Vyksta keisti dalykai: kažkodėl britai dangsto Kremliaus kritikų žmogžudystes  ()

Jungtinės Karalystės policija dangsto 14 Maskvos kritikų tikrąsias mirties aplinkybes, o prie žmogžudysčių pirštus prikišo ir Kremlius saugumiečiai, ir Rusijos mafijozai. Tokius neįtikėtinus faktus paskelbė „BuzzFeed News“ po dvejus metus daryto nuoseklaus tyrimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai Jungtinėje Karalystėje buvo rastas negyvas Aleksandras Perepeličnas, kuris atskleidė finansinius Rusijos vyriausybės pareigūnų nusikaltimus, policijai situacija nepasirodė nė kiek įtartina ir nebuvo vykdomas tyrimas dėl mirties priežasčių.

Tačiau „BuzzFeed News“ rado įrodymų, kad vyrą nužudyti, tikėtina, nurodė pats Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Nužudyti nurodė įtakingieji

44 metų A.Perepeličnas, kuris susilaukdavo nuolatinių grasinimų iš mafijozų po to, kai pabėgo į Jungtinę Karalystę, buvo rastas negyvas prie savo namų Saryje 2012 metais, vos grįžęs iš paslaptingos kelionės į Paryžių.

Nors ekspertai jo skrandyje aptiko mirtinų nuodų, policija tikino, kad jokių piktų kėslų požymių nematė. Tačiau „BuzzFeed News“ aptiko naujų įrodymų, į kuriuos teisėsauga tyčia nekreipė dėmesio.

Slapti dokumentai ir interviu su daugiau nei dešimtimi dabartinių ir buvusių žvalgybininkų bei teisėsaugos pareigūnų JAV, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje atskleidė daugybę netikėtų dalykų.

JAV šnipai teigė, kad A.Perepeličnas greičiausiai „buvo nužudytas, kai tai padaryti nurodė V.Putinas arba jo patikėtiniai“. Be to, amerikiečiai kritikavo britus dėl „nekokybiškų“ veiksmų, aiškinantis mirties aplinkybes.

Tuo metu Prancūzijos policija mano, kad A.Perepelično mirtis buvo organizuota žmogžudystė ir piktinosi, kad britų teisėsauga atsitvėrė tylos siena.

Taip pat išaiškėjo, kad prieš mirtį A.Perepeličnas vyko į Paryžių slapta susitikti su ukrainiete Elmira Medynska, kuriai tada buvo 22 metai, iš kurios interviu niekados neėmė nei prancūzų, nei britų policija.

Būtų kilęs skandalas?

„A.Perepelično mirtis labai aiškiai buvo žmogžudystė, – tvirtino buvęs Jungtinės Karalystės kovos su terorizmu saugumo biuro vadovas Chrisas Phillipsas. – Nėra jokios tikimybės, kad nužudymas nebuvo suorganizuotas.“

Tuo metu JAV žvalgybininkai kritikavo Jungtinę Karalystę dėl to, kad ji nesuvokia didėjančios grėsmės, kurią kelia Rusija.

„Per pastaruosius porą metų Kremlius agresyviai padidino bandymus pašalinti ir nutildyti savo priešus užsienyje, ypač Jungtinėje Karalystėje“, – teigė vienas JAV šnipas.

O dar vienas šnipas „BuzzFeed News“ pasakojo, kad „nekompetetinga“ britų policija „turėtų atsakyti už savo veiksmus“, nes nerengė jokio tyrimo dėl mirties priežasčių. 

„BuzzFeed News“ patvirtino, kad amerikiečiai britams slapta siuntė informaciją apie tai, kad A.Perepelično mirtis susieta su Kremliumi. Tačiau Jungtinės Karalystės žvalgybininkai, kurie pritarė išvadoms apie Maskvos kišimąsi, tariamai buvo nutildyti nes žmogžudystė turėjo „politinių implikacijų“.

Tai, kad A.Perepelično mirtis nebuvo įvardinta kaip žmogžudystė galimai susijusi su tuo, kad Jungtinės Karalystės vyriausybė nenorėjo didinti diplomatinės įtampos su Rusija. 

Ypač po to, kai 2006 metais Londone buvo radioaktyviu poloniu nunuodytas buvęs Rusijos saugumo pareigūnas Aleksandras Litvinenka, o britai pateikė kaltinimus dviems Rusijos slaptosios tarnybos žudikams. Tai įplieskę 10 metų trukusią įtampą tarp Jungtinės Karalystės ir Rusijos.

Sulaukė mafijos grasinimų

2012 metų lapkričio 10 dieną A.Perepeličnas bėgiodamas prie savo namų susmuko ir mirė. Jis tą rytą buvo grįžęs iš Paryžiaus.

Ukrainoje gimęs finansininkas turtus susikrovė Maskvoje, tačiau sulaukė grasinimų virtinės po to, kai atskleidė informaciją apie 230 mln. dolerių (206 mln. eurų) vertės mokesčių vengimą, kuriuo užsiėmė Rusijos vyriausybės pareigūnai.

Iš pat pradžių, A.Perepeličnas pats padėjo „plauti“ nešvarius pinigus pareigūnams, kurie turėjo ryšių su nusikaltėlių pasauliu. Tačiau kalėjime mirus teisininkui Sergejui Magniciui, kai jis pranešė apie mokesčių vengimą, A.Perepeličnas nutarė radikaliai pakeisti savo gyvenimą.

Jis 2010 metais Šveicarijos prokurorams perdavė informaciją apie iš Rusijos plaukiantį slaptą nešvarių pinigų srautą, o tada pabėgo į Jungtinę Karalystę. A.Perepeličnas netrukus sužinojo, kad į jį taikėsi rusų mafija.

2012 metais sveikatos patikros rodė, kad A.Perepeličnas buvo visiškai sveikas, tačiau policija priėjo išvadą, kad jis mirė nuo širdies smūgio. Atlikus toksikologinius tyrimus nieko nebuvo rasta, o byla buvo uždaryta.

Tačiau dveji metai po mirties, A.Perepelično gyvybės draudimo įmonė nurodė atlikti naujus tyrimus ir aptiko mirtinų nuodų jo skrandyje. Nuodai buvo kilę iš reto kiniško augalo Gelsemium elegans: patekęs į organizmą, augalas sustabdo širdį.

Nors tai paskatino Prancūzijos policija pradėti tyrimą dėl A.Perepelično mirties, britai ir toliau tikino, kad nieko įtartino jie nematė.

Paslaptinga kelionė į Paryžių

A.Perepelično kelionė į Paryžių, prieš pat mirtį, buvo kupina paslapčių: nei jo artimieji, nei draugai, nei kolegos nežinojo, ką jis ten veikė.

Žinoma tik tiek, kad vyras 2012 metų lapkričio 6 dieną tuo pačiu metu išsinuomojo kambarius dviejuose skirtinuose viešbučiuose. O lapkričio 10 dieną jis grįžo namo su 1,2 tūkst. eurų čekiu už pirkinius parduotuvėje „Prada“, tačiau be jokių daiktų.

Prancūzijos policija išaiškino, kad A.Perepeličną penkių žvaigždučių Bristolio viešbutyje aplankė E.Medynska, kuri internete save pristato kaip Maskvoje dizainą besimokiusią moterį. Pora viešbutyje apsistojo dvi naktis.

„E.Medynska yra viena iš paskutinių žmonių, kurie matė A.Perepeličną gyvą“, – teigė Prancūzijos detektyvai. Vis dėlto dėl britų teisėsaugos polinkio nebendradarbiauti su užsienio policija, prancūzams nepavyko surengti interviu su ja.

Tačiau su E.Medynska susisiekė „BuzzFeed News“. Dabar jau 27 metų šviesiaplaukė ukrainietė teigė, kad iki Paryžiaus kelionės ji su A.Perepeličnu buvo susitikusi vos du kartus: 2012 metais prabangiame restorane „Leo“ Kijeve ir Nicoje, kur su juo atostogavo.

„Jis buvo labai žavus, mielas, protingas ir gražus, su švelniomis akimis“, – pasakojo E.Medynska, anot kurios, A.Perepeličnas mėgo ja vestis po parduotuves ir siųsti jai rožių. Jie abu susipažino per socialinius tinklus.

Matėsi, kad bijojo

Kai E.Medynska atvyko į Paryžių iš Ukrainos susitikti su A.Perepeličnu, jis Prancūzijos sostinėje jau buvo porą dienų. Tačiau nei ukrainietė, nei policija neturi nė menkiausio suvokimo, ką jis tas dvi dienas veikė.

E.Medynska pasakojo, kad jiems susitikus, jis jai nupirko puošnią rankinę ir batų porą: „Jis man aprodė Paryžių.“ Vis dėlto moteris jautė, kad kažkas buvo ne taip.

„Jaučiau, kad jis labai dėl kažko nervinosi. Jis vis išeidavo kalbėtis telefonu ir po pokalbių atrodė išsigandęs. Jo rankos drebėjo, jis gėrė daug vyno, kurį sugebėjo išlieti ant savęs“, – pasakojo E.Medysnka, pasak kurios, A.Perepeličnas atrodė išsiblaškęs.

Vyras jaunai ukrainietei nieko nepasakojo apie savo gyvenimą ir ji nežinojo, kad jis buvo vedęs ir turi dukrą, jog turėjo problemų su Rusijos vyriausybe. 

Pora susipyko, nes merginai nepatiko, kad jos dėmesį vyras bandė nupirkti. Kai jie atsisveikino, lapkričio 10 dieną ji nusiuntė trumpą žinutę atsiprašydama už savo poelgį, tačiau jokių žinių iš jo nebesulaukė. O po savaitės ji sužinojo, kad jis mirė.

Kai A.Perepeličnas grįžo į Jungtinę Karalystę lapkričio 10-osios ryte, jis valgė žmonos ir aštuonerių metų dukros paruoštą sriubą ir pasakojo, kad kelionė į Paryžių buvo „pilka ir nyki“. Dukrą vyras nusivedė į kompiuterinių prekių parduotuvę „PC World“, o tada nutarė pabėgioti.

Jo kūnas buvo rastas temstant ir lynojant. Jį radę žmonės teigė, kad A.Perepeličnas buvo visiškai išbalęs ir į nieką nereagavo.

Tyrėjai daug nesigilino

Žinias apie A.Perepelično mirtį E.Medynska sužinojo iš jo žmonos Tatjanos, kuri ją išvadino „blogais žodžiais“. Tuomet ukrainietė pradėjo internete ieškoti informacijos apie A.Perepeličną ir pagaliau nusprendė, kad nenuostabu, jog jis mirė.

„Jis rusų informaciją perdavė šveicarams, o už tai gali būti nužudytas“, – teigė E.Medynska.

E.Medynska liejo tulžį ant Jungtinės Karalystės vyriausybės ir teigė, kad „pritraukti didelius pinigus iš Rusijos galbūt ir gerai ekonomikai“, tačiau to kaina – labai didelė. Netrukus po A.Perepelično mirties, E.Medynska Paryžiuje įkūrė mados verslą, o save dabar pristato kaip Elmirą Medins.

Pora mėnesių po A.Perepelično mirties, ukrainietė teigė gavusi elektroninį laišką iš Jungtinės Karalystės tyrimo, kuris teiravosi, ar ji su juo susitiko Paryžiuje. Moteris atsakė, kad taip, o tyrėjas tuomet klausė, ar ji pažinojo keturias kitas moteris, su kuriomis A.Perepeličnas buvo susietas. 

Ji teigė, kad ne ir davė tyrėjui savo kontaktą, pareiškusi, kad yra pasiryžusi atvykti į Jungtinę Karalystę padėti su tyrimu. Tačiau teisėsauga su E.Medynska po to karto daugiau nebesusisiekė.

Bus tęsinys

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()