Ar bent įsivaizduojate, kiek užtrunka pagaminti vieną vienintelį astronauto kostiumą ir kiek tai kainuoja? Skaičiai nustebins ne vieną  (3)

Vos paminėjus astronautus, galvoje sušmėžuoja kosmose sklandantis žmogus, apvilktas baltu nerangiai atrodančiu kostiumu bei užsimaukšlinęs didelį stiklinį šalmą. Šiuos kostiumus NASA astronautams gamina kompanija, pavadinimu „ILC Dover“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kompanija įsikūrusi Delavero valstijoje, tiesiog laukuose, o jų gamybinis pastatas yra niekuo neišsiskirianti aliuminio konstrukcija, kuri atrodo itin blankiai. ILC buvo įkurta 1932 metais Abramo Spanelio. Tuomet „Playtex“ pavadinimą turėjusi kompanija iki pat karo gamino pavilkinius moterims. Prasidėjus karui kompanija ėmė gaminti plaustus, gertuves bei kitus dalykus JAV kariuomenei.

1947 metais kompanija buvo išskaidyta į keturis skyrius, kurių vienas, vėliau pavadintas „ILC Dover“, ėmė gaminti aukšto slėgio kostiumus bei šalmus JAV oro pajėgoms.  1965 metais kompaniją kosminių kostiumų kūrimui ir gamybai pasamdė JAV vyriausybė.

Pirmasis kostiumas buvo AX5L, kurio pagrindu vėliau buvo pagamintas A7L kostiumas, kurį „Apollo 11“ misijos metu dėvėjo Neilas Armstrongas, apibūdinęs kostiumą kaip „tvirtą, patikimą ir beveik malonų“. 

Kiekvienas JAV astronautas nuo pat „Apollo 11“ misijos dėvėjo ILC pagamintą kosminį kostiumą. Kompanija iki pat šiol gamina 150 kg svorio kostiumus kosminiams pasivaikščiojimams.  Tačiau kompanijos gamykla nė iš tolo neprimena fantastiniuose filmuose vaizduojamų laboratorijų. Joje galite pamatyti darbuotojus, sėdinčius prie siuvimo mašinų ir į siuvėjus panašius darbuotojus, dirbančius su lazeriais.

Iš pradžių kompanija kurdavo kostiumus, pritaikytus konkretiems astronautams, tačiau dabar ji kuria kostiumų dalis, kad kostiumus būtų galima „sulipdyti“ iš skirtingų dalių ir tokiu būdu pritaikyti juos individualiai kiekvienam astronautui. Norint pagaminti kosminį kostiumą, reikia 5000 darbo valandų, o gamybos kaštai siekia 1 milijoną JAV dolerių.

Vis dėlto, svarbiausia dalis yra pagaminto kostiumo ar jo dalių išbandymas, kad kostiumus patikimai tarnautų ir misijos metu nepateiktų nemalonių „staigmenų“. Kostiumus padeda išbandyti eiliniai žmonės „iš gatvės“, ateinantys pagal skelbimus.

Kompanija neseniai sukūrė Z-1 ir Z-2 kostiumus, skirtus pasivaikščiojimams Mėnulyje ir Marse, jeigu vieną dieną astronautai ten patektų. Tiesa, tai, ar šie kostiumai bus panaudoti pagal paskirtį, jau priklausys nuo kosmoso pramonės vystymosi tempų.

Šaltinis: Wired.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(4)
(27)

Komentarai (3)