Kartais net protingiausi žmonės būna tiesiog „pakvaišę“: keisčiausi daiktai, kuriuos siuntėme į kosmosą (Video)  ()

Iškelti daiktus į kosmosą kainuoja didžiulius pinigus, todėl stengiamasi į kosmines misijas įtraukti tik būtiniausią įrangą ir daiktus. Kita vertus, kartais į kosmosą keliauja ir kiek keisti daiktai - žaislai ar net žmonių pelenai. Kodėl? Pateikiame septynis keisčiausius kada nors į kosmosą iškeltus daiktus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

LEGO figūrėlės

Su LEGO kaladėlėmis vienaip ar kitaip yra žaidę visi - tai puikus pažintinius gebėjimus ir koordinaciją lavinantis žaislas. Ar žinojote, kad mažiausiai trys LEGO figūrėlės iškeliavo į kosmosą? „Juno“ Jupiterio zonde buvo trys LEGO figūrėlės - viena vaizdavo romėnų dievą Jupiterį, kurio vardu pavadinta planeta, kita - jo seserį ir žmoną Junoną, kurios vardu pavadintas zondas, ir Galileo Galilėjaus figūrėlė su teleskopu ir mažyčių Jupiterio modeliu. Kodėl šios figūrėlės keliavo į Jupiterį? Žinoma, niekas negalvojo, kad kas nors jas ten ras - taip tiesiog bandyta sudominti vaikus.

Auksinis įrašas

Jei bent kiek domitės kosmoso tyrimais, esate girdėję apie „Voyager“ programą, kurią sudaro du zondai, paleisti 1977 m. Tai - toliausiai nuo Žemės nutolę žmonių sukurti daiktai, kurie dar tūkstančius metų keliaus tolyn nuo Saulės sistemos. Nors žinoma, kad jie dešimtis tūkstančių metų net nepriartės prie kokios nors žvaigždės ar planetos, mokslininkai į juos vis tiek įdėjo šį tą, kas protingas gyvybės formas galėtų informuoti apie žmoniją.

Tai - paauksuoti diskai, kuriuose įrašytos nuotraukos (pavyzdžiui, valgančių žmonių, knygų, prekybos centrų, Žemės ir Jupiterio), bei garsai (motinos bučinys, muzika, lietus, vėjas ir pan.), kuriais bandyta atspindėti Žemėje vykstantį gyvenimą. Nors pridėta ir įranga, skirta diskams nuskaityti, labiausiai tikėtina, kad kada nors, po šimtų tūkstančių metų, diskus vėl skaitys žmonės, radę būdų keliauti po tolimas sistemas ir planetas.

Pašto ženklai

Kelionės į kosmosą niekada nebuvo labai saugios, tačiau anksčiau astronautai ir jų daiktai nebuvo tikrinami. Dabar tai atrodo labai keistai, tačiau tuomet, jei astronautų asmeninis bagažas neviršijo svorio, niekam nerūpėjo, ką jie vežasi. Todėl 1971 metais „Apollo 15“ įgula nusprendė papildomai užsidirbti ir į Mėnulį su savimi pasiimti ir specialiai tam ruoštų pašto ženklų, kuriuos vėliau galėtų parduoti. Kosminis laivas ir oficialiai vežėsi pašto ženklų, bet jie priklausė NASA. Todėl įgula įsidėjo 398 papildomus spaudinius, 100 iš kurių turėjo būti parduoti vokiečių pašto ženklų prekeiviui. Likę 298 turėjo likti su astronautais.

Misijai sugrįžus ir paslapčiai išaiškėjus skandalas nekilo - astronautai taisyklių nepažeidė. Visgi, JAV Kongresas pastebėjo parduodamus suvenyrus iš kosmoso ir paragino NASA imtis veiksmų. Pastaroji astronautų turimus 298 spaudinius konfiskavo, tačiau 1983 metais teismo sprendimu turėjo gražinti.

Manote, kad astronautai buvo godūs? Misijos buvo pavojingos ir lengvai galėjo baigtis mirtimi, todėl jokia kompanija jiems nepasiūlė gyvybės draudimo. Jie tikėjo, kad jei jiems kas nors nutiktų, sandoris su vokiečių kompanija bent jau apsimokėtų jų vaikams.

Jameso Doohano pelenai

Jamesas Doohanas - legendinio serialo „Žvaigždžių kelias“ aktorius. Jis norėjo, kad po mirties jo palaikai būtų išsiųsti į kosmosą. Tai - nėra tokia jau didelė keistenybė, ne vieno žmogaus pelenai yra išsiųsti į kosmosą. Tačiau Doohano, kuris mirė 2005-aisiais, laidotuvės nebuvo tokios sklandžios. Iš pradžių dalis jo pelenų buvo patalpinti į „SpaceLoft XL“ raketą, kuri pakilo 2007 metais, bet, kaip ir buvo planuota, kosmoso nepasiekė - krovinys saugiai nusileido dykumoje.

Tačiau tokios kelionės nebuvo gana. 2008 metais aktoriaus pelenai atsidūrė „Falcon 1“, kuri sprogo praėjus vos dviem minutėm po paleidimo. Galiausiai, dalis Doohano pelenų pabuvo kosmose tik 2012 metais, kuomet maždaug 300 žmonių pelenai buvo pakelti į kosmosą „Falcon 1“ raketa. Pelenai orbitoje išbuvo maždaug mėnesį, o tada sudegė Žemės atmosferoje.

Bazas Šviesmetis

„Žaislų istorijos“ filmų personažas Bazas Šviesmetis buvo žaislinis kosmoso reindžeris, todėl savaime aišku, kad jį reikėjo pakelti į orbitą. Tai buvo atlikta 2008 metais, kuomet žaislas buvo nugabentas į Tarptautinę Kosminę Stotį. Ten praleido 450 dienų ir saugiai sugrįžo į Žemę. Bazas Šviesmetis į kosmosą keliavo turėdamas du tikslus - sudominti vaikus kosmoso tyrimais, ir pareklamuoti naują „Disneilendo“ parką.

Luko Skaivokerio šviesos kardas

2007 metais į Tarptautinę Kosminę Stotį buvo nuskraidintas ir originalus Luko Skaivokerio šviesos kardas, naudotas 1983-ųjų filme „Žvaigždžių karai: epizodas VI – džedajaus sugrįžimas“. Taip paminėta 30 metų „Žvaigždžių karų“ sukaktis - pirmas filmas pasirodė 1977-aisiais. Visa kelionė buvo lydima fanų ir filmo personažais persirengusių aktorių. Kardas vėliau sėkmingai sugrįžo į Žemę.

Golfo lazda ir kamuoliukai

„Apollo 14“ misija į Mėnulį, įvykusi 1971 metais buvo išskirtinė dėl Žemės palydove žaisto golfo. Žinoma, niekas į duobutes nesitaikė ir tašku neskaičiavo - Alanas Shepardas atliko du smūgius. Dėl skafandro dydžio jis negalėjo lazdos laikyti abiem rankomis, todėl pataikyti į kamuoliuką pavyko ne iš karto. Tačiau kai jis pagaliau numušė kamuoliuką, jis nuskrido „mylių mylias“. Bent jau taip juokaudamas sakė sugrįžęs į Žemę. Lazda vėliau buvo atiduota JAV Golfo Asociacijai.

Golfo smūgį Mėnulyje galite pamatyti vaizdo įraše

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()