Ką verta žinoti apie mėgėjišką sportą: kas geriausiai tinka svoriui mesti, kodėl su atsilenkimais geriau negaišti laiko ir daugiau profesionalių įžvalgų  (1)

Atšilę orai ne tik kviečia ieškoti daugiau laisvalaikio pramogų gryname lauke, bet ir sportuoti. Klausiame specialisto, kokios sporto šakos tinkamiausios užsiimti šiltuoju metų laiku ir padės sudeginti daugiau kalorijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pataria Kilo.lt specialistas, asmeninis treneris Egidijus Račinskas.

Ypač naudingas lauko tenisas

Kadangi dauguma žmonių sportuoja norėdami numesti svorio, verta įsidėmėti, kad ne visos sporto rūšys vienodai efektyviai padeda deginti kalorijas. Naudingiausi šiuo atžvilgiu yra komandiniai žaidimai: futbolas, regbis, krepšinis.

Toliau rikiuojasi lauko tenisas. Tai yra viena iš trijų sporto rūšių, kuomet per valandą yra sudeginama daugiausiai kalorijų. Tai – aukšto intensyvumo intervalinė treniruotė. Panašaus pobūdžio puikus užsiėmimas būtų ir badmintonas.

O poilsiautojų pamėgto tinklinio intensyvumas yra kiek mažesnis. Aišku, viskas priklauso nuo pozicijos, kurioje stovima, kiek judama ir t. t. Tinklinis is yra 6–7 vietoje pagal sudeginamas kalorijas.

Nors mūsų šalyje vis labiau populiarėjantis golfas pagal sudeginamų kalorijų kiekį patenka už dešimtuko ribų, ši sporto šaka naudinga įstrižiniams pilvo raumenims stiprinti. Verta pažymėti, kad taip daugelio mėgiami atsilenkimai yra vieni neefektyviausių pratimų pilvo presui.

„Klasika“ – bėgimas

Sportavimo lauke sezono „klasika“ – bėgimas. Ši spoto šaka tinkama, jei žmogaus nevargina kelių sąnarių problemos ir antsvoris. Kitu atveju verčiau siūloma rinktis dviračius, tuomet patiriamas mažesnis smūginis kontaktas sąnariams.

Galima rinktis ir riedučius, riedlentę ar panašias „riedančias“ priemones. Aišku, pavyzdžiui, važinėjantis riedlente sudeginama mažiau kalorijų. Tačiau tai naudinga lygsvaros lavinimui sporto šaka. Aišku, turintiesiems antsvorio ji vėlgi nerekomenduojama.

Be to, ypač naudingas yra plaukimas. Ne tik dėl to, kad daug kalorijų sudeginama, bet ir, priešingai nei bėgant, eliminuojamas minėtasis smūginis kontaktas sąnariams.

Be abejo, bet kuriame parke galima sportuoti išnaudojant savo svorį, dabar tam yra ir įvairių papildomų priemonių – vadinamieji kabantys diržai. Išjudėti puikiai galima naudojant daug kur miesto erdvėse esančius lauko treniruoklius.

Vidutinio ar žemo intensyvumo treniruotėms (gali būti šiek tiek greitesnis ėjimas, dviračiai, bėgimas) per savaitę rekomenduojama skirti apie 150 min. Didesnio intensyvumo treniruočių (sprintas, greitesnis važiavimas dviračiu) rekomenduojama 75 min. Taip pat rekomenduojamos viena dvi treniruotės per savaitę su svoriais raumenims ir sąnariams sustiprinti.

Patarimai, kaip sportuoti vasarą nepakenkiant sveikatai

Reikėtų vengti kritinių temperatūrų sportuojant lauke.

Sportuojant ilgiau nei valandą norint atstatyti prarastus elektrolitus reikėtų turėti užkrimsti kokių angliavandenių. Jei treniruotė buvo intensyvensė, jie kartu su baltymais turėtų vyrauti. Jei mažiau intensyvi - turėtų šiek tiek daugiau būti baltymų ir riebalų.

Nepamirškite pramankštos! Ar sportuojate lauke, ar sporto klube, būtina apšilti raumenis.

Būtina pasirinkti tinkamą, minkštą avalynę. Ypač tai svarbu, jei neturite galimybės bėgiodami pasirinkti specialios dangos paviršiaus. Puiku, jei yra galimybė pasportuoti basomis ant smėlio. Tai labai sveika čiurnos sąnariams – treniruotės basomis ant smėlio prilygsta reabilitacijos baseinuose naudai.

Rinkitės odai kvėpuoti leidžiančių audinių drabužius, venkite sintetikos. Iš jos pagaminta sportinė apranga skatina žymiai didesnį prakaitavimą, todėl atitinkamai prireiks ir daugiau skysčių.

Vartokite pakankamai skysčių!

Rekomenduojame prieš treniruotę išgerti stiklinę pusantros vandens. Reikėtų turėti gertuvę ir su savimi. Jei žinote, kad sportuosite ilgiau nei valandą, vertėtų vandenį šiek tiek praturtinti gliukoze.

Norėdami išsiaiškinti, ar ne per daug vandens treniruotės metu praradote, reikėtų įvertinti šlapimo spalvą. Jis turėtų būti šviesiai geltonas, jei daugiau oranžinės spalvos atsiranda, negerai. Taip pat blogai ir jei šlapimas per skaidrus – vadinasi, trūksta elektrolitų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Kauno diena
Kauno diena
Autoriai: Aigustė Tavoraitė
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)