Dvi egzoplanetų mįslės: dabartiniai modeliai negali paaiškinti to, ką savo akimis pamatė astronomai  ()

Jaunoje žvaigždžių grupėje aptikta žvaigždė su planeta, kurios egzistavimo nepavyksta paaiškinti dabartiniais modeliais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvaigždės amžius yra apie 14 milijonų metų – tokio amžiaus žvaigždės dažniausiai dar turi protoplanetinius diskus, kuriuose planetos auga, rydamos aplinkines dujas.

Bet HIP 65426 turi tik vieną, 6-12 kartų už Jupiterį masyvesnę, planetą, nutolusią trigubai toliau, nei Neptūnas nuo Saulės.

Anksčiau nebuvo aptikta planetų, kurios būtų taip toli nuo tokios jaunos žvaigždės; pagal dabartinį mūsų supratimą, būtų tikėtina, kad HIP 65426 turėtų vieną ar kelias gerokai masyvesnes planetas gerokai arčiau savęs.

Pati žvaigždė irgi yra gana neįprasta – ji aplink savo ašį sukasi 150 kartų greičiau, nei Saulė. Vienas galimas tokios netikėtos konfigūracijos paaiškinimas – sistemoje buvo bent dvi planetos, ir jų tarpusavio gravitacinė sąveika vieną planetą nusviedė toli nuo žvaigždės, o kitą išvis išmetė iš sistemos.

Bet šios, kaip ir kitų, hipotezių patvirtinimui ar paneigimui reikės daugiau stebėjimų ir analizės. Taip pat ši planeta gali būti naudinga planetų atmosferų tyrimams, nes tokiu atstumu nuo žvaigždės jos atmosferai nesvarbi žvaigždės spinduliuotės įtaka.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()