6 funkcijos, kurias atlieka seilės - spjaudytis tikrai nereikėtų  ()

Kai kitą kartą norėsite nusispjauti ant žemės, prieš nusispjaudami gerai pagalvokite – jūs švaistote vertingą dalyką!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, žmogaus organizmas kasdien pagamina po 1,5 litro seilių, arba 45 litrus per mėnesį, o jas gamina3 liaukos, esančios žmogaus burnoje. Tiksliau, šios liaukos yra skruostuose tarp ausų ir nosies, apačioje prie krūminių dantų bei po liežuviu.  Ir nors 99,5% seilių sudaro vanduo, jos turi itin svarbias funkcijas, itin reikalingas jūsų organizmui.

1) Seilės neutralizuoja rūgštis, dėl kurių genda dantys

Seilės ne tik padeda praskiesti rūgštis burnoje, bet ir neutralizuoja jas seilėse esančiu šarmu – o šis rūgščių neutralizavimas sumažina žalingą rūgščių efektą dantims iki minimumo.

2) Seilės palaiko dantų vientisumą

Demineralizacija įvyksta, kai rūgštys puola dantų emalį. Kai rūgštys bando ištirpdyti dantų emalį, pastarąjį saugantis seilių sluoksnis nuslopina demineralizaciją ir apsaugo nuo skylučių formavimosi. Seilėse taip pat yra mineralų, kurie padeda išlaikyti dantis stiprius. Kai demineralizacija įvyksta ir dantys vis dėlto yra pažeidžiami, seilės ima pildyti pažeistas vietas kalciu ir fosfato mineralais.

3) Seilės užkerta kelią ėduoniui

Seilėse yra antimikrobinių fermentų, kurios užmuša bakterijas. Seilės sulėtina ėduonį sukeliančių bakterijų, žinomų kaip streptococcus mutans, dauginimąsi.

4) Seilės stiprina naujus dantis

Kai dantys dygsta, jų emalis dar nėra pilnai susiformavęs. Seilėse esantis kalcis, fosfatas ir fluoridas padeda užpildyti ir sustiprinti silpniausias naujo emalio vietas, ir tokiu būdu stiprina dantis.

5) Seilės padeda valgant, ryjant ir virškinant maistą

Negalima pilnai sukramtyti ir pajusti maisto skonio, nesuvilgus jo seilėmis. Sausą maistą yra itin sunku nuryti, tokiu būdu galima net pažeisti ryklę. Be to, seilės išplauna maisto likučius, prilimpančius prie dantų. Seilėse yra tokių fermentų kaip amilazė bei lipazė, kurie palengvina maisto virškinimą. Seilėmis nesuvilgytą maistą yra itin sunku virškinti.

6) Seilės padeda kalbant

Normalus kalbėjimas yra neįmanomas be seilių. Kalbant džiūsta burna, dėl ko dažnai matome, kai kalbą sakantys žmonės gurkšteli vandens. 

Skaitykite daugiau: http://it.lrytas.lt/neitiketini-faktai/2017/08/18/news/nesispjaudykite---nesvaistykite-vertingu-medziagu--2198626/?utm_source=lrExtraLinks&utm_campaign=Copy&utm_medium=Copy

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: