Neįtikėtina, ką su žmogaus šlapimu padaro genetiškai modifikuotos mielės: tai būtų sprendimas 3D spausdintuvams kosmose  ()

Ilgos kosminės kelionės ateityje truks ir ne vienerius metus. Turint omenyje, kad bus galima pasiimti tik ribotą krovinio kiekį, astronautams teks viską perdirbti - nei vienas daiktas ir produktas negali nueiti veltui. Dabar mokslininkai teigia, kad yra būdų iš šlapimo pagaminti ir plastiką, kuris pravers gaminant įrankius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3D spausdintuvas beveik neabejotinai bus į Marsą skriejančio erdvėlaivio įrangos dalis. Astronautams teks remontuoti savo kosminį aparatą, tačiau atsarginių dalių ir įrankių kiekis bus labai ribotas. Tai reiškia, kad nemažai dalykų teks gamintis patiems.

Kiekvienas kilogramas, kuomet kalbame apie erdvėlaivius, yra labai svarbus, nes atsiplėšti nuo Žemės traukos tikrai nėra taip lengva. Jau dabar galvojama, kad pasiimti reikiamą kiekį maisto kelionei į kitas planetas būtų didžiulis iššūkis, turint omenyje, kad kai kurios tokios odisėjos gali trukti ne vienerius metus. Klemsono Universiteto profesorius Markas Blenneris sako, kad jis žino vieną būną kaip perdirbti astronautų šlapimą ir iš jo išgauti 3D spausdinimui tinkamą poliesterį.

Šlapimas neabejotinai bus perdirbamas ir į geriamą vandenį, tačiau ir tos dalys, kurios įprastai lieka atliekomis, turi įgyti paskirtį. Kaip Blenneris sako, kiekvienas atomas turi būti perdirbamas. Yarrowia lipolytica yra mielių rūšis, kuri su tam tikrų dumblių pagalba gali iš šlapimo ir anglies dvideginio pagaminti poliesterį. Šlapimo astronautams tikrai nepritrūks, o ir iškvepiamą anglies dvideginį reikės kažkaip panaudoti. Kita vertus, anglies dvideginio netrūktų ir, tarkim, Marse.

Visgi, mokslininkai genetinės inžinerijos pagalba gali patobulinti mieles dar labiau. Tuomet jos gali išskirti omega-3 sočiųjų riebalų rūgštis, kurios yra reikalingos astronautų sveikatos būklei palaikyti. Šie maisto papildai padėtų palaikyti teigiamą širdies, akių ir smegenų būklę.

Skaičiuojama, kad kelionė į Marsą užtruktų apie 6-8 mėnesius į vieną pusę. Kaip ne kartą pastebėjo Elonas Muskas, sugrįžti būtinai reikės jau vien todėl, kad erdvėlaiviai yra brangūs ir juos būtina panaudoti dar kartą. Taigi, išeina, kad astronautai erdvėlaivyje gyventų daugiau nei metus. Todėl jie turi sugebėti perdirbti savo atliekas ir pasigaminto maisto ir įrankių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()