Audringus ginčus kelianti 3700 metų senumo molinė lentelė: nejaugi babiloniečiai 1000 metų aplenkė graikus ir sukūrė tokią matematiką, kokios nenaudojame net dabar? (Video)  ()

Užsiminus apie trigonometriją, trikampio kraštinių ir kampų matavimą, daugelis šiuolaikinių mokinių ieško išmaniuosiuose telefonuose kampų, sinusų ir kosinusų. Naujas žvilgsnis į 3700 metų amžiaus molinę lentelę ne tik rodo, kad Babilono matematikai sukūrė pirmąją trigonometrijos lentelę, aplenkdami senovės graikus daugiau nei 1000 metų, bet ir būdą visiškai kitaip apie jį mąstyti. Tačiau kiti molinės lentelės Plimpton 322 (P322) ekspertai teigia, kad naujasis darbas, geriausiu atveju, tėra spekuliacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturis stulpelius ir 15 eilučių skaičių, įspaustų dantiraščiu, garsiąją P322 lentelę XX amžiaus pradžioje dabartinio Irako pietuose atrado archeologas, senovinių daiktų prekeivis ir diplomatas Edgaras Banksas, įkvėpęs Indianos Joneso personažą. Dabar saugoma Kolumbijos universitete, lentelė dėmesį pirmiausia patraukė penktajame dešimtmetyje, kai istorikai išsiaiškino, kad dantiraščio įspauduose yra skaičių serija, atitinkanti Pitagoro teoremą, paaiškinančią stačiojo trikampio kraštinių ilgių santykius. Bet kodėl žmonės senovėje rašė ir rikiavo šiuos skaičius, buvo ginčijamasi ne vieną dešimtmetį.

Matematikas Danielis Mansfieldas iš Naujojo Pietų Velso universiteto (UNSW) Sidnyje rengė Australijos vidurinės mokyklos matematikos mokytojų kursą, kai aptiko P322 atvaizdą. Suintriguotas, jis, drauge su UNSW matematiku Normanu Wildbergeriu, ėmėsi tai tyrinėti. „Du metus žiūrėjau į lentelę ir sakiau sau „esu tikras, tai trigonometrija, bet kaip?““, sako Mansfieldas. Čia visiškai nebuvo pažįstamų sinusų, kosinusų ir kampų, naudotų senovės graikų ir tebenaudojamų šiuolaikinių mokinių. Vietoje to, kiekviename įraše buvo informacija apie dvi stačiojo trikampio kraštines: trumposios kraštinės santykis su ilgąja ir trumposios kraštinės santykis su įstrižaine.

Mansfieldas suprato, kad reikiama informacija buvo trūkstamose P322 dalyse, kurias rekonstravo kiti mokslininkai. „Šie du santykiai iš rekonstrukcijos išties pavertė P322 aiškia ir paprasta trigonometrine lentele,“ sako jis. Su Wildbergeriu jie priėjo išvadą, kad babiloniečiai trigonometriją išreiškė tiksliais stačiųjų trikampių kraštinių ilgių santykiais, o ne kampais, naudodami 60 pagrindo matematiką, parašė jie šiandien Historia Mathematica. „Tai visiškai skirtingas požiūris į trigonometriją,“ sako Mansfieldas. „Mes linkę naudoti sinusą ir kosinusą … bet kad galėtume suprasti babiloniečių požiūrį, turime visiškai pasitraukti iš savo kultūros.“

Jei naujoji interpretacija teisinga, P322 būtų ne tik seniausias trigonometrijos įrodymas, bet ir reprezentuotų tikslią matematinę discipliną, o ne skaitinių sinusų ir kosinusų reikšmių aproksimaciją, pažymi Mathieu Ossendrijver, senovės mokslo istorikas Humboldto universitete Berlyne. Lentelėje, sako jis, yra tikslios įvairių stačiųjų trikampių kraštinių reikšmės. Tai reiškia, kad – kaip ir moderniose trigonometrinėse lentelėse — panaudojant iš lentelės žinomą dviejų kraštinių santykį, galima rasti kitų dviejų kraštinių santykį.

Tetrūksta įrodymo, kad babiloniečiai iš tiesų naudojo šią ar kokias nors kitas lenteles, spręsdami problemas taip, kaip nurodoma naujame straipsnyje, sako Ossendrijver. O mokslo istorikas Jöran Friberg, išėjęs į pensiją iš Chalmers technologijos universiteto Švedijoje, šią idėją atmeta. Babiloniečiai „apie kraštinių santykius NIEKO nežinojo!“, rašė jis elektroniniame laiške Science. Jis tvirtina, kad P322 yra „lentelė su parametrais, naudota mokyklos tekstų sudarymui, ir [tik] atsitiktinai, su stačiaisiais trikampiais, kurių kraštinių ilgiai yra sveikieji skaičiai.“ Bet Mansfieldas ir Wildbergeris tvirtina, kas babiloniečiai, puikūs matininkai, galėjo naudoti tokias lenteles, statydami rūmus, šventyklas ir kanalus.

Matematikos istorikė Christine Proust iš Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centro Paryžiuje, lentelių ekspertė, komandos hipotezę vadina „labai gundančia idėja“. Tačiau pažymi, kad jokiuose žinomuose babiloniečių tekstuose neužsimenama apie lentelių naudojimą stačiųjų trikampių uždavinių sprendimui ar supratimui. Hipotezė yra „matematiškai tvirta, bet kol kas labai spekuliatyvi,“ pabrėžia ji. Kruopščios kitų babiloniečių matematinių lentelių paieškos dar gali hipotezę patvirtinti, sako Ossendrijveras. „Bet kol kas tai iš tiesų yra atviras klausimas.“

Ron Cowen
sciencemag.org

doi:10.1126/science.aap7690

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(45)
(2)
(43)

Komentarai ()