Jei ne Izraelio žvalgyba, Europos ir JAV komerciniai lėktuvai galėjo paskęsti ugnyje  ()

Izraelio vyriausybės šnipai išsiaiškino džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) planus pasigaminti nešiojamuosiuose kompiuteriuose paslepiamų bombų, kurias būtų galima panaudoti komerciniams laineriams sprogdinti, pranešė JAV dienraštis „The New York Times“ (NYT).


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-06-18 Jei ne Izraelio žvalgyba, Europos ir JAV komerciniai lėktuvai galėjo paskęsti ugnyje  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laikraštis nurodė, kad šis Izraelio elektroninės žvalgybos pasiekimas buvo reta Vakarų šalių žvalgybos sėkmė kovoje su nuolat besivystančiomis, šifravimo sistemomis apsaugotomis ir socialiniuose tinkluose plėtojamomis šios ekstremistų grupuotės kibernetinėmis operacijomis.

Kaip rašo NYT, Izraelio programišiams prieš mėnesį pavyko prasiskverbti į mažą Sirijoje veikiančią bombų gamintojų kuopelę.

Per šią operaciją surinkta informacija tapo pagrindu kovo 21 dieną paskelbtam draudimui į lėktuvų salonus įsinešti nešiojamuosius kompiuterius ir bet kokius didesnius negu išmanusis telefonas elektronikos prietaisus per tiesioginius reisus į Jungtines Valstijas iš 10 oro uostų Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje.

Izraelis informavo JAV apie savo kibernetinės žvalgybos gautus duomenis, kad minėta grupė kuria sprogstamuosius užtaisus, kurių nebūtų įmanoma aptikti per įprastas saugumo patikros procedūras, nes jie atrodytų kaip nešiojamųjų kompiuterių baterijos, nurodė dienraštis.

Žvalgybos gauti duomenys buvo išsamūs – netgi pavyko sužinoti, kokiu būdu būtų detonuojamos bombos, NYT cituoja du JAV pareigūnus, susipažinusius su šia operacija.

Jungtinėms Valstijoms paskelbus draudimą lėktuvų salonuose gabenti nešiojamuosius kompiuterius, panašų draudimą skrydžiams iš šešių valstybių paskelbė ir Didžioji Britanija.

Izraelio vaidmuo gaunant informaciją apie šią grėsmę iškilo į viešumą, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasidalijo žiniomis apie „Islamo valstybės“ planus su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu per gegužės 10-ąją įvykusį jų susitikimą Baltuosiuose Rūmuose.

Kaip rašo „The New York Times“, faktas, kad D. Trumpas atskleidė šią informaciją, sukėlė „įtūžį“ Izraelio pareigūnams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()