Nepraleiskite progos pamatyti įdomų gamtos reiškinį: artėja neeilinė braškinė pilnatis  ()

Astronomai ragina artimiausiomis naktimis ieškoti properšų tarp debesų ir žvilgtelėti į Mėnulį. Artėjanti pilnatis bus neeilinė. Tiesa, braškinė pilnatis, dar kitaip vadinama stiprios Saulės pilnatimi, turėtų pasiekti savo piką naktį iš ketvirtadienio į penktadienį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Braškinė pilnatis turėtų atrodyti neįprastai, kadangi ji patekės kartu su Antario žvaigžde bei Saturno planeta pietrytiniame naktinio dangaus krašte. Kadangi Žemė nestovi vietoje ir sukasi aplink savo ašį, pilnatis kartu su Antariu bei Saturnu nuolatos judės dangaus skliautu.

Aukščiausiame taške trijulė atsidurs ne šią, tačiau penktadienio naktį maždaug vidurnaktį. Būtent Jungtinėse Amerikos Valstijose birželio pilnatis įprastai yra vadinama braškine pilnatimi, tačiau tikrai ne dėl to, jog ji turės ryškų braškinės spalvos atspalvį.

Įprastai kone kiekvienai Mėnulio pilnačiai suteikiama tam tikra spalva taip suteikiant mistiškumo ir paslaptingumo, kadangi jau senų senovėje buvo tikima, kad per Mėnulio pilnatį vyksta įvairiausių mistiškų dalykų.

Tačiau šįkart braškinė pilnatis žymi ir braškių sezono pradžią, todėl simboliškai pagal šią uogą suteiktas ir pilnaties pavadinimas. Tačiau birželio pilnatis turi dar vieną ypatingą savybę. „Slooh“ observatorijos mokslininkų teigimu, būtent šį mėnesį Mėnulis bus labiausiai nutolęs nuo Žemės.

Kadangi Mėnulis skrieja suplota elipse, vienintelio Žemės palydovo atstumas iki mūsų nebūna visą laiką vienodas. Būtent dabar yra pasiektas apogėjus, kuomet mini-Mėnulis nuo Žemės yra nutolęs per kiek daugiau nei 403 tūkst. kilometrų.

Lyginant su įprasta pilnatimi, Mėnulis bus šiek tiek mažesnis ir blyškesnis. Beje, astronomų teigimu, jeigu jums pavyks išvysti Mėnulį, esantį prie pat horizonto, galbūt jis šiek tiek ir įgaus braškinio atspalvio, kuris vėliau išnyks.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(6)
(10)
(-4)

Komentarai ()