Perseidų meteorų lietus įvyks jau visai netrukus - nepraleiskite nuostabios progos!  (5)

Rugpjūčio mėnuo naktinėtojams bei dangaus stebėtojams yra bene pats smagiausias laikas, kadangi būtent paskutinį vasaros mėnesį dangus pasidabina ryškiausiomis žvaigždėmis. Maža to, būtent rugpjūtį naktinį dangų itin dažnai ima skrosti meteoritų lietūs.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naktimis iš rugpjūčio 11-os į 12-ą ir iš 12-os į 13 d. bus stebimas vieno ryškiausių ir gražiausių metų meteorų srautų – perseidų – maksimumas. 

Perseidų meteorų strėlės žvaigždėtame danguje sužimba skriejančiai apie Saulę mūsų planetai kertant Svifto-Tutlio kometos orbitą. Meteorai įsižiebia, kai kadaise kosminėje erdvėje praskriejusios kometos pažertos dulkelės papuola į Žemės atmosferą ir sudegdamos žybteli meteorų šviesa.

Svifto-Tutlio kometa atrasta 1862 m., o paskutinį kartą arčiausiai žemės praskriejo 1992 m., kito jos sugrįžimo laukiama po 130 metų – 2126 m. rugpjūčio 5 d. Tuomet ji bus matoma plika akimi.

Astronomai Svifto-Tutlio kometos sukeliamą meteorų srautą vadina perseidais, nes, stebint iš Žemės atrodo, kad meteorų „strėlės“ susikryžiuoja Persėjo žvaigždyno srityje. Perseidai regimi kasmet nuo liepos 17 iki rugpjūčio 24 d.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(19)
(2)
(17)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: