Tai bus dar didesnė problema už vėžį: jau dabar Europoje dėl to miršta 25 000 asmenų ir patiriama 1,5 mlrd. eurų ekonominių nuostolių  ()

Ketvirtadienį Europos Komisija priėmė naują veiksmų planą, skirtą atsparumo antimikrobinėms medžiagoms (AAM) problemai spręsti. Ji įgauna vis didesnį mastą – kasmet dėl jos Europos Sąjungoje miršta 25 000 asmenų ir patiriama 1,5 mlrd. eurų ekonominių nuostolių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Veiksmų planas grindžiamas bendros sveikatos koncepcija, kuri aprėpia atsparumą tiek žmonių, tiek gyvūnų organizmuose.

Taip pat Komisija patvirtino pagal šį planą parengtas ES racionalaus antimikrobinių medžiagų naudojimo medicinoje gaires, rašoma Komisijos pranešime spaudai.

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Komisijos narys Vytenis Andriukaitis sakė: „Atsparumas antimikrobinėms medžiagoms visame pasaulyje tampa vis grėsmingesnis. Jeigu dabar nesiimsime ryžtingų veiksmų, 2050 m. dėl šio reiškinio mirs daugiau žmonių nei nuo vėžio.

Šiandien pristatau ambicingą planą, pagal kurį veiksmai daugiausia bus vykdomi svarbiose srityse, kurios ES šalims suteikia daugiausia pridėtinės vertės. Mes skatinsime racionaliai naudoti antimikrobines medžiagas gydant žmones ir gyvūnus, sugriežtinsime priežiūrą, užtikrinsime, kad būtų geriau renkami duomenys, ir remsime mokslinius tyrimus.

Taip turėtume pasiekti, kad visoje ES būtų taikoma geriausia praktika, o mūsų pavyzdys kovojant su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms turėtų paskatinti pokyčius vis labiau tarpusavio ryšiais susaistyto pasaulio mastu.“

Už mokslinius tyrimus, mokslą ir inovacijas atsakingas Komisijos narys Carlos Moedas pridūrė: „Dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms jau dabar miršta tūkstančiai žmonių. Tai didelė našta visuomenei ir ekonomikai. Atskiros šalys nepajėgios įveikti šios didelės grėsmės.

Mums reikia sujungti mokslinius tyrimus ES lygmeniu, kad galėtume apsaugoti žmonių ir gyvūnų gyvybes ir aplinką. Todėl bendros sveikatos koncepcija grindžiamas veiksmų planas yra itin svarbus. Jis leis ES valstybėms narėms, taip pat ES ir kitų šalių viešajam bei privačiam sektoriui geriau koordinuoti mokslinius tyrimus ir bendradarbiauti“.

Planas aprėpia gaires, kuriomis skatinama racionaliai naudoti antimikrobines medžiagas. Gairės skirtos įvairiems specialistams – gydytojams, slaugytojams, vaistininkams, ligoninių administratoriams ir kitiems asmenims, atsakingiems už antimikrobinių medžiagų naudojimą. Šios gairės papildo infekcijų prevencijos ir kontrolės priemonių gaires, kurios jau gali būti parengtos nacionaliniu lygmeniu.

Be to, plane numatyti daugiau nei 75 veiksmai, pagrįsti trimis pagrindiniais tikslais.

1 tikslas. Pasiekti, kad visoje ES būtų taikoma geriausia praktika

Tam, kad geriausia praktika būtų taikoma visoje Europos Sąjungoje, reikės gauti geresnių įrodymų, geriau koordinuoti veiklą, geriau vykdyti priežiūrą ir taikyti geresnes kontrolės priemones. Taip valstybėms narėms bus padėta sukurti, vykdyti ir stebėti bendros sveikatos koncepcija grindžiamus nacionalinius veiksmų planus dėl AAM.

Šie planai turėtų atitikti 2015 m. per Pasaulio sveikatos asamblėją prisiimtus valstybių narių įsipareigojimus. Kaip Komisija padės vykdyti šiuos planus?

Ji teiks įrodymais pagrįstus duomenis (šiuo atveju svarbi ES agentūrų pagalba), atnaujins ES įgyvendinimo teisės aktus dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms gyvūnuose, maiste ir žmonėse stebėsenos ir ataskaitų teikimo, sudarys galimybes tarpusavio mokymuisi, keitimuisi naujoviškomis idėjomis ir bendro sutarimo siekimui, taip pat bendrai finansuos valstybių narių veiksmus kovojant su atsparumu antimikrobinėms medžiagoms.

Veiksmų planas bus platesnės aprėpties – jis apims ir aplinkos veiksnius, kurie yra vieni labiausiai atsparumo antimikrobinėms medžiagoms atsiradimą ir plitimą skatinančių veiksnių.

2 tikslas. Remti mokslinius tyrimus, plėtrą ir inovacijas

Veiksmais, kuriais skatinami moksliniai tyrimai, siekiama sustiprinti mokslinius tyrimus, toliau skatinti inovacijas, naudingai prisidėti prie mokslu pagrįstų kovos su AAM strategijų ir teisinių priemonių ir gauti trūkstamų žinių, pvz., apie AAM vaidmenį aplinkoje.

Komisija plėtos partnerystes su valstybėmis narėmis ir pramonės sektoriumi, įskaitant mažąsias ir vidutines įmones, siekiant kovoti su bakterijų, grybelio ir parazitų atsparumu antimikrobinėms medžiagoms. Ypatingas dėmesys bus skiriamas prioritetiniam PSO patogenų sąrašui, tuberkuliozei, ŽIV/AIDS, maliarijai ir užleistoms infekcinėms ligoms.

Finansavimo ir partnerystės programomis daugiausia bus siekiama gauti geresnių žinių apie veiksmingą infekcijų kontrolę ir priežiūrą, įskaitant naujus diagnostikos būdus, ir kurti naujas terapines priemones ir prevencines vakcinas. Veiksmai šiose prioritetinėse srityse padės pagerinti visuomenės sveikatą, o visoms Europos ir kitoms pasaulio valstybėms atneš ekonominės bei visuomeninės naudos.

3 tikslas. Inicijuoti pokyčius pasaulio mastu

Dėl veiksmų sričių jau buvo nuspręsta tarptautiniu lygmeniu, tačiau ES toliau sieks stiprinti bendradarbiavimą ir bendrus veiksmus su daugiašalėmis organizacijomis ir glaudžiau bendradarbiaus su labiausiai nukentėjusiomis besivystančiomis šalimis.

ES yra viena iš didžiausių žemės ūkio produktų rinkų, tad jai gali tekti svarbus vaidmuo populiarinti tarp savo prekybos partnerių ES standartus ir priemones, kuriomis sprendžiamas atsparumo antimikrobinėms medžiagoms klausimas.

Siekdama skatinti mokslinius tyrimus ES toliau remsis sėkmingomis plataus masto tarptautinėmis iniciatyvomis, pvz., Europos ir besivystančių šalių partneryste klinikinių tyrimų srityje, bendro programavimo iniciatyva, ir toliau skatins aktyviau vykdyti atsparumo antimikrobinėms medžiagoms mokslinius tyrimus pasaulio mastu.

Pagrindiniai faktai

Naujasis veiksmų planas grindžiamas pirmuoju veiksmų planu dėl atsparumo antimikrobinėms medžiagoms, kuris buvo vykdomas 2011–2016 m.

Naujasis planas paremtas nepriklausomo išorės vertinimo rekomendacijomis ir per viešas konsultacijas gautais suinteresuotųjų šalių atsiliepimais.

Per konsultacijas respondentai iš esmės palankiai atsiliepė apie Komisijos vaidmenį papildant valstybių narių veiksmus.

79 % respondentų Komisijos veiksmus įvertino kaip naudingus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(8)
(-3)

Komentarai ()