Socialiniuose tinkluose plintantis vegetarizmas ir veganizmas šiurpina kai kuriuos ekspertus: „jaunimas nesupranta, kuo tai gresia“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

terran 2017-08-10 11:11
cia UK jaunos merginos ir moterys valgo mazai mesos? rimtai? "D. Britanijoje 3 proc. vyrų ir 8 proc. moterų kenčia nuo anemijos, o vienai iš dešimties Britanijos moterų trūksta geležies. " ir visi jie veganai? pilna darzoviu kurios turi gelezies.. as nesu nei vegetaras nei veganas jei cia ruosias kas pult, bet net sitom visom garsiom sveikatos tyrimu kompanijom nereik alkai tiket niekam. niekuo aklai nereik sekt tiesa sakant, nei tais instagramo postais kur imeta vegan patiekala o paskui puse is ju steika prisideda. reik naudotis savo galva ir nepult i krastutinumus aklai. nei tas veganizmas daromas del mados nieko gero neatnes nei burgeriu ryjimas kiekviena diena. ps. karutis spinatu sutroskintu butu dvi porcijos prie mesos ir kodel reik ji suvalgyt per karta kad gaut savaites norma...
UTF16 2017-08-10 12:00
Geltonoji žurnalistika, parengta remiantis agentūros „Viena boba sakė“ informacija.
Kyborg 2017-08-10 13:06
Ir ką tu tuo nori įrodyt? Taip ir veganai gali apsirūpint geležimi, tačiau tai jiems yra gerokai sudėtingiau, turi daug daugiau dėmesio skirt mitybai, papildams nei visavalgiai. To pasekoje tik labai nedidelė dalis veganų/vegetarų gauna reikialingas medžiagas, nes dauguma tokios mitybos laikosi dėl mados ir per daug dėmesio tam neskiria. Važiavimas automobiliu be diržo gali išgelbėt gyvybę, tačiau juk tai nereiškia, kad diržai nereikalingi? Tas pats ir su veganizmu, nedideliai žmonių daliai tokia mityba gal net ir naudinga, bet daugumai - žalinga.
kernel_panikuoja 2017-08-10 13:57
Jus viena karta pradekit atskirti tris dalykus: vegatarizma/veganizma, taisyklinga mityba ir sveika gyvenimo buda. Tai trys skirtingi dalykai, o komentuojantys daznai viska sumala i viena ir daro kazkokias netiksliai apibendrinancias isvadas.
M134 2017-08-10 14:01
Noreciau pamatyti ta informacija, kokia dalis veganu gauna pakankamai medziagu? Ar cia buvo vis tik tiesiog nuomone? Palyginimas turejo buti, kad mesos valgymas tai pasiemimas pagalves i automobili. Na zinai del visa ko, nes gali dirzo ir nepakakti...
azotas 2017-08-10 14:20
Bedos jie tikrai turi su gelezim, vienas is pazystamu kuris nevalgo mesos nuejo duot kraujo tai liepe gryzt po 6 menesiu ir vaistu israse del gelezies trukumo.
sub 2017-08-10 14:42
Iškart informuoju, kad nesu veganas/vegetaras, stengiuosi gyventi sveikai ir kuo daugiau valgyti vaisių bei sportuoti. Kadangi šis straipsnis man pasirodė visiškas bullshit, tai padariau greitą paiešką, su klausimu "kokiam maiste daugiausiai geležies" - čia atsakymas visiems, kurie galvoja, kad be mėsos niekaip. KOKIUOSE MAISTO PRODUKTUOSE DAUG GELEŽIES? Geležies daugiausia yra šiuose maisto produktuose: – Žalios spalvos lapinėse daržovėse, pvz. špinatuose, petražolėse, dilgėlėse, garžgraistė (rukola), kopūstuose. Kuo žalia spalva ryškesnė, tamsesnė, tuo šios daržovės Jums vertingesnės. – Rugiuose bei grikiuose, tačiau nebalinkite grikių pienu, nedėkite grietinės ir neužgerkite balta kava. – Ankštiniuose augaluose, (lęšiai, pupelės), jų mūsų racione mažai, o tikrai kiekius reikėtų didinti, jie vertingi ne tik dėl geležies, bet ir dėl daugelio kitų savybių. – Burokėliuose – šį vaistą nuo mažakraujystės manau visi žino, valgykite dažnai, galima ir šviežius, tačiau nederinkite su pieno produktais ir atsargiai elkitės su burokėlių sultimis. – Mėsoje, daugiausia jautienoje ir avienoje, tačiau pastaroji ypatingai riebi mėsa, kurios reikėtų vengti, geriau rinkitės kitą puikų šaltinį – triušieną. Tuo tarpu kiaulienoje geležies mažai. Ypatingai geras geležies šaltinis – elniena ir stirniena, tačiau mažai kas gali šia mėsa pasimėgauti. Kiek kur geležies priklauso net ne tik nuo gyvūno, bet ir nuo skerdienos dalies, pavyzdžiui vištienos krūtinėlėje geležies ypatingai mažai, o šlaunelėse- yra. – Gyvūnų subproduktuose: kiaulių, veršienos ir jautienos kepenyse yra ypatingai daug geležies ir daug toksinių medžiagų, ypatingai pramoniniu būdu augintų gyvulių kepenyse. Jei turite galimybę rinkitės jauno gyvulio, auginto namuose kepenėles. Kitu atveju kepenėlės nerekomenduojamos valgyti dažniau, kaip kartą per mėnesį. Jautienos liežuvyje yra dvigubai mažiau geležies nei jautienos kepenyse, bet dvigubai daugiau, nei jautienos mėsoje. – Pagarduose: krienuose, sezamų ir moliūgų sėklose. – Džiovinti vaisiai (pvz. džiovinti abrikosai) taip pat gali būti puikus geležies šaltinis, tačiau jų daug valgyti nevalia dėl didelio cukraus kiekio.
UTF16 2017-08-10 14:48
Galima pradėti nuo čia: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26502280 Šveicarijoje daugumai visavalgių konstatuotas folio rūgšties deficitas; lakto-ovovegetarai labiau linkę į B6 ir niacino trūkumą; veganams dažniau pasireiškia cinko trūkumas. Geležies trūkumas nekonstatuotas jokioje mitybos grupėje. Be to, visavalgiams sunkiau gauti dar keturias medžiagas: magnį, vitaminą C, vitaminą E ir niaciną. Veganams sunkiau gauti kalcio, vitamino B12 ir vitamino D.
M134 2017-08-10 15:00
Ten buvo skirta tave cituojanciam. Nes pateike tai, kaip fakta, nors aiskiai tik is susidariusios nuomones sprendzia. O straipsnis tai aiskiai tamsuoliskas clickbaitinis. Siaip ar taip gyvenimo budas daug daugiau itakos padaro sveikatai, nei dietos.
silicon 2017-08-10 16:04
Iš visų šaltinių pasirinkote daily mail? Čia tas pats, kas komentuoti "eksperčių" Bronelės ir Vandos pasisakymus "vakaro žiniose". Daily mail visada varo karnizmo propagandą, nepagrįstą jokiais patikimais šaltiniais. Nutritionfacts org yra informacija apie bet kokį klausimą susijusį su mityba pagrįsta moksliniais tyrimais, pažiūrėkite ten prieš perspausdindami tokį šlamštą.
immortallt 2017-08-10 16:05
Dar kartą nusišnekat, straipsnis turi omeny tuos, kurie vaikosi mados ir nevalgo mėsos, bet realiai po to kemša kokius selgos sausainius ar kitus miltinius. Kurie net nebando tinkamai subalansuoti vegetariškos dietos, o tiesiog daugiau nekeisdami savo mityboje, atsisako mėsos. Bet žinoma, tuoj ateina koks vegetaras/veganas ir aiškina, koks jis sveikas ir energingas, nes metė valgyti mėsą (taip pat metė nekokybišką ir prastą maistą valgyti, besaikiai gerti, dažnai ir rūkyti bei pradėjo dar ir sportuoti, bet čia visi šitie faktoriai anot absoliučios daugumos vegetarų/veganų bereikšmiai, dėl visko kalta tai tik mėsa). P.S. tie 100km dviračiu per 6h čia kažką turi stebinti? 4.5h maršrutas mano būdavo. Grįžęs angliavandenių pavalgai šiek tiek. Po poros valandų mėsos/žuvies su kalnu daržovių. Ir taip per savaitę ~140-170km dviračiu (70km į darbą per savaitę) ir dar į sporto salę 3-4 kartus savaitėje, mėsą valgant ~5-7 kartus savaitėje. Tai čia kalbėti apie energiją... Mėsos tik geriau nevalgyti prieš didelį krūvį, nes apkrauni virškinimą ir dėl sukilusios kūno temperatūros virškinimas dar labiau sustoja. Bet tai niekuo nesusiję su tuo, kad mėsa neva blogai. Joks gyvūnas po medžioklės nepuola "sportuoti". P.S.S. vegetarai/veganai irgi gali būti sveiki, bet sveikam žmogui tokia dieta nėra pranašesnė, tik komplikuotesnė tiek mūsų klimatinėje juostoje, tiek mūsų kultūroje.
Arns 2017-08-10 21:38
Veganai labai pasipiktinę, kad juo pakliudė. Bet gal patys prisipažinkit, jis veikia tik jei stipriai domiesi maistu ir dar nuolat kemši visokius papildus. Kas bus jei kažkas tiesiog paims tą veganizmą tik kaip mėsos išmetimą iš valgiaraščio? Nualins organizmą. Jūs domitės ir bandot tą kažkuo pakeisti. Eilinis fanas tuo tapu tiesiog įsidės daugiau salotų ir manys, kad veganizmo esmė suvalgyti daugiau
Kyborg 2017-08-10 22:26
Tik kažkaip pas veganus vaikai miršta, kai tos "pagalvės" jiems neduoda. Kiek jau tokių atvejų buvo.
kukulis4 2017-08-10 22:29
Na, jei zmogus budamas 60+ mina 100km per diena, kad ir karta per savaite, tai ispudi man daro. Del viso kito, principe sutinku. Mano paties nuomone, veganiska dieta gali buti sveika ir subalansuota, taciau tai visu pirma reikalauja kurkas daugiau pastangu, ziniu bei valios, nei kad dieta, kurioje itraukta gyvulines kilmes produktu, ar pacios mesos. Be to, ne visi zmones vienodai sugeba pasisavinti reikalingas medziagas bei vitaminus is tu paciu produktu. Yra ir tarp mesedziu mazakraujyste serganciu, yra ir veganu, kurie be jokiu pastangu palaiko pakankama gelezies kieki. Dar, mano poziuriu, yra visiskai ok, jeigu zmogus visgi nusprendzia maitintis veganiskai, ir nedaro is to parodijos. As facebooke stalkinu lietuvos veganu foruma. For fun. Ir vat kartais skaitant kaikurias diskusijas zvengiu praktiskai balsu, is tokiu savamoksliu, sveikuoliu veganu, kur nesugeba priimt fakto, kad dvylikameciui vaikui byrantys dantys (true story), vistik yra blogos veganiskos dietos pasekme , o ne kazkokia mistine liga. Arba jeigu peiliu buvo atpjauta desra, tai tas peilis praktiskai turi buti dezinfekuojamas pries gaminant veganiska patiekala.
UTF16 2017-08-10 23:03
Organizmo alinimą tu sugalvojai pats – apie tokį dalyką nė žodžiu neužsiminta net šiame rašinėlyje. Čia įžvelgta vienintelė problema, aktuali vos 3 % vyrų.
UTF16 2017-08-11 00:26
Aš irgi balsu žvengiu, kai žmogus mėsoje ima ieškoti maistinių skaidulų. Arba blogiau – kai žmogus viešai skatina valgyti žalią mėsą, apsinuodija, išsigydo ir toliau skatina. Internetas tuo ir geras, kad čia visko prisiskaityti galima.
kukulis4 2017-08-11 07:13
Mano manymu cia yra vienas esminis niuansas - didzioji dauguma visavalgiu net nesistengia kazko balansuoti. Norint issiaiskinti, kaip mesa itakoja bendrus sveikatos rodiklius, reiketu ziureti i tuos, kurie mesos neisbraukia is savo subalansuotos dietos. (manau tokiu tyrimu tikrai yra atlikta) Veganas ar vegetaras didesne dauguma atveju jau kazka galvoja apie sveika ir subalansuota mityba, kas zinoma, yra sveikintina.
1hitkillhack 2017-08-11 07:36
Ironijos viršūnė.
Arns 2017-08-11 08:13
Tas pats. Ilgalaikis tam tikrų vitaminų ar maistinių medžiagų trūkumas atsiliepia viso organizmo sveikatai. To gal neneik. Net greičiau pats kitus agituodamas tapti nuolat primink apie būtinybę tirtis kaip veikia organizmą pasirinkta mityba. Čia negali būti tik mados vaikymasis. Tegu tai pasilieka šukuosenai ir aprangai.
immortallt 2017-08-11 09:07
Na jei 60-imt, tada neblogai, nepastebėjau, bet kažkas tokio įspūdingo ir nėra. Vienas giminaitis 80-imt su trupučiu, tai kasdien nueina bent po 10km. Tiesiog nereikia priešpastatyti vegetarizmo/veganizmo prieš palaidą gyvenimą, valgant greitą maistą, geriant, rūkant ir nesirūpinant fizine forma. Tokiu atveju geriantis, rūkantis, valgantis vien fri bulvytes ir kitas riebaluose keptas daržoves ir gyvenime nematęs sporto tikrai nebus geresnės sveikatos, nei kasdien mėsą su daržovėmis valgantis, sportuojantis, negeriantis ir nerūkantis. Viršūnė buvo kai žaliavalgis ~40-ties aiškino, koks jis energingas, maždaug 20-ties žodžių per minutę tempu ir vos sugebantis garsiau kalbėti. Ir tykiai ramiai sėdintis ant kėdės.