Štai kaip atrodo patalpos, kuriose į kosmosą pakilę astronautai valgo, mankštinasi, dirba bei maudosi  (4)

Nuo šiol naudodami „Google Street View“ galime pasidairyti po ankštus Tarptautinės kosminės stoties (TKS) koridorius ir bent šiek tiek suprasti, kur įprastas, bet ne paprastas dienas leidžia astronautai, rašoma „Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bene kiekvienas, ruošdamasis kelionei, yra naudojęs „Google Street View“ – ši svetainė leidžia virtualiai apsidairyti beveik bet kurioje pasaulio gatvėje ar kelyje.

Nuotaikingai atrodantis „Google“ automobilis prieš kelerius metus važinėjosi ir Lietuvos keliais. Kiek džiaugsmo buvo tiems, kas netyčia patekdavo į „Street View“ 360 laipsnių panoramines nuotraukas.

Ilgainiui „Google“ panoraminės kameros, įsitaisiusios ant specialių kuprinių, pradėjo šukuoti automobiliams nebetinkamus takelius – taip į „Street View“ pateko įdomiausios nuošalios ir pavojingos pasaulio vietovės, pavyzdžiui, Everesto bazinė stovykla ar Loch Neso ežeras.

Tačiau Žemės paviršiaus jau nebeužtenka „Google Street View“, todėl šiandien galime apsilankyti ir virtualiai pasivaikščioti (ar gal pasklandyti) dangumi 400 kilometrų aukštyje skriejančios TKS koridoriais.

Virtualus turas leidžia pasidairyti po patalpas, kuriose astronautai valgo, mankštinasi, dirba bei maudosi. Panoraminės nuotraukos atspindi klaustrofobišką, chaotišką ir kiek slegiančią aplinką, kurioje mėnesių mėnesiais gyvena ir dirba TKS astronautai.

Už įspūdingas panoramines nuotraukas turime būti dėkingi astronautui Thomasui Pesquetui iš Europos kosmoso agentūros, kuris stotyje praleido šešis mėnesius ir grįžo į žemę birželį.

Th. Pesquetas nuotraukas darė įprastais veidrodiniais fotoaparatais, o Žemėje jos buvo „susiūtos“ tarpusavyje taip, kad susidarytų panoraminis vaizdas.

Pasak astronauto, jo užduotis nebuvo iš lengvųjų, mat stotyje nuolatos zuja šeši astronautai, atliekantys savo tyrimus, o pati aplinka apkrauta prietaisais ir įvairia įranga.

TKS sveria apie 419 tonų ir, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo ankšta, joje telpa penki miegamieji, du „vonios kambariai“, treniruočių erdvė bei keletas laboratorijų.

Pirmi TKS „gabaliukai“ į orbitą buvo pakelti 1998-aisiais – po dvejų metų į stotį atvyko ir apsigyveno pirmoji astronautų komanda. Tad jau beveik septyniolika metų danguje virš mūsų galvų skrieja keletas bebaimių astronautų, vykdančių įvairiausius mokslinius tyrimus, kurie būtų neįmanomi Žemės paviršiuje.

Pavyzdžiui, TKS komandos nariai studijuoja, kaip žmogaus kūną veikia ilgas buvimas labai mažos gravitacijos sąlygomis – šie tyrimai būtini ruošiantis ilgoms kosminėms kelionėms. Taip pat iš TKS yra stebimi įvairūs atmosferiniai reiškiniai, vandenynų tarša, klimato kaita.

Žvalgantis po TKS „Street View“ svetainėje, akis užkliūva už mėlynų taškų, kuriuos spragtelėjus pele pasirodo papildoma informacija, paaiškinanti, ką gi matome prieš save.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(25)
(0)
(25)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: