21 faktas apie mūsų pasaulį, kuris atrodo neįtikėtinas, bet yra tiesa  (1)

Pasaulyje yra dalykų, kurie atrodo sunkiai įtikėtini, bet vis dėlto tai yra kuo tikriausia tiesa. O tuo pačiu juk ir mes patys juk ne viską žinome – ar atkreipiame dėmesį į mus supantį pasaulį - todėl portalas BridghtSide.me atrinko 21 įdomų ir netikėtą faktą apie tai, kas supa mus, ką mes iš tiesų sukūrėme ar kada tai padarėme - o mes kai kuriuos įdomiausius faktus dar ir papildėme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Žiebtuvėlis buvo sukurtas anksčiau, nei degtukai. Pirmaisiais žiebtuvėliais, tiesą sakant, buvo XVI a. pistoletų pridegimo mechanizmai, bet pirmasis specializuotas ugnies įkūrimo įrenginys buvo sukurtas 1823-iaisiais – Dobereinerio lempa.

Beje, ji veikė kiek kitaip, nei įprasta dabar: įrenginyje esantis cinkas reaguodavo su sieros rūgštimi ir taip sukurdavo vandenilį, o šis būdavo srove leidžiamas į platinos miltelius, kurie veikė kaip katalizatorius reakcijai su ore esančiu deguonimi. Įrenginys buvo naudojamas pramonėje, bet kasdienėje buityje neišplito. Tuo tarpu degtukai buvo sukurti tik 1826. Juos išrado anglas Johnas Walkeris.

2. Jei laikysite auksinę žuvelę tamsioje aplinkoje, jos spalva taps blankesnė. Be to, auksinės žuvelės atmintis yra tikrai ilgesnė nei 3 ar 5 sekundės – net du skirtingi tyrimai parodė, kad jos atmintis gali siekti net iki penkių mėnesių.

3. Moterys turi dvigubai daugiau skausmo receptorių nei vyrai. Nepaisant to, jos gali ištverti didesnį skausmą, nei vyrai.

4. Augalai, šalia kurių groja muzika, auga greičiau. 1962-aisiais atliktas tyrimas parodė, kad grojant klasikinei ar švelnių tonų (fleitos, smuiko) muzikai, augalai užaugo iki 20% aukštesni ir 78% stambesni. Bet roko muzikos augalai nemėgsta - bandymo metu jie bandė nutolti nuo garso kolonėlės, grojančios roką, taip pat augaluos išryškėjo tokie patys požymiai, kaip ir būna nuo perlaistymo. Augalai buvo visiškai abejingi kantri muzikai, ir kiek geriau auko skambant džiazui. Išvada? Žinoma, augalai negirdi taip, kaip girdime ar suvokiame muziką mes - bet jie priima (t.y. "girdi") vibracijas, garso dažnius. Ir vienos garso bangos jiems naudingos, kitos - ne.

5. Ančiukai mama laiko tą judantį objektą, kurį pamato per pirmas 10 savo gyvenimo minučių.

6. Pasak mokslininkų, kuo aukštesnis žmogaus intelekto koeficientas, tuo dažniau jis sapnuoja.

7. Jūreiviai vieną akį raiščiu dengdavosi ne todėl, kad ją būdavo praradę, o dėl to, kad nuolat laipiojant iš denio į laivo vidų, nereikėtų pratintis prie prastesnio apšvietimo. Taip viena akis būdavo prisitaikiusi prie šviesos, kita – prie tamsos.

8. Didesnė tikimybė, kad jus užmuš nukritęs kokoso riešutas, nei kad jus suės ryklys. Tiesą sakant, realiais incidentais paremta statistika rodo, kad didžiausia tikimybė šiais laikais žūti nuo gyvūnų yra būti sutryptam karvių.

9. Daugiau kalorijų sudeginame, kai piktai raukomės, nei kai šypsomės.

10. Jei mašinos galėtų skraidyti, kosmosą pasiektume kažkur per valandą. T.y, sutartinė kosmoso riba prasideda nuo 100 km nuo Žemės paviršiaus

11. Konservų atidarytuvas buvo išrastas po 48 metų nuo tada, kai buvo pradėtos naudoti metalinės konservų skardinės.

12. Banginiai, kurie dainuoja neteisingomis natomis, dažnai pasiklysta ir gyvena vieni.

13. Stručio akys yra didesnės nei jo smegenys.

14. Iki šeštojo dešimtmečio JAV buvo manoma, kad rūkyti cigaretes yra sveika.

15. Čirvų karalius yra vienintelis standartinės kortų kaladės karalius, kuris neturi ūsų.

16. 1932-aisiais Australijos kariuomenė paskelbė karą emu paukščiams ir… jį pralaimėjo. Daugelis Australijos Pirmojo pasaulinio karo veteranų Vakarų Australijoje užsiėmė javų auginimu, o 1932-aisiais tam pavojų ėmė kelti emu populiacija. Buvę kariškiai – o dabar fermeriai - kreipėsi į šalies valdžią su prašymu padėti spręsti problemą ir iš savo patirties gerai žinodami kulkosvaidžių efektyvumą, prašė leisti panaudoti šią ginklo rūšį. Valdžia sutiko su sąlyga, kad kulkosvaidžiais naudosis profesionalūs, dabar tarnaujantys kariškiai. Nepaisant ginklų efektyvumo, kampanija emu populiacijos nesumažino.

17. Kompanija „Nintendo“, dabar garsėjanti žaidimų kompiuteriais ir žaidimų personažu Mario, buvo įkurta dar Otomanų imperijos laikais. Pačioje pradžioje „Nintendo“ kūrė kortas japoniškam kortų žaidimui.

18. Stiklinis rutuliukas atšoka aukščiau, nei guminis.

19. Dvi trečiosios žmonijos populiacijos nėra mačiusios sniego.

20. Spygliuoti antkakliai buvo sukurti Senovės Egipte. Jie buvo skirti apginti šunis nuo vilkų.

21. Egipto piramides statė ne vergai. Naujausi tyrimai rodo, kad statybas vykdė samdomi darbuotojai, ir jie dar buvo gerai maitinami.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(77)
(8)
(69)

Komentarai (1)