugiau nei turi. Šios savybės juos dažniausiai išskiria iš kitų ir dėl to jie lieka vieniši. Jie taip pat beveik nejaučia empatijos kitiems žmonėms. 

Narcisizmo nereikėtų painioti su pasitikėjimu savimi. Pastaroji savybė yra labai teigiama, o narcisizmas yra neigiama savybė. 

Mokslininkai sudarė klausimyną, kuris susideda iš 40 klausimų. Tačiau ilgainiui paaiškėjo, kad narcizo tereikia paklausti, ar jis yra narcizas. Mat šie žmonės dažniausiai yra linkę su pasididžiavimu prisipažinti, kad jie yra narcizai.

Šį klausimą mokslininkai formulavo taip – „Ar sutinkate su tokiu teiginiu: „Aš esu narcizas?“ Žmonėms reikėdavo įvertinti, kokia apimtimi jie sutinka su šiuo teiginiu ir pažymėti skaičių nuo 1 iki 7. Tuomet jiems būdavo pateikiamas ilgesnis klausimynas. Abiem atvejais narcizai prisipažindavo tiek atsakinėdami į pirmąjį klausimą, tiek atsakinėdami į klausimyną. 

Nors vienintelis klausimas, kuriame prašoma nurodyti, kokia apimtimi sutinkama su teiginiu, negali pakeisti išsamaus klausimyno, toks vertinimas gali būti pakankamai naudingas. Jeigu atliekamas tyrimas telefonu ar internetu, o tyrėjai neturi daug laiko ar galimybių užduoti daug klausimų, vienas prašymas įvertinti, kuria apimtimi sutinkama su teiginiu, gali pateikti gana tikslų atsakymą.

Tiesa, mokslininkai įspėja, kad narcizų pasaulyje tikrai nėra daug, o toks klausimas artimą žmogų gali įsižeisti. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(56)
(81)
(-25)

Komentarai (2)