Inžinierius iš Taivano su 3D spausdintuvu sukūrė tokį šedevrą, kad iš karto nuskambėjo per visą pasaulį ir jau padeda kitiems žmonėms (Video)  ()

Nelaimingo atsitikimo gamyboje rankos netekę Changas Hsien-Liangas prarastos galūnės trūkumą bandė kompensuoti keliais skirtingais rankų protezais, bet nė vienu iš jų nebuvo patenkintas. Jam įperkami protezai buvo pernelyg paprasti, o robotines funkcijas turintis protezas buvo per brangus. Tad 46 metų inžinierius iš Taivano nusprendė: rankų protezus kurs ir gamins pats, naudodamas trimačio spausdinimo technologijas, rašo naujienų agentūra „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gavus paties pasigamintą bioninę ranką pagerėjo mano kasdieninis gyvenimas. Tapo lengviau daryti tokius įprastus dalykus, kaip važiavimas dviračiu ar valgymas“, – per interviu sakė C.Hsien-Liangas.

Iki nelaimės, kurį įvyko 2014 metų rugsėjį, C.Hsien-Liangas dirbo inžinieriumi metalo štampavimo fabrike Tainano mieste, maždaug už 300 km nuo sostinės Taipėjaus.

C.Hsien-Liangas sakė, kad dirbdamas su štampavimo mašina netyčia paspaudė ne tą mygtuką – dėl šios klaidos jo dešinė ranka buvo sužalota taip smarkiai, kad ją teko amputuoti.

Po dviejų mėnesių C.Hsien-Liangas išbandė du skirtingus rankos protezus, tačiau jais nusivylė. Jis norėjo rankos su judinamais pirštais, tačiau negalėjo skirti kelių tūkstančių dolerių už specialiai jam pritaikytą pažangų protezą.

Išgirdęs apie trimates spausdinimo technologijas, buvęs inžinierius įsigijo 3D skenerį ir spausdintuvą. Neturėdamas jokių medicininių žinių, jis, bežiūrėdamas interneto vaizdo įrašus, mokėsi rankos ir pirštų judesių fiziologijos.

Ir po daugybės bandymų C.Hsien-Liangas galų gale pasigamino ranką su judinamais pirštais – šis rankdarbis jam kainavo apie 4000 JAV dolerių.

„Labai džiaugiausi ir didžiavausi, kad mano dizainas galų gale buvo tinkamas naudoti“, – sakė vyras.

O nuo to laiko C.Hsien-Liangas nusprendė, kad gali padėti ir kitiems žmonėms.

Dabar jis kuria rankos protezą 8 metų mergaitei Angelai Peng, kurios galūnė buvo žiauriai sužalota dėl nudeginimo, kai mergaitei tebuvo 9 mėnesiai. Jos motina sakė, kad apie C.Hsien-Liango nagingumą sužinojo protezavimo klinikoje, kurioje lankėsi su Angela.

„Ji užaugo manydama, kad turėti vieną ranką yra normalu“, – sakė mergaitės mama, kuri taip pat negali sau leisti įsigyti brangaus robotinio protezo.

Išbandžius vieną iš ankstyvųjų C.Hsien-Liango specialiai jai pagamintų protezų, Angelos akys iš džiaugsmo sužibo – rankos protezu ji sugebėjo paimti vandens butelį.

Dabar ji nekantrauja, kol galės nuolat naudoti naująją savo ranką.

„Kai tik mano ranka bus pagaminta, iškart šoksiu ant dviračio“, – sakė mergaitė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()