Neįžiūrite smulkių raidžių? Mestelkite žvilgsnį į šią optinę iliuziją  ()

Naujas Glazgo universiteto mokslininkų atradimas turėtų patikti optinių iliuzijų mėgėjams. Pasirodo šios sukelia ne tik galvos svaigimą ir mirgėjimą akyse o turi ir labai teigiamą poveikį sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai aptiko, jog optinių iliuzijų stebėjimas didina regėjimo aštrumą.

Tyrime dalyvavo 74 savanoriai. Kiekvieno regėjimo aštrumas buvo įvertintas remiantis tradicine logMAR lentele, kabančia daugumos akių gydytojų kabinete.

Tada tiriamajai grupei trisdešimt sekundžių buvo rodoma spiralės tipo optinės iliuzijos (vieną pavyzdžių matote šiame tekste). Po to jiems dar kartą buvo įvertintas regėjimo aštrumas.

Rezultatai nustebino. Pasirodo, jog pagal laikrodžio rodykle judanti spiralė, (kuri sukuria įspūdį, jog objektas artėja) laikinai, bet stipriai padidina regėjimo aštrumą. Tai reiškia, jog tiriamieji galėjo įžiūrėti net ir labai smulkias raides, kurių prieš tai įžiūrėti nepajėgė. Ir priešingai – prieš laikrodžio rodykle judanti spiralė (tokia optinė iliuzija sukuria įspūdį, jog objektas tolsta) regėjimą pablogina.

Nors tyrimas neatrodo labai rimtas, tačiau iš tiesų apčiuopia daug gilesnes tiesas. Įprasta manyti, kad regėjimo aštrumas yra beveik nekintamas ir jį lemia tik fiziniai akių parametrai, o šis tyrimas rodo, kad įtaką daro dar ir nenustatyti smegenų procesai.

Tyrimo rezultatai publikuoti recenzuojamame žurnale Psychological Science

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(5)
(20)

Komentarai ()